Miért tiltják be egyes államokban a szeretet kifejezését?

Ami számunkra a szeretet kifejezése, máshol sátáni jelkép. Mi több, börtönbüntetés és pénzbírság jár egy szmájli vagy egy piros szív küldéséért.

A Szaúd-Arábiai Csalás Elleni Szervezet nemrég arra figyelmeztette a lakosságot, hogy jól fontolják meg, milyen hangulatjelekkel kommunikálnak egymás között a chatelő felek, ugyanis aki szerelemre utaló emojit küld, megnézheti magát. Az ázsiai iszlamista állam nem viccelt, a törvény értelmében bizonyos képek és kifejezések használata tilos az online beszélgetések során, különösen a piros szívecske, a rózsa, a puszit adó szmájli, de még az egyszerű mosolygó fej is, hiszen mindegyik szexuális szándékú gesztusnak minősül. Az egyházi értelmezések szerint pedig mindennemű szexuális megnyilvánulás egyenlő a súlyos bűnnel. A „haram” (iszlámban: tiltott, bűnös dolog) az intim kapcsolat kifejezése, Allah megsértése. Éppen ezért az utcán is szigorúan büntetik azokat a párokat, akik egymáshoz érnek, netán csókkal fejezik ki szerelmüket. A nők arcát és minden testrészét fedő ruházatot is vallási eszköznek tekintik, amely segít abban, hogy az emberek kerüljék a szexuális jellegű megnyilvánulásokat. Az iszlám ezen kívül az alkoholfogyasztást is sátáni kísértésnek tartja, elvégre minden szenvedély távolabb visz az Allahba vetett hittől és az imádságos élettől.

Engedélyezett hangulatjelek (Fotó: Emojis Wiki)

Aki nem tartja be a törvényt, szabadságvesztéssel lakol

Az új, online hangulatjelekre vonatkozó szankció megszegésért kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetés jár, amely mellé akár 100 000 szaúdi riál pénzbüntetést szabhatnak ki a szabálysértőre, ami magyar valutára átszámítva közel 9,5 millió forint. Ebben a pillanatban is több nő és férfi tölti börtönbüntetését valamely Szaúd-Arábiai börtönben, amiért kifejezte az érzelmeit. Az online kommunikációs bűnért bárki feljelentést tehet, sőt, a vallás értelmében fontos, hogy mindenki egyaránt figyeljen azokra a rebellis személyekre, akik nyilvánosan kezelik a magánéletüket.

A törvény hátulütője, hogy nem foglalkozik a nemzetközi szellemiséggel, vagyis ha egy szaúd-arábiai illető egy külföldi út során európai barátokra tesz szert, majd a későbbiekben online kapcsolattartást folytat, és például egy francia ismerősétől kap egy puszit küldő emojit, hamarosan a törvényszék előtt találja magát. Az igazságtalanság elkerülésének reményében az egyik legnagyobb közösségi hálózat-szolgáltató, az X (korábbi Twitter) hajlandó volt az érzelmes emojikat és a lájkot szaúd-arábiai zászlóra cserélni.

Mindenhol máshogy büntetik a szíveket

A szabály a különböző iszlám államok között változik, Kuvaitban például egy WhatsAppon vagy más közösségi oldalakon keresztül küldött szívért két évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak a küldő felek, erre jön még a 2000 kuvaiti dinár mértékű pénzbírság, ami közel 2,3 millió forintnak felel meg. A területenként változó törvény szószólója Al Moataz Kutbi, a Szaúd-Arábiai Csalás Elleni Szervezet vezetője, aki egyértelműen kijelentette, hogy egyes kifejezések vagy a piros szívecskék használata szexuális szándékú gesztusként értelmezhető. Mivel ez egyenlő a Korán törvényeinek megsértésével, az iszlám hívek szélsőséges körei egyetértenek a szabályozással. 

Iránban is egyre szűkül a nők mozgástere és szabadsága, most ismét tovább szigorítottak a törvényeken. A részletekért kattints!

Kiemelt kép: Getty Images