A sok kicsi tényleg sokra megy, főleg, ha az élhető bolygó a cél.

Az emberiség terjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk – ezt jelzi minden évben a WWF Élő bolygó jelentése. Létünk alapja az élővilág változatosságának a megőrzése, erre figyelmeztet a Föld napja, amelyet világszerte 51., Magyarországon pedig 31. alkalommal tartanak meg, és amely mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált itthon. És hogy mit tehetsz te ma és az év minden napján, hogy megóvd a Földet? Sok mindent!

 1. Szeretsz a szabadban lenni? Csatlakozz egy szemétszedő akcióhoz, vagy csak fogj egy kukás zacskót, és tegyél egy sétát a környékeden.

  Fotó: Getty Images

 2. Ha pedig futni is szeretsz, neked találták ki a ploggingot, vagyis a kocogás közbeni szemétszedést.
 3. A klímaváltozás megállításához az étrended megváltoztatásával is hozzájárulhatsz. Éljenek a húsmentes hétfők!
 4. Az earthday.org több mint 190 országban működik, hogy számottevő változásokat indítson el világszerte. Oszd meg a saját vagy a közösséged történetét a weboldalon, hogy mások is inspirációt meríthessenek a tetteidből. 
 5. Vásárlásoddal támogass olyan cégeket, amelyek aktív szerepet vállalnak az erdőirtás elleni harcban.
 6. A megújuló energiaforrásokra való átállás az egyik olyan azonnali intézkedés, amellyel csökkentheted a karbonlábnyomodat.
 7. Mostanra már mindenkiben tudatosult, hogy az egyszer használatos bevásárlószatyrok mennyire környezetszennyezőek – a magas áruk ellenére mégis még mindig sokan megveszik őket. Gondolkodj előre, és vigyél magaddal vászonszatyrot a bevásárláshoz.
 8. Válts papíralapú csekkekről online számlákra – ezzel nemcsak a fákat óvod meg a kivágástól, de üzemanyagot is spórolsz, hiszen nem kell hozzád leveleket kézbesíteni.
 9. A menütervezés a legjobb módja annak, hogy minimalizáld az ételpazarlást.
 10. Kávézóban, étteremben utasítsd vissza a műanyag szívószálat és az egyszer használatos evőeszközöket, és jelezd udvariasan, hogy nagyra értékelnéd, ha áttérnének a fenntarthatóbb megoldásokra.
 11. Bevásárláskor keresd a bio minősítésű élelmiszereket – ezek nemcsak a szervezetedet, de a környezetet is megkímélik a káros vegyszerektől.
 12. Ha helyi termelőktől vásárolsz, nemcsak a kisvállalkozókat támogatod, de Földet is óvod, hiszen ezek a termékek nem utazzák át a fél világot.
 13. Termessz sajád magad is zöldségeket, gyümölcsöket. Ha nincs kerted, az se jelentsen akadályt: néhány fűszernövény az ablakpárkányban is elfér.

  Fotó: Getty Images

 14. Csökkentsd a műanyagfogyasztásodat, és PET-palackos ásványvíz helyett használj kulacsot.
 15. Kerüld a műanyagba csomagolt termékeket, ha lehet, válassz inkább üvegeset vagy papírcsomagolásút.
 16. Támogasd a fenntartható divatot: a régi, megunt ruháidat kidobás helyett adományozd el. Ha pedig valamire szükséged van, nézz körül a használtruha-piacon. A használt nem egyenlő az ódivatúval!
 17. Mindig olvasd el a tisztítószerek címkéjét. Válaszd a környezetbarát, nem toxikus termékeket, így az otthonodat is nagyobb biztonságban tudhatod, és annyi káros kemikália sem kerül a lefolyóba.
 18. Az olyan apróságok is számítanak, mint hogy egy perccel rövidebb ideig áztatod magad a zuhany alatt. De érdemes lehet beszerezni egy víztakarékos zuhanyfejet is.
 19. Ha nem használsz egy elektronikai eszköszd, kapcsold ki, és ha elhagysz egy helyiséget, oltsd le a villanyt.
 20. Lift helyett lépcső? A fittségednek és a bolygónak is a javára válik, ha utóbbit választod.
 21. Ha nem tudsz lemondani az autós közlekedésről, juss el a célpontodhoz a legzöldebb útvonalon – több útvonaltervező már ezt is ki tudja kalkulálni neked.

(Forrás: fna.hu, earthday.org Kiemelt kép: Getty Images)