Az őrülettel indul egy új irodalmi-pszichológiai sorozat októberben

„Nincs nagyobb zűrzavar, mint az egyszerű elme zűrzavara” – mondja Scott Fitzgerald. De mi számít egyszerű elmének?

Az októberben induló Analízis sorozat programjaival együtt lépegethetünk azon az úton, ahol „emberül” beszélünk, és a megértés lehet a kulcsa a napjainknak. Életünket meghatározó érzések, folyamatok, az elme állapotai kerülnek az Analízis egy-egy estjének fókuszába. Két szakember, két terület, amik nemcsak határosak, de bőven van kapcsolódás köztük és mindannyiunk világával. Irodalom és pszichológia – akad számos átfedés, és most íme egy nézőpont, ami új szemszöget kínál az érdeklődőknek. Analízis címmel indít sorozatot Juhász Anna irodalmár, a Nők Lapja kulturális nagykövete és Rácmolnár Lili pszichológus, gyászterapeuta. Anna és Lili kapcsolata egy éve, egy Irodalmi Szalonban töltött közös esten indult, ahol a veszteség és a gyász volt a beszélgetés fókuszában. Ezt követően több programban szerepeltek és elhatározták, szorosabbra fűzik a szálakat, és megkeresik azokat a témákat, amik leginkább izgatják őket szakmailag és ezeket összekapcsolják egy sorozatban.

Azt a kérdést tették fel egy évvel ezelőtt egymásnak és maguknak, vajon merünk szembenézni a legsötétebb oldallal és legnehezebb kérdésekkel?

Miért gondoljuk, és miért csinálunk úgy, mintha az élet csak szép pillanatokból állna?

Figyelve a közösségi médiát, baráti beszélgetéseket, a sűrűsödő vizuális platformok kommunikációs témáit, nyilvánvalóvá vált, hogy amit mutatunk magunkból, amit elhitetünk nemcsak önmagunkkal de másokkal, az sokesetben nem fedi az életünk valós helyzeteit, amik koránsem mindig rózsásak, inkább sokszor fájdalommal és kérdéssel telik. De miért van ez, és hogyha nem mutatunk meg mindent, hogy tudunk dialógust indítani, hogy tudunk őszinteségről beszélni? Változtassunk ezen! – született meg a cél.

Vajon miként éljük meg az érzelmi határhelyzeteket, elménk hogy dolgozza fel a jót és rosszat, és mit mesélnek erről olvasmányaink? Mégha gyűjtjük is emlékben, szívünkben a szépet, mindannyiunkat összeköt a nehézség is. Boldogság – igen persze, de van más is: őrület, szexualitás, függőség, betegség, krízis, veszteség, öröm, szerelem, beteljesedés és halál – az Analízis estjein erről beszélgetnek októbertől az új sorozatban, a K11 Kulturális Központban.

Fotó: Lettner Kriszta

Megértés és a szembenézés

„Jó ideje foglalkozom a XX. századi irodalommal, a kávéházzal, mint az alkotás és a közösségi kapcsolódások egyik első helyszínével, és a századforduló utáni kávéházi, kulturális élettel. Munkahelyeimen, a történelmi kávéházakban nemcsak férfiak, de nők is otthon voltak, én pedig pár lépésre lakom Budán a Karinthy Frigyes-Böhm Aranka házaspár egykori, legendás törzshelyétől. A házaspár életéről két éve filmet forgattunk Frici&Aranka címmel, fókuszban a verpeléti dívával, a pszichológiai tanulmányokat folytató Böhm Arankával, akinek karaktere, érdeklődése mindig lenyűgözött. Aranka az 1910-es években a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem orvosi karán tanult, 1918-ban első orvosi szigorlata letétele után kapja meg végbizonyítványát, majd félbeszakítja orvosi tanulmányait, diplomát csak 1932-ben, Karinthy mellett szerez, a pszichoanalízis foglalkoztatja, az emberi kapcsolatok és a lélek természetrajza. Hatással van mindenkire, rá is hatással van a világ, a megértésre törekszik. Ez a vágy foglalkoztat engem, a megértés és a szembenézés, ezért tartom fontosnak, hogy Lilivel belevágunk a sorozatba. 2023-ban talán mindennél jobban szükség van az őszinteségre, hogy valóban szembenézzünk a széppel és a démonainkkal egyaránt. Akár közösen nekiindulva az útnak” – mesélte el Juhász Anna.

A sorozatindító esten, október 27-én, a K11-ben az őrület témakört járják körül a szakemberek, irodalmilag leginkább a szabadkai zseniális író-képzőművész-zenekritikus, Kosztolányi Dezső unokatestvére, Csáth Géza írásai kerülnek középpontba.

Vajon tényleg végtelen a skálája az őrületnek? Kivételnek gondoljuk magunkat, akik csak szemlélői, nem áldozatai vagy átélői a veszélyes pillanatoknak? Hogy veszítjük el a kontrollt az élet felett és mi történik addig? Hol végződik a valóság és hol kezdődik a képzelt világ? Van visszaút? És vajon: bárkivel megtörténhet? Mennyire kiindulói és mozgatói a lélek folyamatainak az ellentmondások és az őrület karakterei? – teszi fel a kérdéseket Rácmolnár Lili pszichológus. A válaszokat együtt bonthatja ki a közönség a fellépőkkel.

Kiemelt kép: Lettner Kriszta