repülőgép, jég, ivóvíz

Ezért ne kérj soha jeget az italodba a repülőgépen

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, valójában nagyon nem ajánlatos. Elmondjuk, miért.

Kevés bizalmad van az ételekhez a repülőn, ezért inkább egy hűsítő ital mellett teszed le a voksod. Hiszen mi baj lehet egy pohár, jeges ásványvízből? Nos, több mint gondolnád: jó oka van annak, hogy a jeget ildomos elkerülni a repülőút során.

A repülőgépen felszolgált élelmiszerekhez hasonlóan a víz is hajlamos a szennyeződésre. Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű pohár jeges víz vagy bármilyen más jéggel készült ital baktériumok; pontosabban E.coli és coliform melegágya lehet – hívja föl a figyelmet cikkében a Reader’s Digest. Utóbbi elsősorban az általános bakteriális növekedés fokmérője. (A coliform szám általános bakteriális szennyezettség jelző paraméter. Előfordulását okozhatja például csőtörés, talajvíz-szivárgás, vagy történetesen a baktériumok utószaporodása a hálózatban – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.)

repülő víz jég fertőzés

Fotó: Canva

Mi okozza a víz szennyeződését a repülőgépen?

Mielőtt a jeges italod a tálcádra kerül, a repülőgép vize és a jég több kézen is átmegy, és számos felülettel is érintkezik. Egyik ilyen a repülőgép víztartálya, amit az italok elkészítéséhez és a mosdókagyló vízellátásához használnak. Egy 2015-ös tanulmány azt is megállapította, hogy a repülőgépek vízellátó tartályai kedveznek a mikrobák szaporodásának. Más szóval:

a repülőgépek fedélzeti vize potenciális baktériumforrás, ami fertőzést okozhat bármiben, amivel találkozik.

Sok légiutas-kísérő úgy marad egészséges, hogy a repülőgépeken kerüli a csapvizet (ami amúgy sem fogyasztható, és ki is van a mosdókban írva – csak vannak, akik nem vesznek tudomást erről). Bár a jég néha külső beszállítótól is érkezhet a gépre, még akkor sincs rá garancia, hogy nem szennyeződik.  Szakértők és bennfenntesek gyakorta panaszkodnak arra, hogy azokat a tálcákat, amikre a jeget egy kanállal ráteszik, nem tisztítják túl gyakran. A repülőn minden felületet naponta több száz ember érint meg, és ezeket nem biztos, hogy gyakran tudják fertőtleníteni. A sokak által kifogásolt higiéniai körülményekről, amikre gyakran légiutas-kísérők is panaszkodnak, nem feltétlen a személyzet tehet: megesik, hogy alig kapnak időt egy-egy repülőgép rendbetételére.

Arról, hogy mit nem célszerű csinálni a repülőgépen, több cikkünkben is foglalkoztunk már. Megírtuk egyebek mellett azt, hogy miért nem szabad soha papucsban, vagy szandálban utazni; továbbá azzal is foglalkoztunk, hogy mi mindenre nem illik megkérni a légiutas-kísérőket.

Kiemelt kép: Getty Images