TOT

Három szeptemberi fesztivál, ami garantáltan feltölt az őszi-téli szezonra

A szeptember az év számomra legkedvesebb hónapja. Már nem minden a vízpartról szól, de strandolós napot is simán ki lehet fogni, a fák lassan őszi színbe öltöznek, kezdődhetnek a hétvégi kirándulások, az élet pedig végre visszatér a rendes kerékvágásba: hétköznapok és ünnepi események egymásutánjába.

Ünnepi esemény egy-egy tartalmas fesztivál is, ahol nagy dózisban tölthetjük fel magunkat az érdeklődési körünknek leginkább megfelelő élményekből. Három remek (egy gasztrós, egy kulturális és egy filmes) fesztivált ajánlunk az ősz első hónapjára.

Taste of Transylvania

Idén másodjára rendezik meg Erdély úttörő gasztronómiai fesztiválját a Taste of Transylvaniát. Mivel tavaly az év élménye volt számomra az ott töltött pár nap, nem kérdés, hogy idén is megyek, és mindenkinek ajánlom, aki szeretne pár napot lenyűgöző természeti környezetben, elképesztően kedves emberek, na meg remek (magyar, román és erdélyi) ételek közt tölteni. A borospataki Gyimesi Skanzen területén megrendezett fesztiválon minden az erdélyi konyha gasztronómiai hagyományai, a helyi alapanyagok és tradicionális ételkészítési módok körül forog, olyannyira, hogy nemcsak a helyi, de a Magyarországról érkező éttermek is lokális alapanyagokból készült ételekkel, az erdélyi konyhára való gasztrós utalásokkal várják a kíváncsiakat, érdeklődőket.

Nemcsak enni- és innivaló lesz pityókás kenyértől, bárányhúson és gourmet desszerten át friss champagne-ig, de workshoppal, táncházzal és „százkezes” örömfőzéssel is készülnek a szervezők. Ha nagyvároshoz, reptérhez nem is, szívünkhöz biztosan közel esik ez a fesztivál, amire megéri gyorsan kivenni 1-2 napot őszi szabadságunkból, mert minden wellnessnél többet tölt majd rajtunk az a pár nap. Amit nem szabad kihagyni: utazás a helyszínre gourmet vonattal.

hol: a Gyimesi Skanzen Panzióban

mikor: 2023. szeptember 14–17.

kinek: gasztrorajongóknak, a természet és Erdély szerelmeseinek

Koreai Kulturális Fesztivál

Szerencsés az olyan magamfajta, aki néhány villamosmegállóra lakik a Koreai Kulturális Központtól – kicsit nem figyelek oda, és megint van programom őszre. A Frankel Leó úti intézményben nemrég ért véget a nyári K-pop workshop-sorozat, most itt a következő program: Korea kulturális örökségének sokszínűségét szeretné bemutatni a szeptember nyolcadikától kezdődő Koreai Kulturális Fesztivál.

Korea „nagyot megy” az elmúlt jó pár évben: az úgynevezett koreai hullám, azaz a hallyu a nemzetközi kultúra számtalan területén (divat, zene, film és gasztronómia) tarol. Azok, akik K-film mellé K-popot és kimchit fogyasztanak, most a koreai kultúra eddig kevésbé ismert arcát is felfedezhetik, hiszen a szervezők 12 programmal, 4 helyszínen, minden érzékszervet megmozgató kulturális csemegével várják az érdeklődőket. A fesztivál középpontjában most az úgynevezett K-gugak áll, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét. A programok férőhelyei limitáltak, de egyes eseményekről online közvetítés is lesz. Amit nem szabad kihagyni: egynapos hangszerworkshopok haegeummal, daegeummal, minyoval és pansorival. 

hol: Budapesten, 4 különböző helyszínen

mikor: 2023. szeptember 8–30. között

kinek: mindenkinek, akit érdekel egy egyszerre klasszikus és modern kultúra

Cinefest Miskolcon

Miskolc az ottani születésű férjem miatt, de azért is közel áll a szívemhez, mert akárhányszor megyek oda, mindig úgy érzem, többet kapok, mint amire számítottam. Szeptember elején ezt az élményt a Cinefesten fogom újra átélni. Nem csak a szakmabelieket mozgatja meg ugyanis az év egyik legkedveltebb filmes eseménye: a nemzetközi fesztivál évről-évre a legnépszerűbbek közé tartozik a magamfajtákból álló, érdeklődő közönség körében is.

Az idén már 19. alkalommal megrendezett seregszemlén a kis- és nagyjátékfilmeket, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, magyar és nemzetközi alkotásokat felvonultató programot előadások, matinék és egy sor más kísérőprogram is színesíti, a film-geekek konferenciákon, közönségtalálkozókon és filmes kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. Azoknak pedig, akik csak néhány jó filmre ugranak le, kötelező kicsit a környéket is bejárniuk, nem fogják megbánni! Amit nem szabad kihagyni: a filmfesztivál versenyprogramjában debütál itthon Tudor Giurgiu a romániai forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben című történelmi drámája, mely Szarajevóban elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját is.

hol: Miskolcon, 5 különböző helyszínen

mikor: 2023. szeptember 1–9.

kinek: a filmek és Miskolc rajongóinak

Te melyik fesztivált próbálod ki?

Kiemelt kép: A borospataki skanzen látképe – Fotó: Taste of Transylvania