blézer zakó divat 2023 nyitó

Minden alkatra, minden korban: így viseld a blézert, hogy igazán modern legyen

Kevés sokoldalúbb ruhadarabot ismerünk a blézernél, és ezt 2023 őszén a boltok kínálatai is alátámasztják. Rengeteg fazonban, színben és sokféle, különösen változatos anyagból találhatunk ízlésünknek és alkatunknak megfelelőt, de a már szekrényünkben lapuló, rég elfeledett darabokat is érdemes előásnunk, leporolnunk, és néhány stílustrükkel igazán maivá, modernné varázsolnunk. Mutatjuk, hogyan!

Ha a biztos öltözködési formulákról, párosításokról van szó, a blézer vagy zakó szinte bármilyen másik ruhadarabbal kombinálva verhetetlen összhatást eredményez. Ez az egyszerű, elegáns és letisztult , megunhatatlan kedvenc soha nem hagy cserben – függetlenül attól, hányszor nyúlunk hozzá. Mivel rendkívül sokoldalú, egyszerűen sosem válik unalmassá, és attól függően, mivel viseljük, mindig más-más stílust tudunk életre hívni vele. Ugyanaz a darab lehet rendkívül elegáns és rendkívül laza is – csak rajtunk múlik, melyik hatást szeretnénk épp kiváltani, mi illik jobban aznapi hangulatunkhoz. Ráadásul a blézer kortalan, húszas éveinkben éppúgy jól mutat rajtunk, mint ötven, hatvan éves korunkban. De hogy mitől válik igazán sikkessé és frissé idén ősszel? Mint általában, most is a street style-hoz nyúlunk inspirációért, innen gyűjtöttük össze kedvenc blézeres kombóinkat.

Minden jöhet, ami oversize

blézer street style

Kölni street style (Fotó: Getty Images)

A kényelem hívei egészen biztosan örülnek, hogy az oversize, azaz a túlméretezett(nek tűnő), laza vonalvezetés még mindig nem ment ki a divatból, és nem is úgy tűnik, mintha sietne kifele. Nyugodtan párosíthatjuk hát a bő, akár férfias szabású blézert – vagy férfi zakót – széles szárú nadrággal. Figyeljünk azonban, hogy legyen valami nőies, finom is a szettünkben: ez lehet a cipőnk, egy látványos ékszer, vagy egy aprócska, elegáns kézitáska.

Blézer és sziluett: hangsúlyozzuk övvel

blézer street style

Koppenhágai street style (Fotó: Getty Images)

Szerencsére az oversize mellett ugyanúgy trendi az alakot követő, jól szabott verzió is, sőt! Akár módosíthatunk is kissé kedvenc vintage blézerünk szabásvonalán egy jól megválasztott, derekat hangsúlyozó övvel. Különösen jól jön ez a megoldás, ha a blézer kabátfunkciót kap: övvel összehúzva melegen tart, és letisztult sziluettet biztosít. A hagyományosnak tűnő szettet remekül feldobja a merész cipőválasztás, de akár egy nagy méretű, vidám mintás sállal is csavarhatunk egyet az összeállításon.

Nyári szett ősziesítése blézer segítségével

blézer street stylye

Hamburgi street style (Fotó: Getty images)

Sokunk számára jelent komoly fejtörést az átmeneti időszak, amikor lélekben még a nyarat hordozzuk – és ebédidőben is a nyári nap melegét érezzük –, ám a reggeli rohanásban már beleborzongunk az őszt ígérő hűvös szelekbe. A legegyszerűbb megoldás a fenti jelenségre a zárt cipő (csizma vagy sportcipő), nyári ruha, és egy hosszú, vastagabb textúrájú blézer kombinációja. A harisnyát egyelőre még kihagyhatjuk az összeállításból.

Ha igazán trendkövetők akarunk lenni

blézer street style maxiszoknya

Koppenhágai street style (Fotó: Getty Images)

Bizton állíthatjuk, hogy nincs manapság divatosabb ruhadarab az egyenes vonalú maxiszoknyánál: a farmer vagy valamilyen más, erősebb vászonból készült verziók sztárok, tervezők és influenszerek legnagyobb kedvence. Naná, hogy ez is pompásan mutat a blézerrel, legyen az hosszított fazonú, egyenes vonalú, alakot követő, karcsúsított, vagy egészen rövid. Ha ismerjük testünk arányait, könnyen ki tudjuk választani a fenti kombinációs lehetőségek közül azt, ami a legelőnyösebb a számunkra.

Éljen a kosztüm!

blézer street style nadrágkosztüm

Koppenhágai street style (Fotó: Getty Images)

Mennyire vártuk már, hogy újra felvirradjon a nadrágkosztümök napja! Hogy a tervezők, bloggerek újra felfedezzék, mennyire nagyszerű is ez az öltözködési megoldás! Könnyű, mutatós, erőt sugárzó, és rendkívül kényelmes is. A magas derék és a bő szabás, ami a mostani nadrágkosztüm kínálatban megfigyelhető, még inkább leegyszerűsíti a dolgunkat, hiszen azt hangsúlyozza, amit kell, és elrejti, amit nem szeretnénk mutatni. Vehetjük a lehető legminimalistábbra a stylingot: egy sima fehér vagy fekete póló/ing, kedvenc rohangálós cipőnk hozzá, és kész is az ütős öltözék.

Íme néhány kedvencünk az új szezonból!

blézer zakó divat 2023

Sárga, duplasoros gomobolású, H&M, 11 495 Ft (hm.com); Fekete-fehér monogramos, C&A, 19 995 Ft (csak online elérhető, c-and-a-shop.com); Kék, karcsúsított, Mango, 16 995 Ft (mango.com); Bordó, öves, hosszított, AERON, 595 euró (aeron.com); Fekete, len és elasztán keverék, Massimo Dutti, 65 995 Ft (massimodutti.com); Hosszított, aprókockás, WE, 34 000 Ft (aboutyou.com)

Kiemelt kép: Getty Images / Canva