Káprázatos fényinstallációk, grafikai kiállítás, izgalmas kerámiavásár és Renoir... És ez csak néhány a szeptemberi programok közül!

Közeledik az ősz, és ezzel a kulturális élet is felpezsdül. Beindul a szezon a színházakban, újabb és újabb izgalmas kiállítások és garázsvásárok nyílnak országszerte, a magyar alkotók aktivizálják magukat. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a programok közül Budapesttől Gyuláig, filmektől kiállításokon át egy izgalmas kis kerámiavásárig.

Megrendelt emlékezet – Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965 

A közvélekedéssel szemben a holokauszt a szocializmus korai éveiben sem számított tabunak a képzőművészetben. Számos, magánkezdeményezésre készült műalkotás mellett a téma a hivatalos emlékezetpolitika keretei között is megjelent. A kutatásra épülő kiállítás és a hozzá kapcsolódó, előkészítés alatt álló kötet a holokauszt képzőművészeti emlékezetének egy kora Kádár-kori fejezetét, az 1960-as évek auschwitzi magyar kiállításainak újra felfedezett képzőművészeti anyagát mutatja be. Jelen kiállítás bemutatja a legkorábbi, roma értelmiségiek kezdeményezésére készült hazai művet, Jovánovics György 1974-es, végül meg nem valósult absztrakt emlékműtervét.

Konfár Gyula: Ellenállás a táborban (Foglyok a koncentrációs táborban), 1965, Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár

Az auschwitzi magyar kiállítások vizsgálata rávilágít arra, milyen fontos szerepet játszott a képzőművészet mind tanúságtételként, mind kiállítási dekorációként, valamint alátámasztja azt is, hogy a holokauszt emlékezete a szocializmus korai éveiben is jelen volt a nyilvános térben, habár eleinte csak külföldön és az antifasiszta emlékezetpolitika keretében. (Kurátor: Véri Dániel)

 • Helyszín: Blinken OSA Archivum, Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 32
 • Időpont: 2023. szeptember 14. – december 3. 
 • Facebook-esemény

Nemzetközi grafikai kiállítás és nyitott műhely a Galéria 23-ban 

Egyedülálló nemzetközi grafikai munkákból álló válogatást mutatnak be az ország egyik legújabb kiállítóterében, a Nógrádban található ceredi Galéria 23-ban. A kiállítás az idén augusztusban átadott kortárs művészeti alkotótér, az ArtComplex része, amely a Ceredi Nemzetközi Művésztelep tevékenységéhez kapcsolódik. A 12 országból több mint félszáz kiállított művész munkája alapján képet kapunk a grafikai műfajok sajátosságairól, eljárási, technikai sokszínűségéről. A kiállítás kilép a galéria falai közül, hiszen érdekes munkákat találhatunk a grafikai műhelyben, a múzeumban és a közösségi terek falain is, így lényegében a teljes ház kiállítótérré alakul.

Fotó: Galéria 23.

A megnyitó napján, szeptember 13-án a szervezők nyitott műhely programmal is készülnek. Az érdeklődők körbejárhatják a művésztelephez tartozó további házakat, valamint betekintést nyerhetnek az alkotótevékenységek helyszíneibe.

Gallery Weekend Budapest

Hamarosan indul az őszi szezonnyitó kortárs fesztivál, a Gallery Weekend Budapest. A nyolcadik alkalommal megrendezett művészeti fesztivál nyitónapján, szeptember 15-én kiállításmegnyitókon és tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők, az egyéni látogatások mellett pedig a szervezők ingyenes galériatúrákra is várják őket szeptember 16-án, szombaton három időpontban, négy útvonalon.

LiuLiu X NOS Pop-up vásár

Tudjuk, hogy amennyiben egyedi és értékes ajándékot szeretnénk adni, akkor a legjobb, ha magyar alkotók munkái közül válogatunk. A NOS Budapest első kerületében található, és a város egyik legkedvesebb boltja, ami egyszerre működik vintage boltként és magyar dizájnertárgyak gyűjtőhelyeként. Így antik dolgokat is beszerezhetünk, de képeket, ruhákat és különféle dísztárgyakat is. A tulajdonos, Katona Éva szerint pedig azok a legkedvesebb NOS-pillanatok, amikor új dolgok jelennek meg a boltban, és friss alkotók mutatkoznak be.

Szeptember 21-étől egy ilyen alkalomnak lehetünk mi is szemtanúi: Csiba Lilla kerámiatárgyai LiuLiu Ceramics névre hallgatnak, és egészen izgalmas koncepció mentén születnek. „Mi ez? Szegezi nekem minden alkalommal a kérdést, amikor valaki meglátja egy-egy kerámiámat. Ezek a tárgyak magukban hordozzák a választ: nem kell, hogy minden görcsösen hasznos akarjon lenni, a haszontalannak tűnő tárgyak előbb-utóbb úgyis felkínálják funkciójukat” – mondta róluk alkotójuk.

 • Helyszín: NOS, 1015 Budapest, Batthyány u. 12.
 • Időpont: 2023. szeptember 21-én és 22-én 14:00–19:00, valamint 23-án 12:00–16:00
 • Facebook-esemény

Budapesti Klasszikus Film Maraton

Tegnap indult az immár hatodik alkalommal megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválja. A fesztivál kiemelt témája ebben az évben a Korda univerzum, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált magyar rendező-producer, Korda Sándor születésének 130. évfordulója.

A program nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb filmjeit mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében – többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét, valamint a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost egyaránt. A filmek segítségével visszarepülhetünk az időben, hogy megismerjük a 150 éves Budapestet, valamint hogy felújított filmjeivel idézzük meg a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt.

Nők ecsettel (1896–1952)

A 20. századi magyar festészet eddig még kellően nem feldolgozott területét, a festőnők hazai munkásságát idézi fel a gyulai Kohán Képtár szeptember 7-én nyílt új időszaki tárlata. A látogatókat a gyulai KöröspArt Galéria 25 év alatt kialakított gyűjteménye segíti az alkotók felfedezésében.

Fotó: KöröspArt Galéria.

A közel két hónapig látogatható magángyűjtemény a 20. század művészi tehetségeit, a női festőket idézi fel egy pillanatra. Rendkívüliségükre először a néhai Saphier Dezső műgyűjtő, a Magyarországi Régiségkereskedők Szövetségének egykori alelnöke hívta fel a figyelmet, aki nagyon sokat tett azért, hogy a női művészeket, azok munkásságát újra felfedezze a művészetkedvelő közönség. A gyulai KöröspArt Galéria az ő emlékének is adózva rendezte meg a kiállítást.

 • Helyszín: Kohán Képtár, 5700 Gyula, Béke sgrt. 35,
 • Időpont: 2023. szeptember 7. – október 31.
 • korospartgaleria.hu

Superluminal kiállítás

A budapesti Light Art Museum szeptemberben nyíló új kiállítása ezúttal a fényművészet nemzetközi mezőnyéből is válogatva mutatja be ennek a rendkívül népszerű kortárs művészeti trendnek a legizgalmasabb képviselőit és látványos alkotásaikat.

Fotó: Light Art Museum Budapest.

A Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség találkozhat majd az immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjaival. A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon a külföldön élő Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin vagy a fiatal francia Justine Emard. (Kurátorok: Bencsik Barnabás, Szalai Borbála, kurátor asszistens: Kovács Dalma.)

 • Helyszín: 1054 Budapest Hold utca 13.
 • Időpont: 2023. szeptember 14. – 2024. május 20.
 • Light Art Museum

A csodálatos mandarin, Róma, Szabad a tánc! gálaest

Fischer Iván felkérésére Bartók Béla emblematikus művének színpadra állításával indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat. Bartók A csodálatos mandarin című művét különleges miliőben mutatják be a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen ősszel a Müpában, majd Rómában. Az ősz további kiemelkedő eseményeként november 26-án exkluzív támogatói estet rendez a Duda Éva Társulat a Vígszínházban. A Szabad a tánc! gálaest megidézi a társulat eddigi munkásságának mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, ugyanis ezen az estén a tánc mellett a zene és a színház világából érkező neves előadók is fellépnek. A tavaszi nagykövetes kampány folytatásaként a gálaműsor szeretné felhívni a figyelmet a független színházi- és táncos szféra financiális nehézségeire, az esemény bevétele a társulat hosszú távú, fenntarthatóbb működését segíti.

 • Helyszín: Vígszínház (1137 Budapest, Szent István krt. 14.), Müpa (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
 • Időpont: szeptember 26. és november 26.
 • Duda Éva Társulat, Vígszínház és Müpa

Renoir a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben szeptember 22-étől nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez, amely a festő alakábrázolásait állítja a középpontba. A francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit bemutató kiállításai után (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cezanne és a múlt, 2012; Cezanne-tól Malevicsig; 2021) ebben az évben Renoir életművét helyezik fókuszba. A választás egyik apropója, hogy 2019-ben a múzeum – egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén – megvásárolta a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét. (A kiállítás kurátorai: Cécile Girardeau, Kovács Anna Zsófia, Paul Perrin.)

 • Helyszín: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
 • Időpont: 2023. szeptember 22. – 2024. január 7.
 • Szépművészeti Múzeum

Kiemelt kép: Getty Images