A 96 éves asszony elfogadhatatlannak tartja ezt a bánásmódot.

Pauline Newman négy évtizede dolgozik az egyik legmagasabb beosztásban, amiben bíró dolgozhat. Maga Ronald Reagan elnök nevezte ki a fellebbviteli bíróság főmunkatársának, majd Pauline negyven évig vállalta a hivatást, és ma is boldogan folytathatná munkáját, ha nem függesztik fel fiatalabb kollégái. A 96 éves asszonyt egy teljes évre eltanácsolták a bírói székből, mondván a mentális és fizikai állapota is megkérdőjelezhető.

Habár az érintett tagadja ezeket a vádakat, és munkája is azt igazolja, hogy minden tekintetben alkalmas a pozíció betöltésére, dacára annak, hogy közeledik századik születésnapja. Önmaga védelme érdekében felszólalt a felfüggesztés ellen, de nem járt sikerrel, pedig a munkaköre a negyven évvel ezelőtti megállapodás értelmében élethosszig tart. Egy valami biztos, hogy a felfüggesztett év után újra felülvizsgálják az alkalmassági állapotát.

Nem nyugdíjas állás

Paulien munkájának sajátossága, hogy nem köthető nyugdíj korhatárhoz, hiszen az Egyesült Államok Szenátusa által megerősített

szövetségi bírókat életük végéig megilleti a pozíció.

Ez a törvény megegyezik a mindenkori pápára vonatkozó szabályokkal, amely szerint a hivatást betöltő személy csak és kizárólag súlyos egészségügyi állapotra hivatkozva mentesülhet munkája alól.

Pauline bírónő

Pauline bírónő (Fotó: Getty Images)

Mivel a washingtoni asszony jó egészségnek örvend, és saját bevallása szerint szellemileg is kifogástalan állapotban van, így nem mentesíthető a bírói feladatok ellátása alól. Fiatalabb kollégái ezzel mit sem törődve nyilvános körökben hangoztatják, hogy Pauline idős kora miatt képtelen a munkavégzésre. 

Lélektani nyugdíjkorhatár

A nők nyugdíjkorhatára Magyarországon 65 év, azonban az öregségi nyugdíj kiszámítása már 40 év szolgálati idő után is megtörténhet, függetlenül attól, hogy mennyi idős az érintett személy. Sokan vannak, akik egykor kamaszkorban álltak munkába, így már az ötvenes éveik derekán nyugdíjba mehettek, de a tendencia változik, és a mai helyzet azt mutatja, hogy számos idősödő ember a nyugdíj mellett munkát vállal

A törvény értelmében mindenki addig dolgozhat, ameddig egészségügyi állapota lehetővé teszi a munkavégzést,

és ma egyre többen kényszerülnek rá, hogy éljenek ezzel a választással. A szóban forgó Pauline esete azonban más, mivel élethosszig szóló beosztást kapott, az már más kérdés, hogy milyen jellegű munka jár több fáradtsággal: a fizikai vagy a szellemi.

Sokszor visszatérő kérdés is, hogy vajon meddig vezethetünk járművet? Mikor vagyunk túl öregek a közlekedéshez? Erről a megosztó témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kiemelt kép: Getty Images