tanácstalan nők, Getty Images

20 évig nem szólt a feleségéhez egy japán férfi, mert úgy érezte, elhanyagolják

És mindezt annak ellenére, hogy együtt éltek és együtt nevelték fel három gyermeküket.

Minden párkapcsolatban előfordulnak nézeteltérések, és bizony könnyen válhat olyan puskaporossá is a hangulat, hogy az egyik fél inkább kivonul a vitából és némasággal tüntet. Míg a fej kiszellőztetése teljesen rendben van, a csenddel verés már kifejezetten csúnya narcisztikus stikli, az pedig, amit egy japán férfi művelt a feleségével, kifejezett kegyetlenség. Futótűzként terjedt el ismét a közösségi oldalakon egy japán házaspárról szóló híradás. A történet lényege, hogy a férj húsz éven át egy árva szót sem szólt a feleségéhez, miközben 3 közös gyereket neveltek fel.

Némasági fogadalom

Otou Katayama állítólag csak morgással vagy bólogatással kommunikált feleségével, Yumival, bár gyerekeivel rendszeres beszélgetett. A csenddel verés nemcsak feleségét nyugtalanította, de teljesen összezavarta a gyerekeiket is, végül 2016-ban a házaspár 18 éves fia levelet írt egy japán tévéműsornak, és arra kérte a készítőket, hogy avatkozzanak közbe, mert ő még sosem látta szüleit tisztességesen beszélgetni egymással. A tévéműsor vállalta is a kihívást, és minden érintett féllel beszélt. Amikor a műsor egyik stábtagja megkérdezte Katayama urat, hogy mégis miért nem beszél tisztességesen a feleségével, a férfi azt válaszolta, hogy duzzog, mert úgy érzi, elhanyagolták, mivel a felesége a gyerekek születése óta minden idejét nekik szentelik. A ma már idős férfi a beszélgetés közben úgy fogalmazott, megbánta a viselkedését.

A stáb később egy parkban hozta össze a feleket, ahol végül is a férj szólította meg a feleségét. „Régen beszéltünk…Annyira el voltál foglalva a gyerekekkel. Yumi, tudom, hogy nagyon sok megpróbáltatáson mentél keresztül. Szeretném, ha tudnád, hogy hálás vagyok mindenért, és szeretnék újra beszélgetni veled.” A házaspár gyerekei állítólag könnyekben törtek ki a vallomásra, a feleség pedig a híradások szerint megbocsátott, Otou Katayama hosszan tartó hallgatásának ez a bizarr esete pedig azóta is gyakran felbukkan a közösségi médiában, és beszélgetést indít az érzelmi bántalmazásról. Nemrég az UNILAD posztolt Otou Katayama és Yumi beszélgetés nélküli házasságáról az Instagramon, a bejegyzés alá pedig csak úgy záporoztak a néha vicceskedő, máskor őszinte megdöbbenésüknek hangot adó bejegyzések. 

Válás Japánban

A történetet olvasva szerintem sokunkban az merül fel először, miért nem hagyta ott megalázó bánásmódot folytató férjét az érintett nő. Ennek több oka is lehet.  Arról, hogy miért nagyon nehéz kilépni egy bántalmazó kapcsolatból (mert kétségünk ne legyen, egy ilyen kapcsolat az!), már többször írtunk, a helyzetet pedig az érintett pár esetében tovább súlyosbítja, hogy Japán sok szempontból ma is nagyon klasszikus berendezkedésű ország: a japánok egy része számára a válás szembe megy a hagyományos japán értékekkel. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az érintett asszony mindeközben 3 gyerekről is gondoskodott, így felmerülhet, hogy anyagilag sem volt mód az elválásra. És persze ne hagyjuk ki azt az eshetőséget sem, hogy a némaságot fogadó úr felesége soha nem is akart elválni. Ha húsz évnyi csöndre nem is, 1-1 olyan napra, amikor nem kell beszélgetnünk az évtizedek óta még oly szeretett másikkal, sokan egészen élvezetesnek tartanánk. 

Ha 20 éve nem szól hozzád a párod, az egy meglehetősen erős jel arra nézvést, hogy valami nagyon nincs rendben. Érdekel, honnan ismerheted fel, ha partnered narcisztikus? Ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe. 

Kiemelt kép. Getty Images