szokás

5 gyakori, ám káros beszélgetési szokás, melyet jobb lenne elkerülni

Egy idő után már észre sem vesszük, pedig az alábbi szokásokkal meg is bánthatjuk beszélgetőpartnereinket.

Ha azt szeretnénk, hogy jó beszélgetőtársnak tartsanak, nem árt betartani néhány alapvető szabályt, de lehet, hogy már az is elegendő, ha a kritikus viselkedési módok közül egyet sem teszünk a magunkévá. Az emberi kommunikáció nagyon sokrétű, egészen kisgyermekkorunk óta azt tanuljuk, hogyan lehetünk egyszerre udvariasak, érthetőek és hatékonyak, de még a legharmonikusabbnak induló interakcióba is csúszhatnak olyan hibák, melyekkel épphogy az ellenkező hatást érjük el.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő problémákat, hogy még időben el tudjuk kerülni a buktatókat, különösen, ha egy számunkra fontos beszélgetésre készülünk. (Vagy ha nyilvános beszédre, melyhez itt sorolunk fel hasznos praktikákat.)

A szarkazmus túlzott használata

Mindannyiunknak vannak olyan ismerősei, akik előszeretettel űznek tréfát mások gondolataiból, és még ha ezt csupán szórakoztatásból is teszik – vagy egy odaillő frappáns mondatot szeretnének megosztani –, a közönség nem mindig vevő a gúnyos ugratásra. Ehelyett inkább vizsgáljuk felül, hogy a megfelelő közegben vagyunk-e és döntsünk objektíven, az idő és a hely is megfelelő arra, hogy megosszuk humorosnak szánt élcelődésünket. Ha már a mondat kimondása előtt gondolatban többször felmerül bennünk ez a kérdés, akkor valószínűleg nem. 

Csak önmagunkról beszélni

Külső szemlélőként kevés kínosabb szituáció van annál, mint amikor valaki kizárólag csak önmagáról beszél. Ettől nárcisztikus jellemnek tűnhetünk (bár mielőtt ezt a szót használnánk a hétköznapokban, járjunk utána mélyebb jelentésének), aki figyelmen kívül hagyja mások érzéseit. Mielőtt beszélgetésbe bonyolódunk, fontos tudatosítani, hogy

mindenki érzései, tapasztalásai egyformán fontosak és valószínűleg ők is ugyanannyira meg szeretnék osztani gondolataikat, ahogy mi tesszük.

Arról nem is beszélve, hogy a beszélgetés kisajátítása bosszantó és unalmas, tehát mindig legyen a tarsolyunkban egy érdeklődő kérdés a másik felé. 

szokás

Fotó: Canva

Telefongörgetés beszéd közben

Az etikettszakértő szerint az egyik legdurvább beszélgetési szokás, amely mellett minden más eltörpül itt a listán, az a telefonunk görgetése (ami ráadásul más aspektusból sem tesz jót mentális egészségünknek). Miközben a közösségi applikációk kiválóan alkalmasak arra, hogy kapcsolatot teremtsünk távoli szeretteinkkel, gyakran veszik el az időt jelenlévő ismerőseinktől.

Ha beszélgetés közben az idővonalat pásztázzuk, azt az érzést keltjük, mintha szívesebben lennénk valahol máshol, vagy hogy ami az online térben történik, az fontosabb számunkra. Az üzenetek nem tűnnek el, de az élő beszélgetésre rányomhatja a bélyegét ez az udvariatlan magatartás, úgyhogy tereljük tudatosan a jelenbe figyelmünket és koncentráljunk beszélgetőpartnerünkre.

Félbeszakítani a másikat

Mindenkivel előfordul, ám ha sorozatos magatartássá válik, egy idő után kifejezetten bosszantó tud lenni. Előfordulhat, hogy valami eszünkbe jut, miközben a barátunk beszél, de ha még félbe is szakítjuk, az durva tapintatlanság, és jogosan dörgöli az orrunk alá legközelebb. Ez az egyik leggyakoribb kommunikációs hiba, mely

nemcsak az érdeklődés vagy a megszólaló iránti tisztelet hiányát fejezi ki, de megakadályozza a másikat abban, hogy megossza a tanulságot tartalmazó befejezést,

mely a történet végén következett volna. Hacsak nem valami halaszthatatlan vészhelyzethez kapcsolódik, inkább hagyjuk, hogy beszélgetőtársunk befejezhesse a megkezdett gondolatmenetet.

Hogy mindig nekünk legyen igazunk

Az utolsó szó joga mindenkit megillet, az már más kérdés, ha ezt egy idő után kisajátítjuk magunknak, ugyanis ezzel az addig ártatlan társalgásból automatikusan vitát generálunk. Az, hogy ragaszkodunk a szópárbaj megnyeréséhez, még nem jelenti, hogy meg is nyertük azt, mert a siker sokkal inkább a másik álláspontjának megértésében, ítélkezésmentes elfogadásában rejlik. Engedjük meg, hogy valóban produktív legyen a beszélgetés, mellyel nem csupán színesebbé tehetjük az információcserét, de egyúttal a társaság legérdekesebb beszélgetőpartnerévé is válhatunk. 

Kiemelt kép: Getty Images