Fagyi és a lángos után irány kulturálódni!

Még javában dübörög a nyár, és nehogy azt higgye bárki is, hogy ilyenkor csak a strand vagy a hűvös lakásban történő filmnézés az összes programlehetőségünk. Az alábbiakban két különleges kiállítást, egy színházi fesztiválprogramot, valamint egy igazán egyedülálló közösségi élményt ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Cinema Mystica minden nap este tízig

2023 nyarától új helyszínen, a belvárosi Párisi Udvarban, megújult tartalmakkal és lélegzetelállító újdonságokkal nyitja újra kapuit a Cinema Mystica.

A Cinema Mystica univerzuma a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervekre ható utazás, mely számos egyedi installáción vezet végig, melyeknek során a kiállítóterek misztikus világokká alakulnak át. Elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, a néző pedig részesévé válik az alkotásnak, és létrejön a varázslat…

cinema mystica

Fotó: Cinema Mystica

A Cinema Mystica alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, és egy páratlan, a hazai művészeti palettán egyedülálló audiovizuális élményt hoztak létre, melyben digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat minden nap 10:00–20:00-ig.

A Molnár Ani Galéria Room of their Own című tárlata

Virginia Woolf Room Of One’s Own című ikonikus könyvét idézi meg a Molnár Ani Galéria új, csoportos kiállítása. A tárlat egyértelműen utal az írás egyik legfontosabb tételmondatára, miszerint

ahhoz, hogy egy nő alkotni tudjon (Virginia Woolf esetében írni), megfelelő pénzügyi bevételek mellet egy saját szobára, egy intim és uralt, belakott és kizárólagos térre van szüksége.

Amellett, hogy a saját szoba egy valódi fizikai teret jelent, a női szempontú megközelítésekben, Woolf nyomán, a saját tér szárnyaló szimbolikus jelentést is hordoz, egyben immanens kritikát a fennálló rendszerrel szemben. Mit jelent az a társadalmi tér, ahol bizonyos hangok megszólalhatnak? Ha nem létezik, ki az, aki megteremti? A vizuális kultúra intézményrendszerére is lefordítható a kérdés: megvan-e az a tér, ahol ezek a hangok beszélnek? Van „saját szobája” a fiatal nőknek, ahova beléphetnek, amelyet egy idősebb generáció már kitaposott?

Molnár Ani Galéria

Fotó: Molnár Ani Galéria

A kiállítás kurátora Oltai Kata, a kiállító művészek: Agg Lili, Buda Flóra Anna, Csatlós Asztrid, Dankó Boglárka, Juhász Villő, Koltay Dorottya Szonja, Mihály Gréta, Nyíri Orsolya, Poór Dorottya, Wirth Abigél.

Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja a Gyulai Várszínházban

Bár a nagy múltú, nemzetközi Shakespeare Fesztivál méltó folytatásának feltételei nincsenek ma már meg Gyulán, egy-egy izgalmas, különösen érdekes Shakespeare-előadásnak azonban mindig helye lesz a Gyulai Várszínház kínálatában (a linken az évad teljes programnaptára a további előadásokkal is elérhető).

Shakespeare mellett Csehov, Molière, Ibsen, Brecht, Gogol, Goldoni, Dosztojevszkij és még számos más világirodalmi kiválóság művéből, „kötelező olvasmányaiból” készül a legjobb magyar színházakban évről- évre új bemutató. Egy ezek legjavából, tehát a klasszikusok műveinek újragondolt, korszerű előadásaiból összeállított programsorozat minden évben különleges színházi csemegéket kínálhat az érdeklődő közönségnek. Idén Beaumarchais Figaro házassága című komédiáját a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, Botos Bálint rendezésében (július 13-án), Csehov Három nővérét a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, Sebestyén Aba rendezésében hozza el a fesztiválra (július 14-én).

Beaumarchais Figaro házassága című komédiája a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában – Fotó: Gyulai Várszínház

Beaumarchais Figaro házassága című komédiája a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában – Fotó: Gyulai Várszínház

Az orosz drámaíró másik híres művét, a Sirályt a Feledi Projekt táncszínházi előadásában láthatjuk majd (július 15-én), Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját pedig Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színház adja elő (szintén július 15-én). Shakespeare III. Richárdját a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában nézhetjük meg (július 16-án), az És Rómeó és Júlia című produkciót pedig Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter adja elő (július 16-án).

És egy kis sport: Budapest Átevezés

Városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti projektek megvalósítására indított pályázatot 2023-ban is a Főváros. A Budapest Tuning ötletpályázat immár második alkalommal szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A Budapest Tuning zsűrije és a pályázat kiírója, a Budapest Brand kiválasztotta azt a tíz projektötletet, melyek a legizgalmasabb, „legközösségibb” módon töltik meg Budapest köztereit 2023. július és október 31. között.

Az első projekt, a Budapest Átevezés július 16-án valósul meg a Valyo, Város és a folyó szervezésében. Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 150 evezős vízi eszközzel halad át a városon a Római parttól a Kopaszi-gátig. A kikötés helyszínén tovább folytatódik az esemény, főzéssel és zenével. A cél az, hogy minél több budapesti tapasztalhassa meg a városi evezés élményét. Szeretnék megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha Budapesten természetközeli vízpartok vannak, ahol például evezni lehet.

Kiemelt kép: Getty Images