Nem túlzás kijelenteni, hogy a skandináv krimi az utóbbi évek egyik legkedveltebb könyves műfajává vált, elég csak ránézni a bestsellerlistákra. A szerkesztőség tagjai közül is sokan rajonganak a szövevényes és izgalmas történetekért, ezért az ő közreműködésükkel mutatjuk be a témakör legjobb alkotásait.

Camilla Läckberg: Ártatlanok

A történet 1974-ben kezdődik, Valö szigetén, ahol egy öttagú család nyom nélkül eltűnik. A rendőrök nagy meglepetésére nincs jele dulakodásnak vagy erőszaknak, olyan, mintha a család egyszerűen felállt és távozott volna az ebéd kellős közepén. Csak az egyéves kislányukat hagyták hátra, aki évtizedekkel később visszatér a szigetre, hogy új életet kezdjen a férjével. Érkezésüknek azonban nem mindenki örül, és az események egyre véresebb fordulatot vesznek.

A könyvet ide kattintva szerezhetitek be.

Hjorth & Rosenfeldt: A tanítvány

A nemzetközi szerzőpáros sikerkönyvei a svéd királyi nyomozóhatóság embereiről egytől egyig remekművek, de mind közül ez a kötet aratta kollégáink körében a legnagyobb sikert. A cselekmény szerint egy kíméletlen sorozatgyilkosnak másolója akad, ezért a rendőrök Sebastian Bergman kriminálpszichológussal közösen nyomozásba kezdenek, hogy kézre kerítsék a tettest. A férfinak azonban nemcsak a gyilkossal, hanem a saját múltjával is szembe kell néznie, ami még bonyolultabbá teszi a kutatást.

Itt lehet megrendelni a kötetet.

Jussi Adler-Olsen: Más bőrében

A borítón olvasható thriller felirat alapján picit kakukktojás ez a kötet, de a műfaj rajongói szeretni fogják. Az évtizedeken átívelő történet a Harmadik Birodalomban folytatott orvosi kísérletekről, a háború okozta lelki sebekről, a cserbenhagyásról, a bajtársiasságról és a szerelemről szól. Jussi Adler Olsen azonban nem száraz tényeken keresztül mutatja be az időszakot, hanem két brit katona szemszögéből, akik a túlélés érdekében német tisztnek adják ki magukat.

Ide kattintva rendelhetitek meg a könyvet.

Jo Nesbø: Hóember

Nem lepődtünk meg, amikor kiderült, a Hóember lesz az első Nesbø regény, amit megfilmesítenek, ugyanis többen is azt gondoljuk, hogy az író egyik legjobban sikerült alkotásáról van szó. Az oslói rendőrség vezető tisztje, Harry Hole a kötetben egy olyan sorozatgyilkosnak próbál a nyomára akadni, aki nem elég, hogy családos nőket öl, de minden helyszínen egy hóembert hagy hátra maga után, egyfajta személyes védjegyként.

A kötetet itt szerezhetitek be.

Stefan Ahnhem: A fantom

Egy technikatanárt a saját tantermében gyilkolnak meg. A kiérkező nyomozók a test mellett egy 1980-ból származó osztályképet találnak, amin az áldozat arcát átszínezték. Fabian Risk rendőrtisztre vár a feladat, hogy fényt derítsen az ismeretlen elkövető kilétére, bár minden jel arra utal, hogy valójában mégsem annyira ismeretlen számára az illető. A fordulatokban gazdag regényt azoknak ajánljuk, akik szeretik a szövevényes nyomozást és a nagy leleplezéseket.

Ide kattintva vásárolható meg a regény.

Camilla Läckberg: Toronyőr

Camilla Läckberg stílusának egyik jellegzetessége a több szálon futó események sora, amelyek végül egymásba torkollnak – ez a Toronyőrben sincs másképp. A főszereplő Annie és kisfia egy éjszaka útnak indulnak, hogy hazaköltözzenek Gråskär szigetére. A nő itt nőtt fel, ismeri a sziget minden titkát. Mats Sverin, Annie kamaszkori szerelme szintén itt él, látszólag tökéletes mintapolgárként, ám a férfit Annie megérkezése után holtan találják. Patrik Hedström nyomozóra vár a feladat, hogy kiderítse, hogyan függ össze a nő felbukkanása a férfi titkos életével. Persze ebből a nyomozásból sem maradhat ki a felesége, Erica, aki egy igazi minden lében kanál író.

A könyv megvásárolható itt.

Jo Nesbø: A fiú

Merész társadalomkritika és egyben érdekes olvasmány Nesbø szóban forgó kötete, a szerző ugyanis egy kettős gyilkosságért leültetett, kábítószerfüggő fiatal fiú életét mutatja be, akit ártatlanul zártak börtönbe. Sonny azért vállalta magára a tetteket, mert azt az ígéretet kapta, hogy így folyamatosan heroinhoz juthat – a hatalmi rendszer minden érintettjének tudomásával. Csak akkor tér jobb belátásra, amikor kiderül, hogy az apja nem önkezűleg vetett véget az életének. Ennek hatására megszökik és hajtóvadászatba kezd, hogy felelősségre vonja a tetteseket.

A könyv itt rendelhető meg.

Yrsa Sigurðardóttir: Gének

A háromrészes sorozat első kötetében egy fiatal családanyát a hétéves kislánya szeme láttára brutálisan meggyilkolnak. A gyereket egy pszichológusnő veszi magához, aki ezzel nemcsak a nyomozásba kapcsolódik be, de egyúttal saját magát is veszélynek teszi ki, hiszen a gyilkos újabb csapásra készül. Mivel a regény helyenként tényleg nagyon erőszakos, ezért csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Ide kattintva lehet megrendelni a kötetet.

Hjorth & Rosenfeldt: A néma lány

Újabb eset Sebastian Bergman kriminálpszichológus főszereplésével: a férfit ebben a kötetben egy négytagú család meggyilkolásához kérik fel szakértőnek, de az egyetlen, aki segíthetne neki megtalálni a gyilkost, csupán a lábnyomát hagyta a helyszínen. Izgalmakban ez a kötet is bővelkedik, és a csattanó is nagyot szól, de nem szeretnénk lelőni a poént.

A könyvet ide kattintva szerezhetitek be.

Camilla Läckberg: Az idomár

Végül, de nem utolsó sorban egy újabb Camilla Läckberg-kötetet mutatunk be. Az előző regényekből megismert nyomozó, Patrick Hedström és kotnyeles felesége, Erica Falk egy lány ügyében nyomoznak, akit meztelenül gázoltak halálra az erdő mellett. Ki volt ez a lány? Hol töltötte az elmúlt négy hónapot? Miért volt meztelen? Hol szerezte a korábbi sebeit? Vajon más lányok is érintettek a dologban? A végső igazság mindennél meglepőbb.

Ide kattintva rendelhetitek meg a könyvet.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock