szobor

Kvíz: Ismered az ókori görög mitológia istenségeit?

Azt már tudjuk, hogy a trójaiak rossz lóra tettek, no de mi a helyzet az istenekkel?

Az ókori görög mítoszok és legendák a természetfeletti erőt képviselő istenségek tetteiről meséltek, és fontos részét képezték egykor a mindennapoknak. A születéstől és elmúlástól kezdve a művészeteken át egészen a természeti jelenségekig szinte mindent a isteni teremtmények cselekedeteivel magyaráztak, akik értelmet adtak mindannak, amit az akkori világ emberei maguk körül láttak (azt például tudtad, hogy Zeusz, Héraklész, Héra és társaik mítosza tizenkét csillagjegyet ajándékozott nekünk az égbolton?). Az istenségekről szóló – akkor még valóságosnak hitt – történetek szájról szájra terjedtek, és az ókori görög irodalmat is meghódították, gondoljunk csak Homérosz két nagy ógörög eposzára, Iliászra és Odüsszeiára, melyekben a trójai háború istenek és emberek konfliktusaként jelenik meg.  

Bár nem egyszer szó volt róluk az irodalom– és történelemkönyvekben, hogy ki kinek a kicsodája, ki mit követett el, kitől rettegtek még az istenek is, és kihez fohászkodtak a földi halandók, bizony akkor sem volt egyszerű nyomon követni. Lássuk mennyi minden maradt meg belőle!

Mennyire ismered a görög isteneket?

szobor

Rajta!

A nevüket mindenki ismeri, a történelmet meghatározó tetteiket szintúgy. De vajon arcot is tudsz kötni hozzájuk? Teszteld, mennyit tudsz a történelem hús-vér szereplőiről!  

Kiemelt kép, tesztfotók: Getty Images