A 20. század legnépszerűbb magyar komikusa fergeteges alakításaival örökre nyomot hagyott a szívükben. Születésének évfordulóján emlékezetes filmjelenetei közül válogattunk.

Egy szoknya egy nadrág (1943)

A hamis spanyol örökösnő történetét bár 2005-ben újra filmvászonra vitték, számunkra a filmtörténet egyik nagy slágere mégis az eredeti, Latabár Kálmán és a varázslatos Turay Ida kettősének alakítása. Váratlan fordulatok, végtelen humor, féltékenység és szerelem. Minden benne van, amitől a tökéletes fekete-fehér filmek közé sorolhatjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=mfPKYKZQCKs&index=1&list=PLLExleQe3ipZs9hIPOqX4ImK2eJrH4E99

Egy bolond százat csinál (1942)

Hetvenöt éve Martonffy Emilnek valószínűleg még fogalma sem volt arról, hogy egy igazi kultfilmet fog készíteni a jövendő nemzedékek számára. A történet dióhéjban: a két cimbora, egykori karmester és főpincér, úgy dönt, hogy beülnek mulatni ex-munkahelyükre, egy mulatóba. Fantasztikus, vicces és pezsgő történet Latabár Kálmán nagyszerű alakításával, amit mindenkinek látnia kell.

Állami áruház (1953)

Az ötvenes évek egyik legsikeresebb filmvígjátékában az Astorián álló Diadal Áruház mindennapjaiba tekinthetünk be. Itt dolgozik eladóként a női konfekcióosztályon Dániel Károly (Latabár Kálmán), aki a vevőben nem a dolgozót, inkább a befolyó bevételt látja – nyáron bundát és hócsizmát sóz a gyanútlan emberekre. A sok-sok vicces jelenet mellett, felhangzik egy sokak számára ismerős dallam is, az Egy dunaparti csónakházban című sláger.

Mágnás Miska (1949)

Az operettirodalom sikerdarabjából készült musicalt tízmillióan látták a mozikban, ezáltal minden idők legnépszerűbb magyar filmjének számít. Nem is csoda, az olyan slágerekkel, mint a Hoppsza Sári vagy a Cintányéros cudar világ azonnal belopta magát a közönség szívébe. Persze a teljes sikerhez kellettek a korszak nagy sztárjai is. Emlékezzünk csak vissza például Latabár Kálmán és Latabár Árpád felejthetetlen kettősére, Pixi és Mixi grófokra.

Fel a fejjel (1954)

Latabár Kálmán a világ egyik legjobb bohócalakítását nyújtja az 1954-ben bemutatott történetben. Sehol egy bohóccipő vagy piros orr, a humorista tehetsége és mimikája épp elegendő volt ahhoz, hogy mosolyt csaljon az arcunkra. A filmben Peti bohócként csaknem utoléri a végzet, a falhoz állítják mint katonaszökevényt. Utolsó kérése csak annyi, hadd adja elő élete nagy mutatványát:

Nyitókép: Pinterest