edward furlong megrontás

13 évesen csábította el „tanára” a színészt, tönkrement az élete

A 90-es évek elején az éppen csak tinédzserkorba lépett Edward Furlong tagadhatatlanul sztár volt. Az ismeretlen fiút egy castingigazgató szúrta ki egy ifjúsági klub lépcsőjén, és egycsapásra milliónyi kamasz vágyainak tárgyáva vált, miután Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton mellett főszerepet játszott James Cameron Terminátor 2.: Az ítélet napja című sikerfilmjében – örökre megpecsételve sorsát.

Edward Furlong élete egyáltalán nem tündérmeseként indult. A kaliforniai Glendale-ben született 1977-ben Eleanor Torres és Heinrich Bruno Wittig fiaként egy meglehetősen diszfunkcionális családba. Mindennaposak voltak náluk a veszekedések, és egy nap a vita hevében az anyja ki is dobta otthonról, így a lázadó fiú nagynénjéhez és nagybátyjához költözött Hollywoodba.

Miközben 1990 szeptemberében a Pasadena Boys Club lépcsőjén lődörgött, Mali Finn, a Terminátor 2. castingigazgatója kiszúrta a 13 éves fiút. Finn bátorítására Furlong – akinek egyáltalán nem volt színészi tapasztalata – száz másik jelöltet utasított maga mögé, és megkapta John Connor szerepét. James Cameron rendezőt lenyűgözte a fióból áradó fájdalom, nyersesség és intelligencia, amit kamatoztatni is tudott a vásznon, és hamarosan sorban álltak érte a filmstúdiók.

A színfalak mögött azonban korántsem volt olyan csillogó a mindössze 13 éves, sziporkázóan tehetséges gyerek élete. Sok gyereksztárhoz hasonlóan az ő gyámságáért is vérre menő harc kezdődött, amint pénzhez jutott: Furlong édesanyja, Eleanor, nagynénje, Nancy Tafoya és nagybátyja, Sean Furlong, valamint a bíróság által kirendelt ügyvéd, Bruce Ross is egyaránt azért küzdöttek, hogy rátehessék a kezüket az újdonsült híresség vagyonára. Ebben a zűrzavaros időszakban került a képbe Jacqueline Louise Domac, aki – főleg mai szemmel visszanézve a történtekre – döbbenetes nyíltsággal csábította el az érzelmi vákuumba került kiskamaszt.

A sok szempontból is problémás történetre egy Tasha nevű TikToker hívta fel nemrég a figyelmet egy videóban, ami bejárta az internetet. Szándéka szerint muszáj beszélni a történtekről, hogy ne fordulhasson elő többet hasonló senkivel – a videót azóta valami miatt eltávolították a közösségi oldalról, az Instagramon viszont még elérhető.

13 évvel idősebb nő hálózta be

Az akkor 26 éves, ráadásul házas nő a Terminátor 2. forgatásán ismerkedett meg Furlonggal. Hamar jó kapcsolatba kerültek egymással, és miután a film elkészült, megkérték, hogy magántanárként korrepetálja Edwardot, ezután Domac visszais ment a főiskolára, hogy hivatalosan is tanári képesítést is szerezzen.

Edward Furlong és Arnold Scwarzenegger

Edward Furlong és Arnold Scwarzenegger a Terminátor 2: Az Ítélet napja című film egyik jelenetében (Fotó: CBS via Getty Images)

Két évvel később, 1992-ben A mi házunk forgatásán már a filmben szereplő gyerekek magántanáraként helyezkedett el a nő. Ez volt Furlong negyedik filmje a mérsékelten sikeres Kedvencek temetője 2. és az Amerikai szív után. Az Entertainment Weekly szerint Tony Bill rendező gyanítani kezdte, hogy az akkor 28 éves Domac romantikusan közeledett az akkor 15 éves Furlong felé, és hamarosan ki is rúgták a produkcióból, amikor rajtakapták amint „játékosan birkózik Furlonggal és egy másik gyerekkel az osztályterem padlóján”.

Azonban Edward nagynénje és nagybátyja, akik akkoriban a fiú gyámjai voltak, nem gondolták, hogy Domac bármi rosszat tett, és megtartották őt unokaöccsük magántanáraként, 1993-ban pedig mentálhigiénés munkásként alkalmazták az Agyrém című film forgatásán, hogy figyelemmel kísérje Furlong jóllétét. A dolgok azonban hamarosan rossz irányba fordultak, amikor Nancy mégis gyanakodni kezdett, hogy „valami nagyon rossz és beteges van [Domac és Furlong] kapcsolatában”. Amikor kérdőre vonta Domacet, a nevelőtanár így válaszolt:

„Tudom, mekkora hatalmam van Eddie felett. Tudom, hogy bármit megtehetek vele, amit csak akarok.”

Még ugyanezen év szeptemberében Furlong összeköltözött Domac-kel, és a havi 2500 dolláros zsebpénzéből tartotta el magát és „nevelőnőjét”, aki közben beadta a válókeresetet a férje ellen. A páros – dacára Edward kiskorú mivoltára – egyáltalán nem bújkált a nyilvánosság elől, sőt, rendszeresen mutatkoztak egymást ölelgetve filmpremiereken, a magazinok pedig Edward barátnőjeként hivatkoztak a nála 13 évvel idősebb nőre.

Hogy fordulhatott elő mindez akkoriban? Jó kérdés. Talán ahhoz van köze, hogy a művészvilágban a hasonló kapcsolatok a szürke zónába tartoztak, nem beszéltek akkoriban nyíltan arról, hogy mekkora károkat is okoz egy fiatal életében az, ha egy felnőtt (legyen férfi vagy nő az illető) kiveti rá a hálóját, és módszeresen elcsábítja. (Legutóbb Demi Lovato kapcsán merült a jelenség, mi is írtunk róla, hogy miért is problémás egy kamasz-felnőtt „kapcsolat”.)

Nem véletlen, hogy az áldozatok gyakran csak évtizedek múltán ébrednek egyáltalán rá, hogy valójában nem kapcsolatban voltak, hanem abúzust szenvedtek el, és tudnak beszélni róla a nyilvánosság előtt.

Ha mindez ráadásul egy fiúval történik, azt méginkább hajlamosabbak vagyunk a szőnyeg alá söpörni a mai napig. Ismerős reakció hasonló hírek alatt, ahol a kommentelők egymásra licitálva írnak röhögős fejekkel tűzdelve olyasmit, hogy ők mennyire örültek volna, ha ilyen tanáruk lett volna általános iskolásként…

Edward Furlong és Jackie Domac

Edward Furlong és Jackie Domac egy filmbemutatón (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Edward ráadásul érettebbnek nézett ki a koránál, Domec viszont sokkal fiatalabbnak, ráadásul apró termete is segített abban, hogy ne nézzenek ki nagyon furán együtt, így látszólag mindenki hamar elfogadta a nem mindennapi párt. Egy 1994-ben a New Yorker magazin cikket írt Furlongról, és az interjún Domac is részt vett, a tinédzser kezét szorongatva. „Domac vékony, fiatalosabban öltözködik a koránál, kevés sminket visel, és alig beszél. Az alkalmi szemlélő számára Furlong és Domac úgy tűnhet, mint akik teljesen egymásba gabalyodtak. Igazi kamaszszerelem, azonban egyikük igazából nem kamasz” – írta akkor az újságíró.

Öt év nyugalom – de milyen áron?

Még abban az évben, 1994 januárjában a tinédzser nagynénje és nagybátyja feljelentést tett Domac ellen, és nemi erőszakkal vádolták meg, a rendőrök azonban – miután kihallgatták Furlongot – ejtették az ügyet. Nem sokkal később az immár 16 éves fiú törvényes emancipációt szerzett valamennyi rokonától, azaz nagykorúsítatta magát, így onnantól kezdve ő rendelkezhetett a vagyona és az életét befolyásoló döntések felett.

Érdekes módon miután a rokonai kikerültek a képből, a korábban kezelhetetlennek tartott – és már akkor keményen italozó – Edward teljesen kicserélődött, és a forgatásokon kifejezetten nyugodtan viselkedett. Domac továbbra is mindenhova elkísérte, bár már nem magántanár, hanem barátnő minőségben, az emberek pedig hamarosan kezdték elfogadni őt Furlong „stabilizáló erejeként” – a korkülönbségük ellenére. „Öröm volt vele dolgozni. Szerintem nagyon jó színész. És sok szempontból ő volt a legegyüttműködőbb az egész filmben – mondta róla James Gray, a Kis Odessza – A bűn fészke rendezője. – Eleinte voltak kétségeim, de szerintem [Domac] jót tett neki. Ő egy stabilizáló erő, és törődik a sráccal. Egy idő után ki tudna ezzel vitatkozni?”

Azonban voltak, akik szerint Domac is csak a fiatal pénzére hajtott, hiszen menedzseri feladatokat is ellátott, azonban ezt a nő tagadta.

„Szeretném tisztázni: nem dolgozom neki – mondta hajthatatlanul. – Nincs a kapcsolatunkban pénz. Én csak segítek neki. Ezt pedig néha összekeverik a sajtóban.” 1995-ben az akkor 17 éves Furlong az Interview magazinnak így nyilatkozott: „Szerintem rohadt jó, hogy 29 éves a barátnőm. Ami a generációs különbségeket illeti, Jackie-vel mindig leülünk és megbeszéljük ezeket. Ez nagyon érzékeny téma, de ugyanakkor tényleg nem tudsz mit tenni, ha szeretsz valakit.”

„Jackie mindig a gerincem volt. Mindenhova velem tart, mert különben hiányoznánk egymásnak” – mondta ezt már a Cosmopolitannek.

Edward Furlong

Edward az Amerikai História X egyik jelenetében (Fotó: New Line Cinema/Getty Images)

A kapcsolatuk hivatalosan öt évig tartott, amibe beleesett Edward egyik legnagyobb színészi teljesítményének tartott Amerikai História X forgatása is, majd 1998-ban szakítottak egymással. Ekkor Furlong 21 éves volt, Domac pedig 34, és utólag mindketten azt állították, hogy soha nem volt köztük intim kapcsolat a színész nagykorúságáig (ami lássuk be, egyáltalán nem életszerű több évnyi együttélés után). Azonban az elválás egyáltalán nem ment simán.

1999-ben Domac azt állította, hogy a színész erőszakos volt vele, súlyos lelki fájdalmat okozott neki, és feljelentette családon belüli erőszakért, ráadásul szerinte Furlong 110 000 dollárral is tartozott neki.

A periratban az is szerepelt, hogy „szóbeli bántalmazások, fenyegetések, erőszakos kirohanások és felháborító, törvénytelen támadások” sorozatának volt kitéve kapcsolatuk során.

Edward Furlong

A szakítás után teljesen szétesett (Fotó: SGranitz/WireImage)

A szakítást követően Edward belevetette magát a bulizásba és az éjszakai életbe. Korábban sem vetette meg az alkoholt és a drogokat, de ekkor mintha teljesen kicsúszott volna a lába alól a talaj. 2001-ben az egyik dorbézolása során el is veszítette az eszméletét és kórházba szállították; később Domac segített neki repülőre szállni, hogy eljusson egy kezelőintézet elvonókúrájára. Valószínűleg ekkor látták egymást utoljára. A nő azóta is tanárként dolgozik, és Jackie Day néven blogot és könyveket ír.

Mélyrepülés – hol a vége?

Azonban a rehab nem sokat segített a színészen, akinek a karrierje is kezdett a földbe állni. Mintha Jackie Domac nélkül nem találta volna a helyét a világban – a nő elérte, hogy nemcsak a drogoktól, de tőle is teljesen függjön. Furlong 2006-ban a People magazinnak azt mondta, hogy a kapcsolata Domac-kel hiba volt.

„Ha visszatekerhetném azt a kapcsolatot, megtenném, és törölném. A probléma az, hogy senki sem mondta meg nekem akkor, hogy ez nem volt jó számomra.”

Egy darabig úgy tűnt, hogy sikerült rendbe jönnie, és végre egyenesbe kerülhet az élete. Még ugyanebben az évben feleségül vette Rachael Bellát, és 2006 szeptemberében megszületett a fiuk is. A pár nem sokkal később, 2009-ben szakított, de kapcsolatuk végig viharos volt Furlong drog- és alkoholfogyasztása miatt. A válás után szabadon látogathatta a gyereket, de 2012-ben Bella azt állította, hogy hatéves fiuk kokaintesztje pozitív lett, ami miatt a bíró úgy döntött, hogy Furlong csak felügyelet mellett látogathatja ezentúl. Azonban ez sem térítette észhez.

Rachael Bella és Edward Furlong

Rachael Bella és Edward Furlong (Fotó: Mark Sullivan/WireImage)

2013 januárjában letartóztatták akkori barátnője, Monica Keena ellen elkövetett erőszakért, és 180 nap börtönbüntetésre ítélték. 2017-ben ismét letartóztatták, mert tiltott szer hatása alatt állt, miközben megpróbált bejelentkezni egy szállodába. Akkor Furlongot 36 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, feltéve, hogy elvégezte a hathónapos drogrehabilitációt. Úgy tűnik, hogy ez végre hatott, és a színész sikeresen megküzdött a démonjaival.

2021 februárjában vendége volt egykori Amerikai História X-es szereplőtársa, Ethan Suplee podcastjének, amiben őszintén beszélt a drogfüggőségéről és kényszerevéséről, és az ezekből való felépüléséről. Akkor már két éve nem fogyasztott alkoholt és illegális szereket. „Őszintén féltem szembenézni azzal, hogy mi lennék mindezek nélkül, mert úgy hordoztam magamban ezeket, mint a személyiségem részeit.” 

Végre a helyén

A most 45 éves Edward Furlong a Daily Mailnek tavaly nyíltan beszélt arról, hogyan hatott rá és a környezetére a függősége. „Sosem voltam normális tinédzser. Nagyon nem volt normális életem. Szinte végzetem volt [a drogfüggőség]. Furcsa módon sosem éreztem úgy, hogy beilleszkedtem volna, de amikor be voltam tépve, bajtársiasan viselkedtem másokkal. Csak ittam és buliztam. Hirtelen úgy éreztem, hogy valahogy beilleszkedtem az emberek közé. Így kezdődött. Hosszú ideig működött is. De az már teljesen más tészta, amikor kemény drogokhoz nyúlsz. A húszas éveimben folyton buliztam, és minden este menni akartam, de nagyon fáradt voltam a piától, ezért még több kokaint szívtam fel, hogy felébredhessek és még többet ihassak.”

A színésznek – állítása szerint – ma már „csodálatos kapcsolata” van a fiával, és sokkal boldogabb, mint valaha. „Az idő múlásával megtanultam, hogy ez az egész könnyebb, mint gondoltam. Jobban szeretem magam, és az emberek is határozottan jobban szeretnek józanul. Szeretem, hogy mennyire egyszerű az életem mostanában.

Felébredek, és nem kell aggódnom amiatt, hogy börtönbe kerülök. Nem vagyok másnapos, és nem agyalok azon, hogy vajon mit tettem tegnap este.

Annyi fantasztikus dolog és ok van, amiért végigcsinálom. Remélem, hogy ez így is marad. Ez a legnagyszerűbb dolog, amit valaha tettem.”

A történtek nemcsak a lelkében – és a külsején – hagytak nyomot, de a karrierje is megsínylette. Bár az elmúlt évtizedekben két elvonó között ugyan fel-felbukkant néhány felejthető produkcióban, és 2017-ben és 2019-ben ismét belebújhatott John Connor bőrébe a Terminátor-filmek folytatásaiban, nem igazán hallhattunk róla színészként. Idén viszont két új filmmel is jelentkezik: a Heart of a Champion című családi filmben Casper Van Diennel szerepel együtt, míg a The Forest Hills című horrorban főszerepet játszik. Hazai bemutatóról egyelőre nincs információnk.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva