Nem csupán úri huncutság, a „walesi kék” nagyon is tudatos választás.

A fél világ olvadozott nemrégiben azon a családi fotón, amit – szinte már hagyományosan – apák napjának alkalmából tettek közzé a walesi hercegi pár Instagram-oldalán. A fényképen a trónörökös, Vilmos herceg látható, három gyermeke, György herceg, Sarolta hercegnő és az ötéves Lajos herceg társaságában. (Arról, hogy elképzelhető, hogy Vilmos lesz a brit monarchia utolsó királya, ebben a korábbi cikkünkben írtunk.)

A négyest még valamikor tavasszal, Windsorban fotózták le. Amellett, hogy a felvétel nagyon bájos, azonnal szembeötlik, hogy mindannyian a kék szín árnyalataiba öltözve pózolnak a kamera előtt.

„Nincs ebben semmi meglepő, a kék és annak különféle árnyalata régóta kedvelt és előszeretettel viselt szín a walesi hercegi család tagjainak körében. Ráadásul nem véletlenül” – idéz egy divatszakértőt a Daily Mail az ominózus fotóval kapcsolatban.

Védjeggyé vált kék

Rosie Hart úgy fogalmaz, ez a szín egyszerre szimbolizálja a békét és a haladást. „Ha bárkit megkérdezünk arról, hogy melyik színt társítaná Vilmos családjához, a legtöbben valószínűleg a kéket mondanák. A trónörökös és felesége, Katalin hercegné előszeretettel mutatkozik kék színű ruhákban a nyilvános, hivatalos programjaikon; egymáshoz öltözve.

Ezt a hagyományt Katalin nagyon tudatosan építette fel, kezdve azzal, hogy ikonikus, zafírkék eljegyzési gyűrűjéhez egy igen emlékezetes, kék színű, Issa ruhát választott, amikor a nyilvánosság előtt bejelentették az eljegyzésüket 2010-ben. (Érdekes adalék, hogy az átlapolós, kék selyemruhának akkora sikere volt, hogy az Issa márka tervezője, a brazil származású Daniella Helayal annyi megrendelést kapott, amit már nem tudott leszállítani. Éveket ki kellett hagynia, mire újra talpra állt.) 

Ezt a hagyományt folytatva

Katalin hercegné első, hivatalos portréján egy tintakék blúzt viselt

2013-ban. A hercegi pár a tízéves házassági évfordulójuk alkalmából készült, közös fotójukon szintén kékben mutatkozik: Katalin egy virágos ruhát, Vilmos pedig egy kék pulóvert visel. Katalin a gyermekeit is gyakran és tudatosan öltözteti kékbe, még a kis Sarolta hercegnőt is több alkalommal fotózta születésnapja alkalmából; halványkék szettekben.

Vilmos herceg, Vilmos herceg családja, brit királyi család, kék szín

Kékben. Vilmos és családja a húsvéti szertartásra igyekszik 2023. április 9-én (Fotó:  Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

A „walesi kék” Vilmos legszűkebb családjának szinte már véd- és megkülönböztető jegyévé vált; egységüket, közös értékrendjüket szimbolizálva a szélesebb családon belül – mondja a szakértő. – Amit ehhez a színhez általában társítanak az emberek, tökéletes összhangban Vilmos és Katalin azon törekvéseivel, hogy a társadalom konzervatívabb, ugyanakkor a haladóbb felfogású rétegeit egyaránt megszólítsák” – teszi hozzá.

Miért pont a kék?

„A kék – a hagyományosan a királyi családhoz kötődő színekkel összehasonlítva – egy sokkal kellemesebb, visszafogottabb alternatíva. Jóval kevésbé agresszív, mint a vörös, ugyanakkor lényegesen konzervatívabb, mint a lila” – mondja a divatszakértő.

Egy, az Expressnek korábban nyilatkozó szakember úgy fogalmaz: „amikor az egész család, Vilmos, Katalin és a három gyerek egymáshoz öltözve, kék színekben mutatkozik egy nyilvános eseményen vagy bizonyos alkalmakkor, azzal az

összetartásukat szeretnék még erősebben kifejezni.

A színpszichológiában a kék sötétebb árnyalatai azt sugallják, hogy viselője tekintélyt parancsoló, ugyanakkor megbízható és lehet rá számítani. Mindemellett kötelességtudó, és ezt elkötelezett összpontosítással komolyan is veszi” – árulja el Karen Haller, az alkalmazott színpszichológia egyik, nemzetközi szaktekintélye. Érdekesség, hogy a néhai II. Erzsébet imádta a színpompás outfiteket, egyik kedvenc színe egyértelműen a kék – a hűség, a siker, a nyugodtság, a higgadtság színe volt. Később egy olyan teória terjedt el ezzel kapcsolatban, hogy a királynő kék szettjei, amelyeket szerettei esküvőin viselt, teljesen más, vészjósló jelentéssel bírnak.  

Kiemelt kép: Charles McQuillan/Getty Images