Afganisztán, tálibok, nők jogai

Nincs itt semmi látnivaló – már a nemzeti parkba se léphetnek be a nők

Újabb lépés az afgán nők szabadságjogának korlátozásában, ráadásul a női egyenjogúság napján.

A tálib kormány megtiltotta a nőknek, hogy a Bamiyan tartományban található Band-e-Amir nemzeti parkba látogassanak – adta hírül a BBC. Az afgán erény- és erkölcsügyi miniszter, Mohammad Khalid Hanafi a döntést azzal „indokolta”, hogy a nők nem teljesen tartják be a hidzsáb viselését a parkban. (A hidzsáb arab szó, jelentése: „takaró”, így nevezik a nők haját letakaró fátylat, amit a muszlim nők és lányok hordanak kamasz koruktól.)

Ezért arra szólította fel a papokat és a biztonsági szerveket, hogy – amíg erre nem találnak megoldást – tiltsák ki onnan a nőket.

„Egyáltalán nem kötelező a parkba járkálni turistáskodni”

idézi a Tolo News afgán hírügynökség Hanafi minisztert.

A Band-e-Amir – ami 2009-ben az ország első nemzeti parkja lett – egy közkedvelt turisztikai látványosság, a családok kedvelt célpontja: évente többezren keresik fel. Az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) egy természetes módon kialakult, különleges geológiai képződményekkel és szerkezettel tarkított, egyedülálló szépségű tócsoporosulásként írja le a területet. 

Egyre kisebb a mozgástér (Fotó: Nava Jamshidi/Getty Images)

Bamiyan vallási elöljárói arra panaszkodtak, hogy sok nő hidzsáb nélkül, vagy azt nem az előírásoknak megfelelően viselve látogatta a parkot, akik szerintük minden bizonnyal más helyekről jöttek.

Mariam Solaimankhil volt afgán parlamenti képviselőt egy vers megírására ihlette a kitiltás, amit az X-en (Twitteren) tett közzé. Mellékelt posztjában úgy fogalmaz: „vissza fogunk térni, ebben biztos vagyok”.

Fereshta Abbasi, a Human Rights Watch munkatársa pedig különösen felháborítónak nevezte, hogy a kitiltást épp a női egyenjogúság napján, augusztus 26-án vezették be, ami szerinte teljes tiszteletlenség velük szemben.

A mostani, konkrét intézkedéshez a Guardian szerint ugyanakkor az is hozzá tartozik, hogy a park tíz éve még a változások szimbolikus helyszíne volt, amikor is bejelentették, hogy elsőként az országban négy női parkőrt vesznek fel az intézménybe.

Ahhoz képest, hogy a tálibok két éve, a hatalomba történő visszatérésükkor még tanulási és munkalehetőséget, valamint aktív társadalmi szerepvállalást ígértek az afgán nők számára – igaz, mint 2021 augusztusában  fogalmaztak, a saját kereteiken belül – mozgásterüket azóta folyamatosan szűkítik.  Kitiltották őket az egyetemekről, számtalan lányközépiskolát zártak be, korlátozták a hozzáférést a nők számára megannyi fürdőbe, edzőterembe. Egy augusztus elejével életbe lépett rendelet értelmében pedig elrendelték a fodrász- és szépségszalonok bezárását szerte az országban.

Azzal, hogy a tálib hatóságok milyen, újabb és újabb, a nők jogait csorbító rendelkezéseket hoznak, ebben a korábbi cikkünkben mi is részletesebben foglalkozunk.

Kiemelt kép: Elise Blanchard for The Washington Post via Getty Images