október november programajánló

Mit csináljunk ősszel? Mutatunk 8 érdekes programot az egész családnak

Sakk, fényshow, filmfesztivál és gasztronómia – most mindenki talál magának való programot!

Bár a napok egyre hűvösebbek lesznek, ez nem azt jelenti, hogy kevesebb programból kell választanunk, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk. Sőt, az október és november egyenesen tobzódik az izgalmasabbnál izgalmasabb rendezvényekben, amelyek között minden korosztály megtalálja a szívének legkedvesebbet.

A jó hír pedig az, hogy számos közülük ingyenes is látogatható. Lássuk, melyek ezek!

Ínyenceknek kürtőskalács

Ha most hétvégére keresünk egy kellemes programot, akkor már meg is találtuk, ugyanis 2023. október 13–15. között tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Kürtőskalács Fesztivált. A jubileumi programsorozatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont.

kürtőskalács

Fotó: Getty Images

Harminc különböző ízű és formájú kürtőskalács, két színpad és igazi programkavalkád vár mindenkit az ősz legízletesebb gasztrofesztiválján.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon az újdonságok mellett a nagy kedvencek is helyet kapnak: lesz „Csináld magad!” sátor, glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalács, valamint meghívott vendégként Székelyudvarhelyről érkezik a Lehel Kürtősház, ahol a hagyományos, nagy méretű kürtőskalácsok is megkóstolhatóak igazi, autentikus kivitelezésben. Olyan előadók lépnek fel, akikkel már találkozhattunk a 10 év alatt máskor is. Koncertet ad Keresztes Ildikó, Farkasházi Réka, Bolba Éva és a JAZZterlánc, de újdonságokban és meglepetés előadókban sem lesz hiány. Bővebb információ itt található

Igazi stratégáknak

A Világsakkfesztivál 2023. október 14-én kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Galériában. Az ingyenes rendezvény egynapos, mely egy misztikus világot mutat be, melyet a sakk takar, 15-én pedig online folytatódik. A minden korosztálynak szóló, színes családi programokkal találkozhat minden kedves érdeklődő.

sakk

Fotó: Pexels

A rendezvényen mindent megtudhat a látogató, amit esetleg még nem tudott a sakkról.

Az esemény házigazdái a Polgár lányok, akik már beírták magukat a sakk nagykönyvébe tehetségükkel, elért eredményeikkel.
Annak sem elkeserednie, aki azt hiszi, hogy nem tud sakkozni: ennek a sportnak a nyelvét ugyanis bárki elsajátíthatja sok tanulással és gyakorlással. Kézműves foglalkozások, gyermek és generációs versenyek, édesség készítés, sakkszimultán és mindenféle sakkhoz köthető különlegességet is kipróbálhatunk a helyszínen. Bővebb információ ide kattintva olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Különleges kiállítás nyílik

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált októberben és novemberben, amely 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. Az illusztráció a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabb fejlődő, leginnovatívabb ága.

illusztrációs fesztivál

Szándékuk, hogy a kétévente ismétlődő (biennálé jellegű) pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által

ösztönözzék a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához; láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

A Fesztivál időtartama alatt szakmai programok (workshopok, könyvbemutatók) kerülnek megrendezésre a MOME-n és a Krea Design Iskolában. A több helyszínen és időpontban jelentkező eseménysorozat kísérő programjait és további információkat az Illusztrációs Fesztivál Facebook-oldalán találunk.

Különleges fényshow a Füvészkertben

Igazán különleges tárlat nyílik hamarosan: október 20-tól egészen tavaszig az ELTE Füvészkert ad otthont annak a multimédia-kiállításnak és fényshow-nak, amelyet eddig Európa-szerte több mint egymillió látogató csodált meg. A Garden of Lights nevet viselő multimédiás fényshow már meghódította a világot: csak Európában eddig több mint egymillió érdeklődő csodálta meg.

füvészkert fényshow

Fotó: port.hu/Füvészkert

A varázslatos hangulatot nyújtó kiállítás Budapest egyik legkedveltebb botanikus kertjében, hogy a magyar közönséget is ámulatba ejthesse:

az érdeklődők úgy érezhetik majd magukat, mintha az Alice Csodaországban csodálatos díszletei közt barangolnának.

A Füvészkert egésze fényben úszik majd, a kivilágított növények és útvonalak egy igazi, fényes mesevilág hangulatát hozzák el a látogatók számára. Az egyedi tárlat biztos szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek, nagyoknak, családoknak, pároknak és baráti társaságoknak is.
A három hektáron fekvő mesés botanikus kertben mintegy 40 attrakció varázsol majd el – mesejelenetek, karakterek, remek fotópontok, emellett csodás, feldíszített fákban és más zöldfelületekben is gyönyörködhetsz, de ne feledkezzünk meg az egyedi multimédiás attrakciókról sem. Az Alice Csodaországban multimédia-kiállítás hétfőtől csütörtökig 17:00-től 20:00-ig, péntektől vasárnapig és ünnepnapokon 17:00-től 21:00-ig tart nyitva (kivéve Szenteste és szilveszterkor). Jegyek ezen a linken kaphatók

Skandináv filmek vidéken és Budapesten

Október 12–18. között jubileumi 10. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált a teljesen megújult Art+ Cinemában. A rendezvény keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra a mozi két termében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játékfilmek is színesítik. Láthatjuk többek között a Semmi, a Rosszul vagyok magamtólAz igazság bajnokai, A boldogság íze, és Az élet napos oldala című filmeket is.

skandinav filmfesztivál

A budapesti helyszín mellett vidéki helyszíneken is lesz Skandináv Filmfesztivál, egyedi programokkal és helyárakkal.

A pécsi Apolló Moziban, a miskolci Művészetek Házában és a debreceni Apolló Moziban október 12-18. között, a szolnoki TISZApART moziban október 12–16. között, a szegedi Belvárosi Moziban november folyamán tekinthető meg a skandináv filmek színe-java. A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók. Jegyek a helyszínen valamint az www.artpluszcinema.hu weboldalon keresztül is elérhetőek. A jegyárak a premier előtti vetítésekre 1990 forintba, a többi vetítésre 1600 forintba kerülnek. További információ, részletes program és kezdési időpontok szintén a weblapon elérhetők.

5 színház, 5 szerző, egy előadás

Különleges koprodukcióval tér vissza a RUSZT, amelyet idén 2023. 11. 02. és 2023. 11. 05. között tartanak. Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker produkció 2023-ban is megrendezi már hagyománnyá váló közös színházi fesztiválját,

melynek keretében a saját programok, vendégelőadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát.

ruszt

Jelenet a 2022-es Ruszt egyik előadásából (Fotó: Ruszt)

Ez az 5×5: #szabadaPad projekt és előadás, amihez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak:

  • Egressy Zoltán: A halhatatlan (Pinceszínház)
  • Fábián Péter: Tavaszvárás (Kettőspont)
  • Formanek Csaba: A légypapír íze (Itt és Most)
  • Szabó Imola Julianna: Pük-pük-pük (MáSzínház)
  • Tóth Réka Ágnes: Szent Margit orra (Stúdió K)

A szerzőkkel a fesztivál nyitóeseményére szervezett beszélgetésen találkozhatnak majd az érdeklődők (2023.11.02.). A fenti ősbemutatók (2023.11.03.) egy Ráday utcán átívelő, vezetett színházlátogatás során közös, ugyanakkor egyedi élménnyé szintetizálódnak. A többi napra (2023.11.04 – 05.) tervezett színházi saját előadások között szerepelnek ősbemutatók és már műsoron lévő sikerdarabok is. A színházi előadások mellett családi- és gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is a programkínálat részét képezik. Részletek ide kattintva érhetők el

Ismét itt a világ legnagyobb és leghíresebb fotókiállítása

A World Press Photo (WPP) kiállítás Magyarországon és a világban is az egyik leghíresebb és legnagyobb fotókiállítás, melyet mindenütt óriási érdeklődés kísér. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza.

wpp world press photo kiállítás

Célja megmutatni mindazt, ami noha nem nálunk zajlik, és nem a mindennapjaink része, az nagyon is létezik.

Olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatunk, amelyek a világban zajlanak, és amikről mi nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk. A 2023. szeptember 22. és 2023. november 5. között a Magyar Nemzeti Múzeumban látható tárlat jegyárairól bővebb tájékoztató itt olvasható

Ha a cipő a mindened…

November 11-én és 12-én első alkalommal rendezik meg Budapesten, a Millenáris B épületében a Sneakernesst, amely Európa legnagyobb sneaker- és streetwear fesztiválja. A várhatóan négyezer főt megmozgató streetwear fesztiválra számos hazai és külföldi fiatal érkezik saját márkával, üzlettel, valamint nemzetközi márkák és személyiségek is képviselik magukat.

sneakers

Fotó: Pexels

Természetesen

az esemény nem csak a Z-generáció tagjai előtt nyitott, mindenki megtalálhatja majd az érdeklődésének megfelelő standot és darabokat.

A fesztiválon megismerhetjük a világ leghíresebb sneaker designerét, Jeff Staple-t, akinek először sikerült akkora hype-ot generálnia, hogy tömegek álltak sorba a New York-i utcákon a most több mint 10 millió forintot érő Nike Pigeon Dunkért.
Turizhatunk igazi kincseket, vintage cuccokat, hozzájuthatunk stealekhez, tehát bolti ár alatti sneakerekhez is, de kosarazhatunk, és rendhagyó koncerteken is rész vehet az, aki az eseményre ellátogat. A novemberi fesztiválra már most kedvező árú elővételes jegyeket válthatunk a oneticket.hu oldalon.

Kiemelt Kép: Getty Images