izland Jolabokaflod könyv karácsony

Így lehet meghittebb a karácsony az izlandiak módszerével

Az Izlandiak igazán különleges módon ünnepelnek, amit érdemes ellesnünk tőlük.

Izlandról, erről az Atlanti-óceánon elhelyezkedő apró vulkanikus szigetről legalább három dolog biztosan mindenkinek eszébe jut: az egyik, hogy marha hideg van (bár az egyik kolléganőnk szerint pont ez lenne az ideális hőmérséklet), a másik, hogy nagyon drága (legalábbis magyar pénztárcával), és – bár  azt a 372 520 fős lakossága nem indokolná – a popkulturális jelentősége (gondoljunk csak Björkre, öntudatos nőire – élükön a miniszterelnőknővel). Persze ott vannak a gejzírek, aktív vulkánok és a gyönyörű természet is, amiről már többször írtunk, de emellett létezik egy olyan hagyományuk is, amellyel kicsit jobb hellyé teszik a világot – amennyiben követjük őket.

Az izlandiak egyedi karácsonyi hagyománya, a Jolabokaflod (vagyis „könyváradás”) csodálatos példa arra, hogy egy kis ötletességgel hogyan lehet nemcsak az ünnepet varázslatossá tenni, de igazi közösségi élménnyé is varázsolni a karácsonyt. Ez az olvasásnépszerűsítő hagyomány már évtizedek óta népszerű Izlandon, de egyre szélesebb körben kezd elterjedni világszerte is.

Mi is az a Jolabokaflod?

Ez a szokás az 1940-es évekig vezethető vissza, amikor Izland háborús blokád alatt állt, és nehézségekbe ütközött az import, így a külföldről származó ajándékok beszerzésébe is, de a könyvek könnyebben hozzáférhetők voltak, mivel azokat helyben nyomtatták. A jolabokaflod.org szerint a hagyomány gyakorlatilag a könyvmániások országává tette őket, sőt, a Bifröst Egyetem 2013-as tanulmánya szerint az izlandiak 50 százaléka évente több mint nyolc könyvet olvas, 93 százalékuk pedig legalább egyet. (Összehasonlításként a TÁRKI 2020-as felmérése 800 ezer olyan magyart tartott számon, aki napi szinten olvas. Az Éva magazin reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság 73 százaléka így vagy úgy, de évente legalább egyszer fog a kezébe könyvet, a megkérdezettek 27 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy sosem tesz ilyesmit.)

A Jolabokaflod olyan hagyomány, amely nemcsak az olvasást, hanem a könyvek szeretetét és megosztását is ünnepli.

Lényege, hogy az emberek karácsony előtt új könyveket vásárolnak, majd azokkal ajándékozzák meg egymást december 24-én este. Az izlandi könyvkereskedők szövetsége 1944 óta minden évben kiad egy katalógust – ez a Bókatíðindi, azaz Könyvújság –, amelyet november közepén, a reykjavíki könyvvásár idején minden háztartásba elküldenek az országban. Az emberek a katalógusban megjelölik azokat a köteteket, amiket el szeretnének olvasni, illetve meg is rendelik azokat, amelyeket barátaiknak és családtagjaiknak karácsonyra ajándékozhatnak.

izland karácsony könyv olvasás Jolabokaflod

Fotó: Getty Images

A családtagok összegyűlnek, majd evés és ajándékozás után a frissen szerzett könyvek olvasásával töltik a szenteste további részét. A hagyományhoz gyakran társul forró csokoládé vagy kávé kortyolgatása, és sokan vesznek egy meleg fürdőt is. De a Jolabokaflod nemcsak a családokban népszerű, hanem az iskolákban és munkahelyen is, ahol szintén olvasnivalóval ajándékozzák meg egymást az ünnep alkalmából az iskola- és munkatársak. A könyvek műfajukat tekintve széles skálán mozognak; lehet az ajándék regény, verseskötet, történelem vagy éppen krimi (mondjuk egy jó skandináv). 

Miért érdemes elterjeszteni a Jolabokaflod hagyományt?

A Jolabokaflod nemcsak az izlandiak számára jelent különleges ünnepi tradíciót, hanem más országokban is egyre népszerűbb. Ennek oka részben az, hogy összehozza az embereket az olvasás és az ajándékozás örömében, erősítve a családi és baráti kapcsolatokat, emellett támogatja a könyvkiadókat és az írókat, elősegítve a könyvpiac élénkülését.

Az izlandi Jolabokaflod példa arra, hogy egy egyszerű és kedves hagyomány hogyan okozhat örömöt és hozhat létre közösséget. Talán érdemes lenne átvenni, és idén karácsonykor már te is egy jó könyvvel és egy kis csokoládéval lepd meg szeretteidet.

100 legjobb könyv bookazine 2023

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

Kiemelt kép: Getty Images