90 éves volt.

Meghalt David McCallum színész, akit a legtöbben a CBS hosszú ideje futó NCIS című sorozatából ismerhettünk – közölte a csatorna. A 90 éves férfi természetes halált halt a New York-i Presbyterian Kórházban, ahol a családja is vele volt az utolsó pillanatokban.

„David tehetséges színész és író volt, akit világszerte sokan szerettek – áll a csatorna közleményében. – Hihetetlen életet élt, és emléke örökké megmarad a családi történetek és a számtalan filmes és televíziós munkája révén. Hiányozni fog melegsége és szeretetreméltó humora, amellyel minden szobát és színpadot beragyogott, ahová csak betette a lábát, valamint jól megélt életének briliáns történetei is, amelyekkel gyakran szórakoztatott minket.”

„Ő volt a legkedvesebb, leglazább, legtürelmesebb és legszeretőbb apa a világon – fogalmazott McCallum fia, Peter a család által kiadott közleményben. –

Mindig a családját helyezte önmaga elé”.

McCallumot 56 évnyi házasság után gyászolja most felesége, Katherine McCallum, valamint három fia (Paul McCallum, Valentine McCallum és Peter McCallum), lánya, Sophie McCallum és összesen nyolc unokája.

A skóciai születésű McCallum, miután számos alakítását láthatta a brit közönség (többek között a nagy sikerű A Titanic éjszakája című filmben),

az 1960-as években az Egyesült Államokban ért el igazán nagy áttörést, amikor főszerepet kapott The Man From U.N.C.L.E. című kémsorozatban.

Ebben Illya Kurjakin ügynököt, a Robert Vaughn alakította Napoleon Solo kém ellenfelét testesítette meg. McCallum ennek a sorozatnak nemcsak két Emmy-jelölést köszönhetett, hanem azt is, hogy széles körben felfigyeltek rá Hollywoodban – bár már korábban is szerepelt A nagy szökés című amerikai háborús filmben, valamint a Végtelen határok című hátborzongató sci-fi antológiasorozat egyik emlékezetes epizódjában. 1975-ben ismét főszerepet kapott egy sorozatban: ezúttal az NBC The Invisible Man (A láthatatlan ember) című sci-fijében.

A tévében utoljára a CBS bűnügyi sorozatában, az NCIS-ben láthattuk, ahol Donald (Ducky) Mallard főorvosszakértőt alakította; egy olyan, excentrikus és képzett szakembert, aki a sorozat nyomozóinak patriarchája volt.

Kiemelt kép: Getty Images