bécs legélhetőbb városok lista 2023

Megvan a lista! Ezek a világ legélhetőbb városai 2023-ban

Budapest lekörözte Varsót, Prágát és Pozsonyt is.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdasági elemző intézet 2023-as globális élhetőségi indexe szerint Bécs immár a második egymást követő évben a világ legélhetőbb városa. A rangsor élén öt év alatt negyedszer végzett Bécs, amely a stabilitás, a kultúra és a szórakozás, valamint a megbízható infrastruktúra terén is kiemelkedett a mezőnyből. A dán főváros, Koppenhága megőrizte második helyét, míg Melbourne és Sydney a harmadik és negyedik helyen végzett.

Melbourne és Sydney a világjárvány előtt is az élmezőnyben szerepelt, de nem csak ez a két város tért vissza a Covid-19 előtti állapotaihoz: az elemzésből kiderült ugyanis, hogy nagyjából az egész világ kiheverte a pandémiát és az azzal járó nehézségeket. A vizsgált 173 várost a stabilitás, az egészségügyi ellátás, a kultúra és környezet, az oktatás és az infrastruktúra alapján rangsoroló felmérés szerint manapság az élet „valamivel jobb, mint az elmúlt 15 évben bármikor” – bár a stabilitást jelző pontszámok 2023-ban kissé csökkentek a világméretű összecsapások, politikai zavargások, társadalmi tiltakozások és az infláció miatt.

A felmérés sorra veszi a 2023-ban legkevésbé élhető városokat is: a lista végén már több mint egy évtizede Damaszkusz kullog, és idén a sereghajtók közé került Kijev is az ukrajnai háború miatt (tavaly nem került fel a vizsgált városok listájára).

Budapest a tavalyihoz hasonló helyezést ért el, és maga mögé utasította Varsót, Pozsonyt és Prágát is

– az elérhető 100 pontból 80 és 90 közöttit összegyűjtve.

bécs legélhetőbb városok lista 2023

Bécs megvédte a tavalyi első helyezését (Fotó: Getty Images)

A tíz legélhetőbb város toplistája 2023-ban

 1. Bécs, Ausztria
 2. Koppenhága, Dánia
 3. Melbourne, Ausztrália
 4. Sydney, Ausztrália
 5. Vancouver, Kanada
 6. Zürich, Svájc
 7. Calgary, Kanada
 8. Genf, Svájc
 9. Torontó, Kanada
 10. Oszaka, Japán és Auckland, Új-Zéland

A tíz legkevésbé élhető város 2023-ban

 1. Damaszkusz, Szíria
 2. Tripoli, Líbia
 3. Algír, Algéria
 4. Lagos, Nigéria
 5. Karacsi, Pakisztán
 6. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
 7. Dakka, Banglades
 8. Harare, Zimbabwe
 9. Kijev, Ukrajna
 10. Douala, Kamerun

Korábban egyébként már mi is beszámoltunk arról, hogy melyek azok az országok, ahol külföldiként könnyű letelepedni, illetve azt is megírtuk, hogy hol élnek a legboldogabb gyerekek a világon.

Kiemelt kép: Bécs, Getty Images