PET Kupa 2023

Tisztítsuk meg az országot – a legapróbb lépés is számít!

A Nők Lapja is csatlakozott a Garnier csapatához: ott voltunk a rajtnál, amikor elindult a 2023-as PET Kupa, a tiszai szemétszedő akció.

A Garnier globális jelentése szerint az emberek 83%-a szeretne zöldebb, fenntarthatóbb életmódot folytatni, de csak 5%-uk tesz is ezért aktívan minden egyes nap. A cég már 2020-ban elkötelezte magát a Green Beauty, azaz a zöld szépségápolás mellett, aminek része a kisközösségeket segítő szolidáris beszerzési programtól kezdve a karbonsemleges gyártási folyamatokon át a széles körű edukációig minden olyan intézkedés, ami a fenntarthatósághoz nélkülözhetetlen. Természetesen a termékek csomagolását is újragondolták, csökkentették a műanyagot a csomagolóanyagokban és 2025-re azt tűzték ki célul, hogy minden plasztik csomagolásuk 100%-ban csak újrahasznosított műanyagból készüljön.

A fentiek fényében érthető, hogy a Garnier a 2023-as PET Kupához is csatlakozott: adománnyal, de önkéntes munkával is támogatta, támogatja az akciót. A Garnier csapatát influenszerek és újságírók – köztük a Nők Lapja – erősítették, akik a PET Kupa önkénteseinek irányításával közösen zsákolták, majd szállították a szemetet a gyűjtőhajókhoz. A versenyen kívüli, egynapos akció keretén belül közel 40 zsák szemetet sikerült begyűjtenie a csapatnak. Az akció élményéhez nagyban hozzátett, hogy a 2023-as PET Kupa a teljes PET-flotta zsilipelésével vette kezdetét július 31-én, amikor a Garnier-csapat is vízre szállt.

Garnier PET Kupa

A Garnier csapata is részt vett a 2023-as PET Kupa szemétszedő akcióján, amely zsilipeléssel vette kezdetét július 31-én. (Fotó: facebook.com/petkupa)

Az augusztusi főfutam a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszát veszi célba, hogy tisztábbá váljon a folyó és ártere. A XI. Tiszai PET Kupa tíz pethajóból és jelentős kenus különítményből álló mezőnye a Ring-a-tó Kisköre Strandon július 29–30-án építette meg vízi járműveit, a pillepalackokon lebegő tutajokat. Július 31-én, a kiskörei zsilipelés után Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével halad a környezetvédelmi program, hulladékgyűjtéssel, vándortáborozással, szórakoztató programokkal és tartalmas előadásokkal. A XI. Tiszai PET Kupa augusztus 5-én szolnoki befutóval zárul. Indulása óta a PET Kupa több száz tonna szeméttől (többségében műanyag palackoktól) tisztította meg a folyót és árterületeit.

Nyilvánvaló, hogy a műanyagszennyezés mára már akkora globális problémává nőtte ki magát, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A lelkes önkéntes munka dicséretes, de mellette 

nélkülözhetetlen, hogy a nagy piaci szereplők is részt vállaljanak a probléma orvoslásában

– konkrét, számokban mérhető intézkedésekkel. A Garnier úttörőnek számít ebben a folyamatban.

Így segíthetsz te is:

A Garnier pénzbeli adománnyal támogatja az akciót: augusztus 9-ég minden egyes dm-ben megvásárolt Garnier termék árából 40 forint kerül a PET Kupához, ami egy négyzetméternyi ártéri terület megtisztítását teszi lehetővé.

Kiemelt kép: facebook.com/petkupa