kisertethaz

Vér és ingatlanpiac – Erre a sorsa jutottak Amerika legszörnyűbb bűnügyi helyszínei

Íme, mennyi mindent történt az Egyesült Államok hírhedt ingatlanjaival.

Képzeljünk el egy becsületesen karbantartott zöldövezetet, egy kedves kertvárost, ahol egy bájos és tágas, meglepően kedvező áron kínált családi ház kapott helyet más, szintén otthonos épületek mellett. Mivel épp házvásárláson törjük a fejünket, és egészen véletlenül az ingatlanos is a közelben van, rögvest fel is vesszük vele a kapcsolatot.

Amikor körbevezet minket, örömmel szemléljük a tágas konyhát, a hangulatos nappalit, a kandallót és a kényelmes hálószobát. Igen ám, csakhogy az előző tulaj éppen abban a szobában végzett valakivel, ahol nemrég még az életünket képzeltük el. Mondanánk, hogy mindez csak egy jól bevált mozijelenet, amit ezerszer láttunk már, az igazság azonban az, hogy a kellemetlen, horrorfilmbe illő szituációt a valóság írta.

Csontváz a szekrényben

Talán mondanunk sem kell, hogy azokat az ingatlanokat, ahol embereket öltek, nem a legkönnyebb eladni. Persze szélsőségek mindig is léteztek (hogy miért rajonganak egyesek, különösen nők a sorozatgyilkosokért – sőt volt, aki össze is házasodotott velük – arról ebben a 24.hu-s cikkben olvashatsz bővebben), így meglehet, hogy élnek a Földön olyanok is, akik szívesen fizettek volna Jeffrey Dahmer sorozatgyilkos mostanra már lebontott otthonáért – nem számolva azzal, hogy a milwaukee-i egyszobás lakás egyebek mellett négy emberi koponyát, illetve egy savval és emberi maradványokkal teli tartályt is rejtett.

A Realtor cikke szerint az úgynevezett „gyilkos házak” az eredeti áruknál 21%-kal kevesebbért kerülnek eladásra – már amennyiben a leendő tulajdonosok hajlandóak együtt élni az ingatlan véres múltjával. Statisztikák szerint ezeknek a házaknak nagyjából 59%-a kerül hétköznapi vevőkhöz, 20%-uk valamilyen vállalati szervhez, 8%-uk pedig soha nem kerül eladásra. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a számok minden halálesetet figyelembe vesznek, a nyilvánostól a kevésbé nyilvánosig, a gyilkosságtól az öngyilkosságig, illetve a természetes halálokokig. A bizarr Died in House nevű keresőoldal pedig azért jött létre az Egyesült Államokban, hogy az érdeklődők kideríthessék, kik és milyen körülmények között vesztették életüket a megvásárolni kívánt házban vagy lakásban. Ha valaki természetes halált halt, kevésbé határozza meg egy épület anyagi és szellemi értékét, mint egy olyan ingatlan, ahol sorozatgyilkosok éltek és/vagy tevékenykedtek.

Utóbbi ingatlanokat, még ha a leghíresebb sorozatgyilkosokról is van szó, a vártnál jóval alacsonyabb áron kínálják, hiszen ember legyen a talpán, aki egy (vagy több) brutális gyilkosság helyszínét próbálja megtölteni élettel a jövőben. A legtöbbet vitatott gyilkossági pert Nicole Brown Simpson brutális halála jelentette az Egyesült Államokban, mellyel volt férjét, a futballsztár és színész O. J. Simposont gyanúsították. A nő 3405 négyzetméteres, 625 000 dollárért vásárolt kaliforniai háza 1996-ban 100 000 dollárral kevesebbért kelt el, mint amennyit annak idején fizetett érte, a gyilkosságért börtönre ítélt producer, Phil Spector (aki többet között a Beatlesszel és Tina Turnerrel is együtt dolgozott) pazar otthona pedig 5,5 millió dollárról 4,4 millió dollárra csúszott a piacon, miután Lana Clarkson színésznőt 2003-ban holtan találták a villában.

Idén márciusban Alex Murdaugh sztárügyvéd 1700 hektáros családi birtoka – ahol feleségét és egyik fiát is megölte 2021 nyarán – kelt el áron alul, az 1996-ban, 6 éves korában brutálisan meggyilkolt egykori gyermek-szépségkirálynő, JonBenét Ramsey otthona a szörnyű tragédia óta pedig tulajról tulajra száll: jelenleg 7 millió dollár értékben kínálják.

A már említett Jeffrey Dahmer 213-as számú bérlakása pedig kegyeleti okokból jutott a ledózerolt ingatlanok sorsára körülbelül másfél évvel a gyilkosságok felfedezése után.

„Az az épület a harag, a fájdalom és a halál helyszíne volt”

– mondta Patrick LeSage, a Campus Circle Project városmegújító szervezet vezetője 1992-ben az Associated Pressnek. Lesage a komplexum lakóinak átköltöztetésében is segédkezett, az intézkedést pedig egyfajta gyógyulási folyamatként jellemezte, amit az áldozatok és családtagjaik iránti tisztelet indított el. 

Az Idahói Egyetem négy meggyilkolt hallgatójának albérlete pedig ugyanerre a sorsra jutott idén. A fiatalokat 2022 novemberében állítólag Bryan Kohberger kriminológushallgató szúrta halálra álmukban. Lizzie Borden hátborzongató otthona pedig – ahol feltehetően édesapját és mostohaanyját is meggyilkolta 1892-ben – ezzel szemben ma már The Historic Lizzie Borden House néven, panzióként vehető igénybe a szellemvadászok és a történelmi bűntények szerelmesei számára a Massachusetts állambeli Fall River városában. Bizarr, nem igaz? Nem beszélve persze Ted Bundy egykori házáról sem, amit szintén elözönlöttek a katasztrófaturisták.

Cielo Drive

Sharon Tate és Roman Polanski egykori Los Angeles-i otthona 1946-ban (Fotó: Screen Archives/Getty Images)

A Manson család 1969-es gyilkosságainak Los Angeles-i helyszínét, ahol Sharon Tate színésznőt, illetve öt másik barátját is meggyilkolták, a tulajdonos Rudy Altobelli 1989-ben 1,6 millió dollárért adta el – érdekes módon 18-szor annyiért, mint amennyit a hatvanas évek elején fizetett érte. A Cielo Drive 10050 alatt később hangstúdió épült, ahol többek között a Nine Inch Nails metálbanda tagjai, illetve Marilyn Manson is tevékenykedett. A birtok ma már nem hasonlít arra a helyre, ahol a Tate-gyilkosságok történtek: a villát teljesen lebontották, és a címen kívül nem maradt belőle semmi, ami a brutális gyilkosságokra emlékeztetne. Az új épület több mint 10 éve aktív a piacon, az ára pedig azóta is folyamatosan csökken – a legutóbbi átárazás szerint az elátkozott ingatlan jelenleg 70 millió dollárt ér.

Ami a frissebb bűnügyi helyszíneket illeti, dr. Rendall Bell kaliforniai ingatlanügynök szerint nagyjából 25 évbe telik, mire a stigma teljesen eltűnik az érintett lakásokról és házakról, a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve pedig egyre többen hagyhatják majd figyelmen kívül, hogy történt-e bármiféle gyilkosság egy-egy áron alul kínált ingatlanban.   

Kiemelt kép: Getty Images