A '90-es években mindenki odavolt a gyönyörű arcú és szikrázóan tehetséges Brad Renfróért, akinek azonban a mesésen induló élete tragédiával ért véget, szomorúan fiatalon.

A túl hamar jött siker ritkán jár együtt boldog és hosszú élettel. Brad Renfro mindössze 10 éves volt, amikor 1994-ben megkapta Az ügyfél egyik főszerepét, amelyben Susan Sarandon volt a partnere, és mindössze 25, amikor holtan találták Los Angeles-i otthonában. Fájdalmasan rövid karrierje alatt több mint 20 filmet készített, tehetségét pedig a kritikusok és a szakma is elismerte, ez mégsem volt elég, hogy megbirkózzon a démonaival, amik végül legyőzték.

A forgatókönyv ismerős: fiatal, brilliáns tehetség, aki hamar a drogok és alkohol fogságába kerül, majd tragikus véget ér. Bár a hozzá közelállók számára korán nyilvánvalóvá vált, hogy Brad Renfro a vesztébe hajt, mégis elgondolkodtató, hogy vajon Hollywood mekkora szerepet játszott a halálában azzal, hogy nem figyelt rá és sorstársaira – eléggé. (Hozzá hasonlóan megjárta a gyereksztárság poklát Edward Furlong is, bár az ő története – egyelőre úgy tűnik – végül nem torkollott tragédiába.)

A kis bajkeverő

Tehetsége és karizmája már egészen fiatalon megmutatkozott. Ötödik osztályba járt a Tennessee állambeli North Knoxville-i Lincoln Park Általános Iskolába, amikor Dennis Bowman, a Knoxville-i Rendőrség DARE tisztje beajánlotta őt Mali Finn castingügynöknek, aki a déli országokat fésülte át Az ügyfél főszereplője után kutatva. Joel Schumacher rendező azonnal felfigyelt rá, és bár az alig tízéves fiúnak semmilyen színészi tapasztalata nem volt, a vele született intelligenciája, humora és ösztönössége azonnal levette a készítőket a lábukról, és több ezer jelentkező közül őt választották. „Isten adta tehetség , Isten adta az intelligenciája, Isten adta a humora, úgyhogy szerencsénk volt, hogy megtaláltuk Bradet” – mondta Schumacher 1994-ben.

Rögtön mély vízbe is dobták: az éppen csak tíz esztendős Brad alakította Mark Sway-t, egy maffiaügy fiatal tanúját a mára klasszikussá vált drámában, amelyben az újonc olyan hollywoodi nagyágyúkkal játszott együtt, mint Tommy Lee Jones és Susan Sarandon. Sarandon 1996-ban azt mondta a People magazinnak, hogy a kiskamasz nagy hatással volt rá: „Sokat tanultam, amikor vele dolgoztam. Brad tele van meglepetésekkel.”  Brad szülei 5 éves korában elváltak, és nagyanyjánál, Joanne Renfronál élt ekkortájt. Peter Horton filmrendező szerint, aki az 1995-ös A csodaszer című filmben rendezte Brad Renfrot, a fiú született keményfiú volt. „Brad nagyon durva háttérből érkezett. Tizenegy évesen már 24 évesnek tűnt, nem pedig gyereknek” – mondta a The News Sentinel lapnak.

Korán jött siker

Eleinte úgy tűnt, hogy a filmezés segíthet kitörnie ebből a sokszorosan terhelt környezetből, hiszen a nézők és a szakma is odavoltak érte, elhalmozták díjakkal és jobbnál jobb szerepekkel, ő pedig imádta az egész felhajtást. Az ügyfél szerepéért Renfro elnyerte a The Hollywood Reporter Young Star díját, és a People legsikeresebb 30 év alattiak listájára is jelölték. „Nagyon szerencsés vagyok: szeretem, amit csinálok, és fizetnek érte – mondta akkor a magazinnak. – De ingyen is megcsinálnám, ha jó lenne.” 1995-ben jött a Tom és Huck című ifjúsági kalandfilm, majd ismét egy dráma: a Sleepers – Pokoli leckében (1996) Brad Pitt karakterének fiatalkori változatát alakította.

Brad renfro sleepers

Jonathan Tucker, Jeffrey Wigdor, Brad Renfro és Joe Perrino, a Sleepers – Pokoli lecke színészei (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

A filmezés mellett a zene volt a másik nagy szenvedélye. Sokszor beszélt arról, hogy ha a showbiznisz végül nem jönne össze, akkor szülővárosában, Knoxville-ben még „mindig játszhat bluest”. Egykori lakótársa, Mark Foster szerint Brad Renfro „csodálatos dalszerző volt, és mindenkinél jobban tudott bluegrass gitáron játszani”.

Problémák a törvénnyel

Azonban a szélesvásznon kívüli dolgai nem alakultak olyan ígéretesen, mint arra sokan – és valószínűleg ő is – számítottak. A még mindig kamasz Renfro nem tudott megbirkózni az otthoni gondokkal – a sikerei ellenére sem. Ahogy a Buzzfeed News alapos cikkében is kitért rá a szerző, Hollywood egyáltalán nem segít ilyenkor (sem) a bajbajutott sztárjainak, hanem addig használja őket, amíg tudja, majd amikor már nem származik haszna belőlük, hátat fordít nekik. Egy amúgy is nehéz gyerekkorú tinédzserre pedig fokozottan figyelni kellene, fogni a kezét, terelgetni, pszichológust és egyéb segítőket biztosítania számára, nem pedig kis felnőttként kezelve ráhagyni, hogy sodródjon az árral. Ez azonban sok más tinisztár esetéhez hasonlóan nála is elmaradt, aminek tragikus következményei lettek.

Brad Renfro film

Brad Renfro a Hazudozni Amerikában című film egyik jelenetében, 1997-ben (Fotó: Banner Entertainment/Getty Images)

Brad számos alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel: a lejtmenet 1998-ban azzal kezdődött azzal, hogy letartóztatták kokain és marihuána birtoklásáért – akkor még mindig csak 16 éves volt. A People-nek akkor azt nyilatkozta, hogy hálás az ébresztőért.

„Örülök, hogy letartóztattak, mert sokat tanultam belőle. Több hónapja józan vagyok, és nem is akarnám másképp. Örülök, hogy 16 évesen történt, nem 36 évesen

– mondta optimistán, a többi tizenévesnek pedig ezt tanácsolta a drogokkal kapcsolatban: – Ha még sosem csináltad, ne tedd. Ha már csináltad, imádkozz. Töltsetek el józanul is időt. Ha ez megvan, akkor természetes lesz a mámor.”

Brad renfro

Brad Renfro színészt bilincsbe verve viszik el a Los Angeles-i rendőrség emberei, miután heroint vásárolt a drogdílereknek álcázott beépített rendőröktől a Spring St. közelében, 2005-ben (Fotó: Mel Melcon/Los Angeles Times via Getty Images)

Bár akkor úgy tűnt, hogy benőtt a feje lágya, valójában a kálváriája csak ekkor kezdődött. Hamarosan teljesen a drogok rabjává vált, ráadásul folyamatosan konfliktusba került miatta a törvénnyel. 2000 augusztusában két év próbaidőre ítélték, mert állítólag egy barátjával megpróbált ellopni egy húszméteres jachtot a floridai Fort Lauderdale-ben. Aztán 2005 novemberében az egykori gyerekszínészt megvádolták ittas vezetéssel, majd alig néhány héttel később egy rendőrségi akcióban lebukott, és heroin birtoklásának kísérletével vádolták meg. Később bűnösnek vallotta magát a vádban, és elvonókúrára vonult – hiába.

Földbeálló karrier

Ekkor már a karrierje is ingatag lábakon állt: a drogok és az alkohol rettenetes nyomokat hagytak külsején, de ami rosszabb, hogy teljesen kiszámíthatatlanná vált. Nem jelent meg a forgatásokon, de ha igen, abban sem volt köszönet. Larry Clark rendező, aki előszeretettel forgat kallódó tinédzserekről, felidézte azt az esetet, amikor a Genya című filmben együtt dolgoztak – és kis híján dugába dőlt az egész projekt. A szponzorok ugyanis ragaszkodtak Renfro részvételéhez, azonban a fiatal színész elérhetetlenné vált. Clark ezért úgy döntött, hogy meglátogatja a színészt, aki ismét nagyanyja knoxville-i otthonában húzta meg magát.

„18 éves volt, de 35-nek nézett ki”

idézte fel a rendező a találkozást. Hamar ráébredt, hogy Brad súlyos függőséggel küzd, ami alkalmatlanná teszi a filmben való szereplésre, amiben egy jóképű helyi menő csávót kellett alakítania. Néhány napig a fiúnál maradt, sokat beszélgetett vele (amikor az képes volt erre), majd sikerült az autójába ültetni azzal az indokkal, hogy szeretne mutatni neki valamit – és meg sem állt vele Floridáig, ahol már várta őket a stáb. Edzőt, dietetikust és (végre) mentálhigiénés szakembert fogadott mellé, és tizenkét hét alatt úgy-ahogy kameraképessé tették Bradet. A film nem aratott akkora sikert, amekkorára számítottak az alkotók, Renfro pedig hamarosan még mélyebbre csúszott, mint a forgatás előtt.

brad renfro

Brad Renfro és Bijou Phillips, amikor a színész még csak 18 éves volt (Fotó: L. Cohen/WireImage)

Közben akadtak olyan periódusok az életében, amikor megpróbált leszokni, és ismét a vászonra kerülni – ezek a próbálkozásai néha sikeresek is voltak –, de mindig visszaesett. Az utolsó, Bret Easton Ellis könyve alapján készült Az informátorok című filmjében – ahol olyan sztárokkal játszott együtt, mint Billy Bob Thorton, Kim Basinger, Wynona Ryder és Mickey Rourke – mindössze a 25 éves színész alakítását dicsérték a kritikusok, a filmet magát viszont lehúzták. Ez nem igazán segített rajta. A démonai, akik ellen egész életében egyedül harcolt, végül legyőzték.

Korai halál

Brad Renfro szomorú története végül 2008. január 15-én, kedden reggel ért véget (mindössze két héttel a 28 évesen szintén drogtúladagolásban elhunyt Heath Ledger halála előtt), amikor egy barátaival töltött éjszaka után barátnője élettelenül talált rá a Los Angeles-i lakásában. A segélyhívás során a központos megkérdezte, hogy mi történt, mire a nő így válaszolt: „Nem vagyok biztos benne. Úgy értem, azt hiszem, talán bevett néhány tablettát tegnap este. … Ma délután 1 órakor meghallgatása lenne. Próbáltam felébreszteni, hogy készülődjön, de nem mozdult.” A boncolás után Renfro halálát végül balesetnek nyilvánították, amit „akut heroin/morfin mérgezés” okozott.

brad renfro

A színész néha összekapta magát, de túl sokáig nem volt józan. Bijou Phillips és Brad Renfro a Genya bemutatóján (Fotó: Jeff Vespa/WireImage)

Bár a tragédia évekkel korábban borítékolható volt, a művészvilágot mégis megrázta a hír, hiszen túlságosan is korán ért véget egy sokkal többre érdemes élet. Renfro egykori védőügyvédje, Blair Berk megrendülten vallott a színész korai halálával kapcsolatos érzéseiről. „Bármennyire is kritikus és előrelátó az ember ebben a városban (Los Angelesben – a szerk.), csak sírni tudtam, amikor meghallottam a hírt – mondta az ügyvéd. –

Bizonyos szempontból úgy érzem, hogy mindannyian kudarcot vallottunk.”

Susan Sarandon, az első partnere is részvétét fejezte ki a fiatalon elhunyt színész szeretteinek. „Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy jó ideje ő volt a legkedvesebb, leghihetetlenebb tehetségű fiatal színész. Szívem mélyen együttérzek a családjával tragikus veszteségük miatt.”

brad renfro the informers

Brad Renfro utolsó filmjében, Az informátorokban már nagyon látszott rajta, hogy súlyos drogproblémákkal küzd (Fotó: imdb / The Informers)

Nagybátyja, Michael Earl a 2008. január 21-én tartott temetésen érzelmes beszédében emlékezett meg unokaöccséről: „Bradnek ugyanúgy voltak problémái, mint nekem, mint ahogy neked is vannak problémáid…

Brad tökéletes volt? Nos, azt mondhatom, hogy nem…

hamarosan újra látni fogom őt.”

Brad Renfro tragédiája talán tényleg nem lepett meg senkit, de az is biztos, hogy csak kevesen voltak azok, akik megpróbáltak tenni is ellene. Ha a filmipart nem csak pusztán üzletnek tekintenék a szereplői, ahol a színészek és más háttérdolgozók fogyóeszközök, amik bármikor azonnal pótolhatók, talán az ehhez hasonló történetek sem ismétlődnének meg újra meg újra. Nekünk, nézőknek és rajongóknak pedig nem kellene tehetetlenül néznünk, ahogy a kedvencünk újabb alkotások helyett a vesztébe rohan.

Van segítség!

Ha úgy érezzük, hogy mi vagy egy szerettünk függőséggel küzd, tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül, és létezik segítség. Az egyik legfontosabb dolog azonban az, hogy merjünk beszélni a témáról, ne tabusítsuk – ez az egyik első lépés. Az alábbi helyekhez bizalommal fordulhatunk:

 

Kiemelt kép: Getty Images / Canva