lépcső híd

Lezuhant egy férfi a népszerű Instagram-helyről

A két hegycsúcs között kifeszített hábcsót a „mennyország felé vezető lépcsőnek” is nevezik.

Az ausztriai Dachstein-hegység sziklái turisták százait vonzzák nap mint nap, közöttük vannak profi hegymászók és lelkes amatőrök is. A legtöbben azonban az Instagram-kompatibilis kilátás miatt érkeznek, hogy később mindenki előtt büszkén mutassák fel: megmásztam a létrahidat. Mert a hegységet nem csupán a természet díszíti, hanem a létrahíd is, amely a 2054 méter magas Donnerkogel csúcsához vezet.

A hegytetőt egy kisebb csúccsal köti össze a híres létrahíd, amely mintegy a szakadék felett függ. Érthető, hogy a hegymászók és az extrém helyeket kereső turisták körében egyaránt népszerű úti cél. Az Instagramon több ezer kép található, ahogy bátor férfiak és nők pózolnak a szakadék felett függő lépcsőn, vannak, akik szelfibotot tartanak a kezükben, így mosolyognak az előlapi kamerába. Mindezt egy óriási völgy felett. De elég egy rossz mozdulat, hogy megtörténjen a baj, ahogy a közelmúltban is.

A holttestet a hegyek között találták meg

A Donnerkogel csúcsa felé tartó 42 éves férfi vélhetően egy óvatlan lépés miatt vesztette életét – írja az Independent. Az amatőr hegymászó holttestét a két hegy közötti szakadékban találta meg a helyi mentőcsoport, a mintegy 90 méteres zuhanás oka vélhetően egyszerű figyelmetlenségből fakad, azonban az ügyben nyomozás indult. Az eset ellenére a lépcső hidat nem zárták le, és a baleset után egy nappal, vagyis ma is szabadon látogatható. Hogy a történtek következtében milyen mértékben fog csökkeni a magaslati létra népszerűsége, nem tudni, ahogy azt sem, hogy meddig fogják még a „mennyországba vezető lépcsőnek” nevezni.

Donnerkogel

Fotó: Instagram/Donnerkogel / nőklapja.hu összeállítás

A kivitelező szerint azok számára jelent nagy kockázatot a létra megmászása, akik pszichésen nem állnak készen egy ilyen magasságra.

„A létra megépítésekor az vezérelt, hogy valami különlegeset alkossak

– meséli Heli Putz, a tervező. – Lehetett volna nehezíteni az útvonalon, de éppen az egyszerűségében rejlik a varázsa. A létrán egyszerű végigsétálni, a kihívást az alatta elterülő hajmeresztő, de egyben gyönyörű mélység pszichikai elviselése jelenti.”

Az extrém sportolók egyik kedvenc helye

A Donnerkogel csúcs felé vezető lépcső akkor terjed el igazán a nyilvánosság előtt, amikor Stefanie Millinger extrém sportoló 2020-ban balettmozdulatokat mutatott be a szakadék felett. Ami viszont egy profi számára gyerekjáték, az egy amatőr esetében végzetes lehet, ahogy az ismeretlen férfi példája is mutatja. Éppen ezért kötelező a hegymászó-felszerelés – különösen a biztonsági kötél – használata. Egyes beszámolók szerint még a tapasztaltabb mászók számára is rémisztő a lépcső híd közepén állni, hiszen ilyen magasságban elveszik a térérzékelés.

A hazai amatőr hegymászók körében különösen népszerű a Tátra, amely akár felkészültség nélkül is teljesíthető. A halálos áldozatok száma 2022-ben közel hatvan embert számolt, ami bár egy magas számnak hangzik, az extrém sportok történetében valójában igen csekély adat.

Az emberi test egyébként csodás teljesítményekre képes, amelyekről részletesen ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images