Gubik Petra Pura Poesia

„Nem lenne szabad megkötni, hogy nekem vagy neked ugyanaz a vers mit mondjon” – A Pura Poesia vendége Gubik Petra

Hol találkozik egymással Poldi, a hód és János vitéz Gubik Petra élményeinek tárházában? Ki volt az a kollégája, aki a leginkább inspirálta életének meghatározó időszakában? Mi az árnyoldala a sokszínűségnek, és mi az előnye? A fenti témák mellett még sok-sok könyvcím és kedves történet is elhangzik a beszélgetés során – tartsatok velünk!

Gubik Petra Junior Príma Díjas színésznő, énekesnő, jelenleg a Madách Színház Pretty Woman című musicaljében alakítja a főszerepet. Első szólólemeze, az Ez van, ez! 2022-ben jelent meg, dalait Szirtes Edina Mókussal és Müller Péter Számival közösen hozták tető alá. A nézők a Sztárban sztár televíziós vetélkedő 9. évadából is ismerhetik jellegzetes hangját, kirobbanó energiáját – Petra megnyerte a vetélkedőt, és ezzel ő lett az első női előadóművész aki győzni tudott ebben a produkcióban. Színészi munkájának stabil alapköveit Békéscsaba adta, először a Jókai Színház színitanodájának növendéke, majd a színház társulati tagja lett.

A beszélgetés rövid kivonata a videó alatt olvasható.

Gyerekből felnőtt

Anna és Petra életében Békéscsaba közös pontnak bizonyult: Anna sok nyarat töltött ott, Petra pedig évekig játszott a békéscsabai Jókai Színház társulatában. Ottani mentorától, Gulyás Attilától kapott premierajándékként egy kétnyelvű, angol-magyar Szabó Lőrinc kötetet, amelyet azóta is féltve őriz. Attila inspiráló személyisége, támogatása, világlátása nagy hatással volt Petrára, segített neki felnőni, amihez idő kellett, ugyanúgy, mint Szabó Lőrinc verseihez. Számára meghatározó pillanat volt, amikor kapiskálni kezdte a Semmiért egészen című vers jelentésrétegeit, aminek az értelmezéséhez elengedhetetlen, hogy az embernek legyenek már párkapcsolati tapasztalatai, akár csalódásai.
Álmodozó, szabad, eszméletlenül tiszta lelkű, jóhiszemű, naiv – Petra ezekkel a szavakkal jellemzi önmagát, és felidézi azt az idilli képet, amikor esténként a szülei meséltek neki. Édesapja a János vitézből és a Toldiból olvasott fel, anyukája inkább a klasszikus mesekönyveket, ezek közül a Poldi, a hód volt Petra kedvence.

Ez a változatosság segített neki abban, hogy mindig nyitottan álljon a körülötte levő világhoz, ízlése, érdeklődési köre a mai napig rendkívül szerteágazó.

Műfajok között

A vers- és prózamondás egész kicsi gyerekkorától része volt az életének, ahogy az éneklés is, sokáig énekelt kórusban. Otthonukban a testvérei segítségével gyakran szervezett előadásokat a szűk családnak, ahol kiélhette szereplési vágyát: megteremtette hozzá a légkört és a lehetőséget. Petra előadásai rendszeres programpontok voltak a családi szilveszterestéken. De nem csak a színpad érdekelte, sportolt, atletizált, zongorázott, tinédzser korában még egyáltalán nem a színpadon volt a fókusz. Sokoldalú érdeklődése egyrészt örömmel tölti, töltötte el, másrészt meg is nehezíti a dolgát mind a mai napig, mert folyamatos választásokra kényszeríti őt. „Hányféle Gubik Petra van?” – teszi fel a kérdést Juhász Anna. „Sok”– érkezik a válasz. Ha valakinek ennyi mindenhez van affinitása, az sokkal több idő lesz, mire beérik – összegzi Petra a tanulságot – „de szerintem érdemed lesz kivárni”.

Saját úton

Petra mindig is kilógott a sorból, legyen szó irodalmi művek értelmezéséről magyarórán, vagy a saját utak, célok megtalálásáról. Hatalmas alkotó- és tettvágy dolgozott benne, ám idő és szerencse kellett ahhoz, hogy ezek beérjenek, és hogy rátalálhasson azokra az alkotótársakra, akikkel egy hullámhosszra tudott kerülni, akik segítettek megvalósítani terveit. Az Ez vagy, ez! című 2022-es albuma is ezeknek a gyümölcsöző együttműködéseknek az eredménye: az albummal Petra célja az volt, hogy lenyomatot készítsen arról, ki is Gubik Petra valójában, hol tart épp akkor az életében – „olyan, mint egy hangos névjegykártya”.
A változatosság olvasmányaiban is jelen van, Matthew McConaughey Zöldlámpa című könyve, Cziffra György önéletrajza, az Ágyúk és virágok és Shaw Szent Johannája csupán néhány cím Petra kedvenc könyveinek listájáról.

A Pura Poesia korábbi részei itt nézhetők meg.

Kiemelt kép: Canva