Barna remetepók (Loxosceles reclusa)

A 9 éves kislány azt hitte, a pizsamája böki, majd elkezdődött minden szülő rémálma

A barna remetepók csak egyike a három, Észak-Amerikában őshonos, mérgező pókfajnak.

2023. április 28-án Jessica Calvillo és 9 éves kislánya, Adalynn McDowell a megszokott reggeli rutinja szerint készülődött, amikor Adalynn hirtelen egy csípésre panaszkodott öltözködés közben. „Reggel 7 óra körül, amikor levette a hálóingét, egy kis csípést érzett a karján, a hónalja környékén. Azt mondta, inkább ajándékozzuk el a hálóinget, mert a benne lévő cédula szúrja” – idézte fel az esetet az édesanya a People-nek.

Akkor még nem sokat törődött egyikőjük sem mindezzel, Jessica iskolába vitte a jókedvű Adalynnt, aki ekkor még tökéletes egészségi állapotban volt. Dél körül azonban már jelentkeztek a csípés első tünetei. Adalynn először extrém fájdalmat érzett a karjában (úgy fogalmazott, „mintha villám csapott volna bele”), majd belázasodott, elsápadt és reszketett. Ekkor azonnal a sürgősségire siettek vele, ahol az édesanya elmondta az ápolóknak, hogy lánya tünetei alapján pókcsípésre gyanakszik – pláne, mivel tudja, hogy a lakóhelyük környékén őshonos a barna remete nevű mérges pók –,

a dolgozók azonban legyintettek erre,

az Adalynnt ellátó egyik nővér pedig megállapította, hogy a kislány lázát minden bizonnyal Covid vagy valamilyen más vírus okozhatta.

Ezután az édesanya még mindig kötötte az ebet a karóhoz, mondván szerinte akkor sem holmi egyszerű vírusfertőzésről van szó, de amikor megérkeztek a kislány laboreredményei (egy kivételével), közölték velük, hogy ideje elhagyniuk a kórházat. Búcsúzóul még egyszer ránéztek a gyerek karjára, majd megállapították, hogy „valóban picit pirosnak tűnik”, és némi antibiotikumot írtak fel neki. Jessicát ezután csak nem hagyta nyugodni a dolog, ezért

egy másik kórház sürgősségi osztályára is elvitte a kislányt, ahol ismét közölték vele, hogy aggodalomra semmi ok.

„Azt akartam, hogy valaki végre segítsen, de senki sem törődött velünk. És ezt a 9 éves kislányom is így érezte” – emlékezett vissza a nő. Rövid időn belül ezt a kórházat is elhagyták, Adalynn tünetei azonban még aznap súlyosbodni kezdtek.

Kis pók, nagy károk

A kislány alig aludt az éjjel, a mosdóban pedig „ijesztő mennyiségű” vért hagyott maga után. Édesanyja ismét a kórházba sietett vele, ahol most már az orvosok megerősítették, hogy valóban egy barna remetepók csípte meg Adalynnt. Ekkor kezdték meg csak a kislány csípésének megfelelő kezelését. Az Egyesült Államok, déli, nyugati és délnyugati részén élő barna remetepók mérge ugyan nagyon mérgező, de mivel igen kis mennyiségű. az emberben ritkán okoz nagy károkat. Egész pontosan az érintettek 1%-a reagál rá annyira érzékenyen, hogy a méreg egyik aktív enzimje jelentős érkárosodást és a szövetek sejtpusztulását okozza a mérgezés helyén, ez történt Adalynnel is.

A későbbiekben a családnak már pozitív tapasztalatai voltak a gyermekkórházzal, elmondásuk szerint alapos és érthető tájékoztatást kaptak a gyógyulás folyamatáról. Adalynn végül nem kevesebb, mint hat napot töltött kórházban, és több különböző egészségügyi szakember (sebész, infektológus, plasztikai sebész, hematológus, ortopéd sebész és nefrológus) is foglalkozott vele.

@jessica_.h3 TW: spiderbite When nothing comes between you and softball🥎 #softball #spiderbite #strong #superhero ♬ Whatever It Takes - Imagine Dragons

Jessica a TikTokon osztotta meg a világgal kislánya történetét, abban a reményben, hogy ezzel segíthet a hasonló helyzetben lévő családokon. Szerinte

fontos lenne, hogy amennyiben egy szülő fél és aggódik a gyermeke szokatlan egészségi állapota miatt, a kórházak komolyabban vegyék az elhangzó panaszokat.

Adalynn azóta teljesen felépült, bár egy igen nagy sebhelyet kell viselnie karján élete végéig. „Beválasztották a softball all-star csapatba. Újra boldog, egészséges kislányként él, gondoskodik a kisebb testvéreiről, és mindannyiunk számára egy áldás (hogy velünk van)” – zárta történetét a megkönnyebbült édesanya.

Gázláng-effektus az egészségügyben

Orvosi gázlángolásról akkor beszélünk, amikor egy egészségügyi szakember alábecsüli vagy megkérdőjelezi betegének aggodalmait vagy tüneteit, és tévesen különböző pszichológiai tényezőkre fogja ezeket – írtuk korábbi, igen részletes cikkünkben. Amennyiben úgy érezzük, nem veszik komolyan a problémánkat, előbb érdemes ezt az adott szakembernek jelezni, esetleg egy hozzátartozót segítségül hívni a legközelebbi konzultációra, vagy akár (ingyenesen) betegjogi képviselőhöz is fordulhatunk panaszunkkal.

Kiemelt kép: Barna remetepók (Loxosceles reclusa) – Fotó: CDC/Harold G. Scott/ Smith Collection/Gado/Getty Images