Afganisztán szépségszalon betiltott

Már fodrászhoz és szépségszalonba se járhatnak a nők Afganisztánban

A szépségszalon az utolsó menedékek egyikeként a szabadság illúzióját jelentette számukra.

Afganisztán szerte bezárnak a fodrászatok és a szépségszalonok a tálibok utasítására – adja hírül a BBC. A szépségszalonok betiltásával becslések szerint 60 000 munkahely szűnik meg, ám, ami még ennél is sokkal elkeserítőbb, ez egy újabb lépés nők szabadságjogának korlátozásában – akiket korábban már kizártak az oktatásból, edzőtermekből és parkokból. Azzal, hogy a tálib hatóságok milyen, újabb és újabb, a nők jogait csorbító rendelkezéseket hoznak, ebben a korábbi cikkünkben részletesebben is foglalkozunk.

A szépségszalonok a tálibok két évvel ezelőtti hatalomátvétele óta elméletileg tovább működhettek, bár a kirakatokat gyakran eltakarták, a nőket ábrázoló képeket pedig durván letépkedték, vagy festékszóróval összefújták. A rezsim most azonban változtatott az álláspontján, és a nőkre vonatkozó legújabb korlátozás részeként elrendelte a fodrász- és szépségszalonok bezárását szerte az országban, határidőként pedig augusztus elejét jelölték meg.

A 23 éves Zarmina éppen egy fodrászatban ült és hajat festetett, amikor a közelgő bezárásokról szóló hírek érkeztek. „A tulajdonos sokkot kapott és sírni kezdett. Ő a családfenntartó – idézi a kétgyermekes anyát a BBC. A tükörbe se tudtam belenézni, amikor a szemöldökömet csinálták. Mindenki sírt körülöttem” – tette hozzá.

Zarmina a dél-afganisztáni Kandahárban, a tálibok konzervatív fellegvárában él, ahol a legfőbb vezetőjük is tartózkodik. Ahogyan meséli, arrafelé

gyakori, hogy a férfiak megtiltják a lányaiknak, hogy sminkeljenek, és szépségszalonokba járjanak.

 

„A legtöbb nő itt burkában vagy hidzsábban járkál. Ezt a kultúránk részeként fogadtuk el – mondja a fiatal nő, aki 16 évesen ment férjhez. – Nem léphettem ki a házból egyedül, de csak sikerült meggyőzni a férjemet, aki évente kétszer-háromszor megengedte, hogy idejöjjek. Már egy kis beszélgetés a kozmetikusommal is elég volt ahhoz, hogy egy picit szabadabbnak érezhessem magam.”

Az északnyugati Mazar-i-Sharif városából származó, 27 éves Somaya számára a szépségszalon felér(t) a terápiával. Három éve ugyanis égési sérüléseket szenvedett az arcán, elvesztette a szemöldökét és a szempilláit, miután a szobájában felrobbant egy fűtőtest.
„Képtelen voltam az arcomra nézni, rettenetesen festettem, az első hónapokban ki se mentem a szabadba és rengeteget sírtam” – meséli a fiatal nő, akinek az orvosi kezelések ugyan begyógyították a sebeit, az önérzetét azonban a szépségszalonokban nyerte igazán vissza.

Afganisztán, nők jogai, szépségszalon

Megtépkedett, összefújkált plakátok egy afgán szépségszalon bejáratánál (Forrás: Getty Images) 

Somaya pszichológiából szerzett mesterdiplomát, és mentálhigiénés tanácsadóként dolgozik. Pontosan érzékeli, hogy egyre több nő keresi többek közt az ő szolgáltatásait azóta, hogy a tálibok az őket érintő, átfogó korlátozásokat bevezették. Ahogyan azt is pontosan tudja, hogy nem ő az egyetlen, akinek a szépségszalon jelenti a terápiát.

A kilátástalan jövő mentális válságba (is) sodorja az afgán nőket

„Nekünk egy szépségszalon nem csupán egy hely, ahol tökéletesítik a sminkünket és a frizuránkat. Segítettek elrejteni a bánatunkat, energiát és reményt adtak nekünk. Fizettem magamnak a szalonban, és ez erőt és hatalmat adott nekem. Ám hiába van pénzem, amin ezt eddig legalább megvehettem, többé már nem költhetem magamra egy szépségszalonban” – mondja Somaya, aki tökéletesen tisztában van azzal is, hogy maradék függetlenségének egy újabb darabkájától lett megfosztva.

(Kiemelt kép: Getty Images)