A szülők egyre tudatosabban vásárolnak: azt veszik meg, ami mindenképpen szükséges

Egy elsősnek közel 40 féle termékre van szüksége iskolakezdéskor, de márkahűség vagy márkához való ragaszkodás inkább csak a tanárok által javasolt termékek között (ceruza, filc, festék, gyurma) jellemző, a többi kategóriában a szülők az ár és a tartósság alapján döntenek.

A vásárlások egyre inkább áttevődnek az online térbe, és az augusztus végi nagy roham is visszaesett, a szülők megvárták a beszerzéssel az első szülői értekezletet, hogy ne vásároljanak feleslegesen. Ezek, illetve további érdekességek is kiderültek egy felmérésből.

Továbbra is az iskolatáska kerül a legtöbbe

Az iskolakezdéshez szükséges csomag összességében körülbelül 60%-kal került többe, mint 10 évvel ezelőtt. Az elmúlt időszakban drasztikusan drágultak az alapanyagok (papír, textil) és nőttek a gyártási költségek is. Emellett az árfolyamváltozás ezt a szegmenset sem hagyta érintetlenül. „Az egyes termékeket eltérően érintették ezek a hatások, legjobban a füzetek ára drágult, ez az elmúlt évtized viszonylatában több mint 150% volt, míg lekevésbé a  vonalzók drágultak meg, itt csupán 15%-os árnövekedés volt tapasztalható” – emeli ki a felmérést készítő Vectra-Line Plus Kft. képviselője, Kárpáti Zsolt. Az iskolakezdés kapcsán felmerülő legnagyobb kiadási tétel egyértelműen az iskolatáska, az egész csomag árából ennek az egy terméknek a legnagyobb a részaránya.

A kisiskolás tákák fogyasztói ára széles árskálán a belépő szintű 20 000 forintostól a 60 000 forintosig mozog, ez utóbbi már egy szett ára – azaz tartalmazza a táskát, a tolltartót és a tornazsákot is.

Az utóbbi 5 évben jelentősen áttevődtek az online térbe az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások, ez annak is köszönhető, hogy szülői korba lépett az a generáció, aki már az online térben szocializálódott, akinek nem idegen tartós fogyasztási cikk online rendelése.

iskolaszerek ára

Tanszerek árának emelkedése (Grafika:Vectra-Line Plus Kft.)

Csak, ami kell

Az utóbbi években szintén megfigyelhető trend, hogy a szülők tudatosabbak az iskolaszerek megvásárlásánál. Korábban jellemzően augusztus második felében volt a nagy roham, most azonban kivárnak a szülők az első szülőértekezletig, addig csak az alapdolgokból vásárolnak be. „Mivel a szükséges cikkek listáját a tanárok állítják össze, alapvetően ez képezi a bevásárlás alapját. Ez a lista valójában a tanárok preferenciáit tükrözi, akik előnyben részesítenek már bevált márkákat. Így legtöbbször az egyes tételekből konkrétan fel is írják azokat a listára, vagy általánosabban meghatározzák, milyen legyen az adott eszköz. Márkahűség vagy márkához való ragaszkodás így leginkább a tanárok által javasolt termékek között (ceruza, filc, vízfesték, gyurma, ragasztó stift) a jellemző” – hangsúlyozza a szakértő.

Dizájn és ár

A diákok szempontjai leginkább az egyes termékek mintáinak kiválasztásában jelenik meg (táska, tolltartó, tornazsák, füzetek). Természetesen ők mindig a trendi holmikat keresik, rendszerint népszerűek az adott időszakban felkapott filmek, mesehősök képeivel díszített termékek. A szülőknél az ár, a tartósság és az ergonómia a fő preferencia. Táska és tolltartó vásárlásánál a többgyerekes családoknál sokszor a kisebb gyereknek történő továbbadhatóság is szempont. A szülők a táskák között márka és korábbi tapasztalat alapján választanak. A gyerekek számára a márka nem mérvadó, ők leginkább tényleg a dizájnt preferálják.

Mi számít még?

Az oktatás módszertanának változása is hatással volt az iskolai csomagok összetételére. A tapasztalatok alapján szóképtartó, betűtartó és betűkártya iránt egyre kisebb a kereslet, mert más módszerrel tanulnak írni, olvasni a diákok. „A termékek többsége évek óta állandó, egy elsősnek körülbelül 50 féle termékre van szüksége iskolakezdéskor. A munkafüzetek elterjedésével a füzetek eladása is csökkenő tendenciát mutat” – összegzi a szakértő. 

Az iskolakezdés költségei a középosztálybeli, sőt a jómódú családok költségvetésében is érezhető tételt jelent. Azoknak a szülőknek, akik egyébként is egyik napról a másikra gazdálkodják ki, amire a gyerekeknek szüksége van, még nagyobb megterhelést jelent ez az időszak. Ha te előbbiek közé tartozol, és szívesen segítenél tanszerekkel, esetleg jó állapotú iskolatáskával azoknak, akiknek szükségük van rá, országszerte több ponton megteheted

Kiemelt kép: Getty Images