Közel a cél, te is segíthetsz: nem kell sok a nehéz körülmények között élők táborához

A szív és a lélek nem elég, anyagiak is szükségesek a Van Helyed Alapítvány táborához.

Van a szegénységnek egy olyan szintje, amely olyan, mint egy örvény, amiből gyakorlatilag lehetetlen kikerülni, és csak külső segítséggel van esély a szabadulásra. Magyarországon a 21. században is tömegek szorulnak ki a minőségi oktatásból, márpedig ez a szegénység és a nyomor újratermelődéséhez vezet. Pedig az, hogy minél több aktív, minőségi tudással rendelkező ember kerüljön be a társadalom és a gazdaság vérkeringésébe, az az ország számára is alapvető fontosságú volna.

Elméletben egyszerűnek hangzik a megoldás, azonban a társadalom peremén, a szegregátumokban élők számára nem kedvez a jelenlegi berendezkedés, a társadalmi mobilitás esélye igen kicsi. Az ország egyes régióiban akár 30% is lehet azon gyermekeknek az aránya, akik már az általános iskolát sem fejezik be. És nem azért, mert nem akarják, vagy a szüleik nem szeretnék, hogy tanuljanak, hanem mert a környezet egyszerűen nem teszi lehetővé a folytatást.

Amikor nemcsak az iskolai kellékek, de akár a gyógyszerek vagy higiéniai termékek megvásárlása is gondot okoz, az egyenesen vezet odáig, hogy a gyerekek le fognak morzsolódni az iskolából.

Ezért is olyan fontos például a Van helyed Alapítvány munkája, amely komplex fejlesztési programjainak segítségével a szegregátumokban születő, jellemzően roma gyerekek magasabb végzettséget szereznek a felmenőiknél, többen a felsőoktatásig is eljutnak. (Az általános iskolát 100%-uk végzi el.) Fontos és előre mutató eredmények ezek, azonban a szervezet – a többi hasonló alapítványhoz hasonlóan – nehéz helyzetben van, csak magukra és az adományozókra számíthatnak.

Fotó: Van Helyed Alapítvány

Egyedül nem megy – együtt valóra válthatjuk

Az oktatáson kívüli programok is fontosak volnának: éppen ezért tart az Alapítvány idén augusztus végén Ózdon 4 helyszínen is úgynevezett Alkotótábort, amelynek során olyan programokat visznek a telepekre, amiken kicsitől nagyig, fiatal szülőktől a nagyszülőkig mindenki ingyenesen vehet részt. Számukra ez jelenti a vakációt, de a semmihez képest ez is hatalmas öröm, és a szervezők a szívüket-lelküket is beleadják, hogy maradandó élményt nyújtsanak nekik.

De a szív és a lélek nem elég, anyagiak is szükségesek mindehhez.

Ahhoz, hogy a táborban különböző foglalkozásokat tudjanak tartani, sörpadokra, asztalokra és sátrakra is szükség van. Ezekre összesen kb. 500 000 Ft-ot költenek – az összegből még 280 000 ezer hiányzik.

Ha valakinek módjában áll, és adományozni szeretne, azt az Alapítvány oldalán megteheti a következő linken: adomanygyujtes.vanhelyed.org

Kiemelt kép: Getty Images