26 év után meglehet a gyerekszépségkirálynő gyilkosa

Huszonhat év elteltével újra középpontba került a hatévesen megölt szépségkirálynő, JonBenét Ramsey megoldatlan ügye.

JonBenét Ramsey holttestét 1996. december 26-án találták meg a család pincéjében a coloradói Boulderben mindössze néhány órával azután, hogy az anyja a segélyhívón jelezte az eltűnését. Az asszony szerint valakik korábban váltságdíjat kértek az akkor még elraboltnak hitt kislányért, de a rendőrség végül a saját otthonukban találta meg a bántalmazott, élettelen testet. 

A nyomozás viszonylag hamar zsákutcába jutott, és 26 éve nem került meg a gyilkosa (bár többeket is gyanúsította vele, de eddig senkit sem vádoltak meg). Tehát JonBenét-t – aki babakora óta szépségversenyeken vett részt – gyilkosa azóta is ismeretlen, azonban egy genetikai genealógus szerint egy új technológia órákon belül azonosíthatja az elkövetőt.

JonBenét testvére, John Andrew Ramsey most a Twitteren felszólította Jared Polis coloradói kormányzót, hogy engedélyezze egy független ügynökségnek a DNS-vizsgálat elvégzését húga megoldatlan gyilkosságának ügyében, mert szerinte ezzel végre pont kerülhetne a szörnyű tragédiára. A hét elején John a Twitteren a következőket írta: „Szia – @GovofCO. A #Parabon és a @CeCeLMoore a világ első számú üzlete a #gyermekgyilkosok sikeres levadászására. Lássunk munkához! #jonbenet #boulderco.”

John a Parabon NanoLabsra utalt az üzenetben, ugyanis a virginiai székhelyű cégnek komoly tapasztalata van abban, hogy innovatív genetikai genealógiát használjon a kihűlt gyilkossági ügyek felgöngyölítésére. CeCe Moore, a Parabon vezető genetikai genealógusa a 60 Minutes közéleti műsor vasárnapi interjújában elmondta, hogy az 1996-os bűncselekmény helyszínén gyűjtött DNS azonosítása mindössze néhány órát vehet igénybe.

„Lehet, hogy csak órák kérdése, hogy a DNS-tulajdonos azonosítva legyen. Rengeteg kikötés és feltétel van arra vonatkozóan, hogy ez hogyan történhet meg – magyarázta. –Az egész világon vannak emberek, akik azt akarják, hogy a gyilkosát bíróság elé állítsák, akik tudni akarják, mi történt, és akik válaszokat akarnak.”

Tavaly a rendőrség megerősítette, hogy nem kizárt, hogy a DNS segíthet az ügy felderítésében (azt ugyanis csak a kilencvenes évektől kezdték el azonosításra használni, korábban ismeretlen volt ez a technológia). Egy decemberben kiadott közleményben a boulderi rendőrség azt mondta, hogy az állami nyomozókkal együtt dolgoznak a „jövőbeli DNS-fejlesztéseken.”

A JonBenét halálának évfordulóján kiadott nyilatkozatban kifejtették: „Mivel az osztály továbbra is új technológiákat használ a nyomozás fokozására, aktívan vizsgálja a genetikai DNS-vizsgálati eljárásokat, hogy lássa, lehet-e azokat alkalmazni az ügyben a továbbiakban.”

A kislány ügye mélységesen felkavarta az amerikai közvéleményt, dokumentumfilmek sora készült az utóbbi évtizedekben a JonBenét-ről, akinek gyilkosságával még saját apját is meggyanúsították, sőt voltak, akik szerint bátjya ölhette meg véletlenül, és a család attól való félelmében, hogy két gyermeket is elveszítenek, félrevezette a nyomozást. 2020-ban egy bizonyos Gary Olive nevű, korábban elítélt pedofil ismerte be magánlevelezésében, hogy ő ölte meg a kislányt. Hogy mi az igazság, arra tehát talán hamarosan végleg fény derülhet.

Kiemelt kép: Getty Images/Canva