bankkártya

Ezekben a helyzetekben nem volna szabad használni a bankkártyát   

A bankkártyák ma már legfőbb fizetőeszközeinknek számítanak, idehaza is minden szolgáltatónak elérhetővé kell tennie a bankkártyás fizetést, mely bár kényelmes, nem minden esetben biztonságos.

Felmérést ugyan nem végeztem, de személyes tapasztalataim szerint ma már az számít csodabogárnak, aki készpénzzel fizet, hiszen aki csak teheti, bankkártyát, sőt, telefonos applikációt használ a pénztárnál. Ez szuper, mert nagyon megkönnyíti a vásárlásokat, nem fordul például elő, hogy nem tudnak visszaadni vagy nem fogadják el a pénzünket, aminek kis szeletét becsípte a pénztárca.

Mégis van néhány olyan helyzet, amikor kétszer is meg kell gondolni, használjuk-e a kártyánkat, pláne annak adatait.

E-mailezés közben

Az úgynevezett „phishing” vagy „spear phishing” olyan csalárd, e-mailben érkező manipuláció, amelyek célja, hogy későbbi jogosulatlan vásárlásokhoz megszerezzék bankkártyánk számát, vagy más érzékeny, fontos adatot. Nagyon fontos ezért, hogy soha ne adjuk meg bankkártyánk adatait e-maliben, és mielőtt bármilyen, online felületen érkező linkre kattintunk, keressük az olyan adathalászatra utaló nyomokat, mint a helyesírási hibák, a sürgető nyelvhasználat, a szokatlan külsejű logók. Arról hogy milyen módszerekkel hajtanak az online csalók a pénzünkre és hogyan védekezhetünk a támadások ellen, ebben a cikkünkben részletesen írtunk is. Egy biztos:

ha online felületen sürgető eréllyel próbálnak költésre rávenni, valószínűleg valamilyen disznóságba próbálnak behúzni bankkártyánk segítségével. 

Telefonon

Próbáld meg elkerülni, hogy telefonon keresztül add meg kártyaadataidat, mert pontosan nem tudhatod, ki is van a vonal másik végén. Az utóbbi időben nagyon sokat hallottunk olyan csalásokról, amelyekben a bűnözők például banki alkalmazottaknak adták ki magukat, nagyon életszerű körítést szervezve a csaláshoz. Emellett azt sem tudhatjuk, hogy az egyébként esetleg tisztességes hívást ki hallja, akár hallgatja még. A túlzó aggodalmaskodás persze nem egészséges, és a legtöbben kishalak vagyunk ahhoz (bár sok kishal kitesz egy nagyot, ugyebár), hogy épp a mi hívásainkat figyelje meg vagy hallgassa le valaki, de nem árt az óvatosság. Kevés olyan dolog van, ami nem tudja megvárni, hogy az ember saját maga, és otthona kényelmében utaljon. 

Gyanús online oldalon

Ha bármilyen online piactéren vásárolsz (legyen az online piactér egyébként teljesen megbízható) egy kereskedőtől vagy szolgáltatótól, mindig nézz utána az interneten. Ha az illető kereskedőre vonatkozóan csak kevés bejegyzést találsz, ha nem jönnek szembe a piactéren sem más vásárlók értékelései, ha nincs közösségi média felülete, vagy inaktív ott, ha azokon alig van bejegyzés, akkor kétszer is meg kell gondolnod, hogy használd a kártyádat a vásárláshoz. Ha magánszemélytől vásárolsz, próbáld kijárni a személyes átvételt vagy az utánvétet. Ugyanezen elvek mentén keresd meg mindig a kapcsolattartási adatokat azokon a weboldalakon, amelyeken vásárolsz: gyanús, ha nem találsz ilyesmit.

hacker

Sajnos vannak, akik életvitelszerűen utaznak mások megkárosítására. (Fotó: Getty Images)

Ha épp túlköltenél

A bankkártyás és online vásárlás egyik rákfenéje, hogy az ember néha nem érzi költései súlyát, valódi értékét. Készpénzben leszámolni 45 000 forintot nekem például szinte fizikai fájdalmat okoz, ha azonban kártyával fizetek, vagy online utalok ugyanennyit, könnyed vagyok, mint egy balerina. Mielőtt bármit vásárolsz, gondold át kétszer is, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre, hogy tényleg belefér-e a költségvetésedbe. Pláne akkor fontos az óvatosság, ha a kártyádon hitelkeret is van, mert azzal nagyon könnyű még azt is elkölteni, amit meg sem keresett az ember. 

Nyilvános Wi-Fi hálózaton

Bármilyen személyes adat bevitele kockázatos, ha az internetkapcsolat, amit ehhez használsz nyilvános, például egy kávézó vagy egy üzletház Wi-Fi-je. A legjobb, ha vásárlásoddal, vagy bármilyen személyes adatod megadásával megvárod, hogy biztonságos kapcsolaton keresztül léphess be, és érzékeny információt, például jelszavakat vagy hitelkártyaszámokat írj be. Érdemes törölnöd is telefonodról ezeket a korábban használt hálózatokat, hogy később automatikusan ne lépjen fel rájuk az eszközöd.

tolvaj lopás nyaralás

Muszáj vigyázni! (Fotó: Getty Images)

Más számítógépén

Ha nyilvános számítógépen vagy valaki más gépén internetezel, ne használd a kártyaadataidat. Bár megint csak túlzó paranoiának tűnik ilyen eshetőséggel számolni, előfordulhat, hogy egy nyilvános számítógépen olyan eszközök vagy szoftverek vannak, amelyek rögzítik az összes billentyűleütést, aminek a segítségével így visszakereshető, amit beírt az ember. A számítógépek emellett tartalmazhatnak egyéb olyan rosszindulatú szoftvereket is, melyek megint csak az adatok ellopására utaznak.

Mivel nem tudjuk ellenőrizni egy nyilvános számítógép biztonságát, inkább ne használd a hitelkártyádat,

ha nem a saját gépednél vagy megbízható családtagod, barátod gépe előtt ülsz. 

A csalások ellen 100 százalékos védelmet a legnagyobb elővigyázatosság sem jelent, de sokat tehetünk biztonságunkért, ha legalább a nyilvánvaló csapdahelyzeteket elkerüljük és pénzügyeinkkel kapcsolatban nem hozunk átgondolatlan döntéseket. 

Inkább mások, mint a magad kárán tanulsz? Ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket, ami egy kívülről nézve egészen átlátszó csalásról és az azzal okozott kisebb vagyonnal felérő kárról szól. 

Kiemelt kép: Getty Images