6 ismert nő, akiről nem tudtuk, hogy szerepelt a Playboyban

A Playboy talán a valaha kiadott legvitatottabb magazin, melynek történetét hetven évvel ezelőtti megalapítása óta folyamatosan botrányok szegélyezték, és aminek a címlapján szerepelni sok későbbi világsztár karrierjének nulladik pontja volt.

A meztelenkedésnek néhány éve (sajnos-szerencsére) búcsút mondott a lap, bár azóta sincs teljes konszenzus arról, hogy a magazin a nőket egyszerűen tárgyiasító macsó kiadvány, vagy sok értékes tartalom mellett a szépséget is igényesen kiemelő magazin volt. 2016 óta a magazinok országonkénti kiadásai dönthettek arról, maradnak-e bennük aktok, és azóta is igyekeztek mindenhol haladó címlapokkal előrukkolni, 2021-ben például a meleg influenszer, Bretman Rock  jelent meg az akkor már digitális magazin címlapján. A Playboy élete első 63 évében azonban egymást érték a pikánsabbnál pikánsabb megjelenések.

Most hat olyat nőt mutatunk be, akiről talán nem is gondoltad volna, hogy szerepeltek a nyuszis magazin címlapján. Míg többen közülük úgy emlékeztek később, hogy megbánták, hogy a Playboyban szerepeltek, és voltak, akiket csúnyán kihasznált a lap, olyan címlaplányok is akadtak, akik profitálni tudtak mindebből.

Dolly Parton, 1978

A country királynőjeként is ismert aranytorkú énekesnő 1978-ban, nagy sikerrel vetkőzött le az újságnak. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy bár a Playboy-megjelenéseket ezzel a szófordulattal szokták leírni, Dolly valójában nem igazán vetkőzött neki: a magazin címlapján és a vele készült interjú illusztrációjaként is nyuszifülekkel és az ikonikus nyusziruhában jelent meg. Visszaemlékezései szerint így sem volt maradéktalanul komfortos számára a dolog, a beszélgetést ugyanakkor élvezte, a megjelenést pedig marketingeszköznek tekintette, és jól is kalkulált vele: a nyusziság jókorát lendített karrierjén. Akkori Playboy szereplése egyébként két éve, 2021 júliusában került újra reflektorfénybe, amikor is a Jolene előadója férje 79 . születésnapja alkalmából, immár magánemberként bújt nyuszijelmezbe.

Katarina Witt, 1998

A legendás korcsolyázó Katarina Witt négy évvel volt túl utolsó olimpiai szereplésén, amikor (állítólag hétszámjegyű összegért) elvállata a Playboy felkérését. A címlapon még szolidan, a belső oldalakon viszont kendőzetlenül szerepel, a művészi, fekete-fehér képek szépsége teljében mutatták be a 33 éves sportolónőt. Az ő szerepeltetésével készített szám a magazin történetének második legsikeresebb kiadása volt, az összes példányt elkapkodták belőle. Witt pedig jó szívvel emlékezett vissza a szereplésre, amit exsportolóként elvállalni olyannyira vékony jégnek tűnt, hogy Wittet majd egy évig kellett győzködni. A lapnak még elérhetők vintage példányai. 

Marge Simpson, 2009

A Simpson család ikonikus hajviseletű családanyája 2009-ben, az itthon is nagyon népszerű rajzfilmsorozat 20 éves évfordulója alkalmából került a híres nyuszis magazin címlapjára, a különböző országokban megjelent kiadások többségén pucéran, testét egy nyusziforma székkel takarva. A szokatlan megjelenés nem titkolt célja az volt, hogy az akkor már csökkenő példányszámot hozó lap eljusson a fiatalabb, húszas éveikben járó, a Simspon család epizódjain (már remélhetőleg) felnőtt olvasókhoz is. Marge, aki egyébként az első rajzos karakter volt a magazin címlapján, az újság belsejében háromoldalas kihajtható poszteren is helyet kapott, a belső képeken ledér babydollban mutatta meg egyébként meglepően formás alakját.

Drew Barrymore, 1995

Barrymore egész felnőtt életében és színészi karrierje során küzdött azzal, hogy levethesse gyerekszínész imázsát, és hogy megszabaduljon azoktól a démonoktól, amik szintén színészkedéshez kapcsolódóan szorongatták őt.

Playboy nyuszi vagy Playmate – nem ugyanaz

Playmate-nek a magazinnak levetkőző modelleket, míg Playboy nyuszinak az amerikai Playboy-klubok nyusziruhás hostesseit nevezi a szakterminus. Köztük is voltak egyébként híres nők: Debbie Harry-től Lauren Huttonig sokan felhúzták a nyuszis dresszt.

A kilencvenes évek közepén még javában küzdött azért, hogy fruska helyett végre nőként tekintsenek rá, az imázsváltáshoz pedig remek platformnak tűnt a Playboy címlapja, az akció azonban felemásra sikeredett. A mából nézve kifejezetten zavarba ejtő megnézni a képeket. Nemcsak azért, mert rövid fejszámolásból kiderül, Barrymore még csak 19 éves volt a fotózáskor, de azért is, mert az egész styling a Lolita-imázst erősítve készült el: ártatlan, nyuszimintás póló, rózsaszín bugyi, gyerekes hajcsatok… Elhíresült Barrymore keresztapja és az E.T. rendezőjének kapcsolódó mondása is.

Spielberg a szám megjelenése után egy takarót küldött a színésznőnek, azzal a megjegyzéssel, hogy ugyan takarja el magát…

Marilyn Monroe, 1953 

Monroe-t személyesen Hefner választotta ki, méghozzá induló magazinja első számának címlapjára. Ekkorát talán az azóta eltelt évtizedekben sem sikerült dobni, főleg hogy ebben a számban a színésznő nemcsak a címlapon tündökölt, de a magazin belsejében is erotikus fotók sorakoztak róla. A bő 50 000 példányban nyomtatott, és mind egy szálig elkelt első számmal kapcsolatban viszont volt egy „kis probléma”. A Monroe-ról megjelent fotók eredetileg nem is a Playboynak készültek, a színésznőt pedig nem kérte fel a lap. A megjelent képeket még 1949-ben készítette Tom Kelley fotós, és egy naptárakat gyártó cégnek adta el, ezért a fotózásért Monroe mindössze 50 dollárt kapott. Mivel azonban a fotózáson lemondott a fotókhoz fűződő jogokról, a Playboy-megjelenések ellen nem tehetett semmit. Igaz vagy sem, de mondják: Monroe és Hefner között később ennek ellenére barátság szövődött.

Charlize Theron, 1999

Hasonlóan bánt el a magazin az 1999-ben feltörekvő, néhány korai sikeren, például Az örödög ügyvédjén például már túl járó sztárral. A fotók Theronról is néhány évvel korábban (igaz eredetileg is a Playboynak) készültek, csak akkor nem kerültek bele a magazinba. Theron karrierjének felívelésével azonban a szerkesztők úgy döntöttek, ideje leközölni a sorozatot, ami viszont Theronnak, pályájának ebben a szakaszában már nem volt kedvére való. A színésznő be is perelte a magazint a későbbi közlésért, a megjelent képek viszont szerencsére nem ártottak karrierjének.

Theron le tudta vetkőzni az üres, de szép imázst: néhány évvel később Oscar-díjat is nyert A rém című film főszereplőjének elementáris erejű megformálásáért. 

Vélhetően a pereskedés az oka, hogy kevés kép elérhető a borítóról, de online piactereken még fellelhető belőle néhány. 

A Playboy hetvenéves történetét szemlélve sokat megtudhatunk arról, hogyan változott a nőkről, szexualitásról, nemi egyenlőségről és a nemi szerepekről alkotott elképzelésünk az évtizedek során. Sokat haladtunk előre, de azért van még mit helyretenni a fejekben. Míg ma már elképzelhetetlen, hogy egy ismert színésznőt úgy használjon ki egy sajtótermék, ahogy az Monroe idejében történt, az azonban még ma is úgy van, hogy az elmarasztalást rendre az „erkölcstelen” viselkedésen (értsd protitúción, meztelenkedésen) ért nő kapja, megvetésébe viszont nagy elánnal szál be az azt élvező, kihasználó fogyasztó is.

Kiemelt kép: A Playboy első száma Marilyn Monroe-val egy idei aukción, Gabe Ginsberg/Getty Images