Az énekesnő ellen indított per tovább gyűrűzik, közeledik a tárgyalás.

A 46 éves énekesnő körüli botrányok közel egy éve a mindennapi hírek közé tartoznak. Megcsalás, szakítás, betegség és adócsalós követték egymást, amit újabb gazdasági mulasztás követ. Minden jel arra utal, hogy Shakira nem tudja tartani a gyeplőt, de ennyi dráma után ember legyen a talpán, aki erre képes lenne. Bár a körülmények nem mentesítik a hírességet, mégis új árnyalatot adnak a tényeknek. 

Csőstül jön a baj

Tavaly röppent fel a hír, amely szerint Shakira és Gerard Pique kapcsolata véget ért, miután a férfi megcsalta élettársát. A világhírű focista és a popsztár 12 évet élt együtt, ez idő alatt két gyermekük született, és már mindannyian úgy könyveltük el őket, mint egy újabb tökéletes család: sikeres férj, tehetséges és elragadó feleség, gyönyörű gyermekek. A szakítás oka meglepte a közönséget, a legdrámaibb, hogy ezzel együtt magát Shakirát is, aki a médiából értesült róla, hogy párja a nála jóval fiatalabb beosztottjával folytat viszonyt. Ugyanis az énekesnőnek vajmi kevés ideje maradt a kapcsolatára, miután az intenzív osztályon fekvő édesapja lekötötte minden szabad kapacitását. (Fény a sötétségben, hogy Shakira idén átvehette az MTV életműdíját, amely közel három évtizedes szakmai sikereit összegzi.)

Shakira és két fia az MTV díjátadó ünnepségén (Fotó: Mike Coppola/Getty Images)

Megcsalás, médiabotrány, családi tragédia. Akár egy argentin szappanopera, csakhogy ez történetesen Shakira valósága, amelyet csak tetőzött a nyilvánosságra került adócsalás, és amely miatt 2,5 évtől 8 évig terjedő börtönbüntetést kaphat. Amikor már azt hinnénk, hogy nem lehet rosszabb, múlt héten újabb vádat emeltek ellene.

Ötven milliárdos csalás

Szeptember 26-án a spanyol ügyészség – mivel Shakira hivatalos lakcíme Spanyolországban van – arról számolt be, hogy ezen felül további 6,7 millió eurót (közel 26 millió forint) adót csalt el a 2018-as jövedelméből egy offshore cégen keresztül. (Több híresség is próbálta hasonló trükkökkel megforgatni a pénzét, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.)

A korábbi vádak szerint teljes nevén Shakira Isabel Mebarak Ripoll 14,5 millió euró (közel 53 milliárd forint) összegű adót csalt a 2012 és 2014 között szerzett jövedelméből. Egy ilyen nagy összegű gazdasági csalás esetében

a várható börtönbüntetés 2,5 évtől 8 évig terjedhet, függően az enyhítő vagy súlyosbító körülményektől.

Shakira esetében az utóbbi áll fenn. 

Az énekesnő hat különböző állítólagos adóbűncselekmény miatt áll bíróság elé idén novemberben Barcelonában – a vádakat tagadta. Ebben az ügyben azzal vádolják, hogy 2012 és 2014 között nem fizetett be 14,5 millió euró (15,3 millió dollár, 12,6 millió font) adót, de többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. „Biztos vagyok benne, hogy elegendő bizonyítékkal rendelkezem az ügyem alátámasztására, és hogy az igazságszolgáltatás az én javamra fog dönteni” – mondta tavaly szeptemberben az Elle magazin spanyol kiadásának adott interjújában.

Szabad összeomlani

A pszichológia szerint krízisről akkor beszélünk, ha az életünk hirtelen rossz irányt vesz, halmozott teherről pedig akkor, ha egymást követik a tragédiák. Számoljuk csak össze, hogy cirka egy éve alatt mi minden történt a szóban forgó nő életében: szakítás, gyermekelhelyezési kérdés, súlyosan beteg szülő, bírósági vádak. A korábbi, valamint a frissen napvilágra került adócsalás ügyében november 20-án lesz a tárgyalás, és a rossz nyelvek szerint Shakira nem sok jóra számíthat. Hogy mennyi évet kap, és ebből mennyi ideig tart a börtönélet, ezt csak a tárgyalás után tudjuk meg. Addig is, elgondolkodtató, hogy egy ilyen szépen felépített karrier lejtője meddig vezet.

Az elmúlt időszakban mintha egyre többször fordult volna elő, hogy egy kifejezetten vonzó nőt csalt meg vagy hagyott el a párja. De vajon miért fordul elő ilyesmi? Korábbi cikkünkben ennek jártunk utána.

Kiemelt kép: Getty Images