A filmkedvelők körében nem titok, hogy a legütősebb alkotások premierjeit a filmstúdiók mindig év végére tartogatják. Pontosan ezért várjuk mi is ezt az időszakot: ilyenkor rengeteg zseniális alkotás közül válogathatunk.

Aurora Borealis – Északi fény

Szereplők: Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska

Nagyon vártuk már Mészáros Márta új rendezését, és nem csak azért, mert Törőcsik Mari az egyik főszereplője a filmnek, hanem a nagyon erősnek ígérkező történet miatt is. E szerint egy Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős édesanyja (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Miközben a nő épp élet és halál között lebeg, Olga olyan családi titokra bukkan, amitől a saját identitását is megkérdőjelezi. A két idősíkon játszódó történet az ’50-s évek háború dúlta Európájába is elkalauzol minket, általa megismerhetjük egy szerelem és egy élet történetét. A film kapcsán egy izgalmas, képekkel illusztrált kötet is napvilágot látott nemrég, melyben Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszélgetnek a szakmáról, a színház- és a filmművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, sőt, női sorsokról, háborúról és túlélésről – remek kiegészítése a mozinak.

Bemutató: október 19.

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

Szereplők: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Robin Wright

Vége a visszaszámlálásnak, a kultikus sci-fi folytatása végre megérkezett, és mivel Magyarországon forgatták, ráadásul Ryan Goslingot korábban egy címlapinterjú erejéig is elcsíptük, nagyon várjuk a bemutatóját. A Szárnyas Fejvadász 2049-ben harminc évvel az első rész után a LAPD egyik fejvadásza, K (Ryan Gosling) olyan titokra bukkan a replikánsokkal kapcsolatban, ami alapjaiban változtathatja meg azt, ami a föld társadalmából megmaradt. Ahhoz azonban, hogy felgöngyölítse az ügyet, fel kell kutatnia Rick Deckardot (Harrison Ford), aki három évtizeddel ezelőtt nyomtalanul eltűnt…

Bemutató: október 5.

Suburbicon

Szereplők: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac

George Clooney az elmúlt években többször is kipróbálta magát rendezőként, mégis ez az a filmje, amire a leginkább kíváncsiak vagyunk. Egyrészt azért, mert a forgatókönyv részben a Coen-fivérek munkája (Nem vénnek való vidék, A nagy Lebowski), másrészt pedig az abszurd történet miatt, ami az 1950-es évek Amerikájába vezet minket egy látszólag tökéletesen működő kisvárosba. A zölden ragyogó gyep, az udvarias szomszédok és a csillogó máz mögött mégis valami egészen más lapul, amit egy egyre furcsábban viselkedő családapa (Matt Damon) szemszögéből ismerhetünk meg.

Bemutató: október 26.

Happy End

Szereplők: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Toby Jones

A Happy Endben egy nagypolgári európai család életébe nyerhetünk bepillantást. Anne Laurent (Isabelle Huppert) a família motorja sikeres üzletasszony, aki nemrég vette át apjától a család építőipari cégének vezetését, ráadásul épp az esküvőjére készül. Úgy tűnik, mintha a sors is a tenyerén hordozná a nőt, amikor azonban alkoholista fiának nemtörődömsége miatt súlyos baleset történik az egyik építkezésen, Anne körül minden romba dőlni látszik. Az alkotást a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték és a Müncheni Filmfesztiválon is esélyes volt a legjobb idegen nyelvű film címére – ott a helyünk a premieren!

Bemutató: október 12.

anyám! (mother!)

Szereplők: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer

Darren Aronofsky elmondása szerint a forgatókönyvet öt nap alatt írta, ezért kíváncsian és némi előzetes rettegéssel várjuk, hogy milyen horrort alkotott. Bár a filmről hónapok óta hallani, álljon itt röviden a cselekmény leírása, ami alapján nem számítunk nyugodt mozis estére. :) Az idősödő költő (Javier Bardem) és ifjú felesége (Jennifer Lawrence) a világtól elvonultan, egy nagy viktoriánus házban élnek. Csendes nyugalmukat azonban egy váratlan idegen (Ed Harris) felbukkanása zavarja meg, aki feleségével (Michelle Pfeiffer) együtt beköltözik a házba. Az új lakók fenekestül felforgatják a házaspár életét és beindul a tökéletes rémálom, amiben szinte minden szürreális és teljesen valószerűtlen.

Bemutató: október 19.

Ezeket sem érdemes kihagyni

Az október természetesen további érdekes mozipremiereket is tartogat. Az igazi törődés című filmben egy olyan örökbefogadó apa és kisfia útját követhetjük nyomon, akik a fiú vér szerinti anyjának nyomába erednek. Az egyetlen probléma az, hogy a nevén kívül semmit sem tudnak a nőről. A Dupla szerető egy fiatal lány és a pszichológusa közötti vonzalmat mutatja be, ami a kezdeti romantikus érdeklődés után csúnya fordulatot vesz. A film az Arany Pálmáért is versenyzett 2017-ben és bár nem nyert, nagyon jó kritikákat kapott.

A Dzsungel, Danielle Radcliffe főszereplésével igaz történetet dolgoz fel. A címszereplő Yossit és barátait a kalandvágy az amazóniai őserdőbe hajtja, ám a valóra vált álomból rémálom lesz, amikor idegenvezetőjük magukra hagyja őket a vadonban. Az előzetes alapján igazán látványosnak ígérkezik az Űrvihar, ami két fontos témát is boncolgat. Az egyik, hogy van-e jogunk alakítani az időjárási viszonyokat a Földön, a másik pedig, hogy mi történik, ha az irányítás kicsúszik a kezünkből. A globális felmelegedés korában ezek nagyon is aktuális kérdések.

Horror kategóriában az anyám! mellett a Hóember lesz a hónap slágere, ebben egy elit nyomozóosztag vezető detektívje és egy újonc nyomoznak egy sorozatgyilkos után, akit a hóesés késztet öldöklésre. A Négyzetben egy sikeres múzeumigazgató életébe nyerhetünk bepillantást, akit fényes nappal zsebelnek ki egy forgalmas téren, ezért bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Végül, de nem utolsó sorban, a gyerekekre gondolva a My Little Pony – A Film című animációs filmet is a figyelmetekbe ajánljuk, ahol a színes pónik birodalmát egy gonosz uralkodó sodorja veszélybe.

Szöveg: Debreceni Andrea, Sors Rita

Nyitókép: vertigomedia.hu