Már serdülőkortól fontos: így védd a gátizmodat! – Tornavideó

A Semmelweis Egyetem medencefenék-torna gyakorlatokat bemutató oktatóvideóját bárki gyakorolhatja.

Már serdülőkorban érdemes elkezdeni a medencefenék vagy közismertebb nevén a gátizom védelmét célzó tornagyakorlatokat a Semmelweis Egyetem gyógytornász mestertanára, Friedrichné Nagy Andrea szerint. A gátizmok gyengülésének leggyakoribb hajlamosító oka a várandósság és a szülés, a túlsúly, a nehéz fizikai munka, tartós köhögés, székrekedés. Különböző életszakaszokban, menopauzában és idős korban is csökken a gátizmok ereje, de betegségek, műtétek és veleszületett kötőszöveti lazaság is lehet a gyengülés hátterében.

A gátizom egy több rétegű kötőszövetes-izmos lemez, melynek feladata többek között a kismedencei szervek alátámasztása, a vizelet, a széklet tartása és ürítése, de szerepe van a szexuális örömérzetben és a lágy szülőcsatorna kialakításában is. Károsodásakor, sérülésekor vagy gyengesége esetén a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni, ezért nagyon fontos, hogy a nők minden életkorban fordítsanak kiemelt figyelmet e terület védelmére.

Szakszerűen és rendszeresen végzett tréninggel a gátizomgyengeség mértéke és az ebből fakadó kellemetlen tünetek csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők.

A Semmelweis Egyetem medencefenék-torna gyakorlatokat bemutató oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Szakértők: Friedrichné Nagy Andrea, Iván Edina (Videó: Bartincki Tamara, Gál Bettina, Grőger Nándor, Lefler Máté, Kovács Eszter, Koutny Judit, Kucsa Attila, Szabó Márton, Varga Zétény, Zsemlye Anita – Semmelweis Egyetem)

Férfiaknak is intimtorna

A gátizomtornát legtöbben talán a hüvellyel azonosítják, ezért úgy vélik, a férfiaknak nemhogy nincs szükségük ilyen típusú mozgásra, de nem is tudják ezeket a gyakorlatokat elvégezni. A gáti terület azonban ennél sokkal összetettebb, és a gátizmok nem a hüvelyben találhatók, tornáztatásuk tehát bármely nem számára tartogathat pozitív hatásokat, és férfiaknak is már 40 éves kortól érdemes elkezdeni. A Nők Lapja Egészség 2022/4. számában Lebedi Réka járta körbe szintén Friedrichné Nagy Andreával a kérdést, illetve hogy hogyan is érdemes belekezdeni.

Kiemelt kép: Getty Images