Ne tedd a hajaddal

Ezek a legrosszabb dolgok, amiket nap mint nap a hajunkkal elkövethetünk

Nőként a legtöbbünknek ambivalens a viszonyunk a hajkoronánkkal, a klasszikus göndör-egyenes példán túl ezt gyakran próbáljuk ellensúlyozni különféle kezelésekkel, festéssel vagy az aktuális trendeknek megfelelő vágással. A balayage technikától a frufru vágáson át a hosszabbításokig minden praktika mellett eltörpül azonban a legfontosabb: hogy megőrizzük hajunk egészségét.

Fodrászainknak számtalan szabály lapul a tarsolyukban, melyeket ők maguk sohasem szegnének meg az otthoni hajápolási folyamat során, de könnyen előfordulhat, hogy mi akaratlanul is figyelmen kívül hagyjuk a legfontosabbakat. Megelőzve a bajt néhány szakember megosztotta a leggyakoribb hibákat, melyeket valószínűleg mindannyian elkövetünk abban a hiszemben, hogy a bevetett balzsammal, samponnal vagy különleges készítményekkel épp a legjobbat tesszük hajszálainknak.

Az alábbi példák is bizonyítják, hogy már egészen apró szokásokkal akadályt gördíthetünk magunk, vagyis inkább frizuránk elé, miközben egyre távolabb sodródunk attól, hogy hajunk valóban egészséges és szép legyen.

Rossz helyen használjuk a balzsamot

Vékonyszálú haj esetében gyakran merül fel az a félelem, hogy a balzsamok elnehezítik a szálakat, de a The Bird House Salon vezető fodrásza szerint bármennyire is tartunk ettől, soha nem kellene anélkül samponozni a hajunkat, hogy a balzsammal vissza ne adnánk annak nedvességét. A lényeg, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb, kizárólag különálló terméket – felejtsük el a kettő az egyben megoldásokat –, és használjuk a megfelelő helyen, pontosabban a hajvégeken.

A legtöbb ember helytelenül, a samponhoz hasonlóan a fejbőrön alkalmazza a kondicionálókat, pedig valójában a hajvégeken kellene,

ahol általában kiszáradnak és megsérülnek a szálak. A természetes faggyú termelődése egyébként is bőséggel ellátja olajjal a hajtöveket, védi a haj szerkezetét, így nincs szükség plusz ráerősítésre, mellyel valóban veszítünk a hajkorona volumenéből. 

Szulfátmentes sampon, de nem mindenkinek

A szulfátmentes samponok akkor váltak népszerűvé, amikor a szulfátokat, vagyis a szappanhoz hasonló habzó vegyületeket tévesen hozták összefüggésbe a rák kockázataival, pedig az Ori Lifestyle szépségipari vállalat alapítója szerint nem szabadna kizárólag szulfátmentes samponokat használnunk hajmosáshoz. Természetesen mindkét verziónak megvannak a maga jó és rossz tulajdonságai, de a hangsúly itt is az egyéni igényeken van, ugyanis a szulfátok segítenek a mélytisztításban, és ezzel a fejbőr és a haj egészségének megőrzésében – például a száraz, hámló fejbőr esetében tökéletes megoldást jelentenek. Ugyanakkor vannak, akiknél a szulfátok irritációt okozhatnak, ilyenkor jöhetnek szóba a szulfátmentes készítmények, melyek mellékhatások nélkül tartják tisztán a hámréteget és varázsolják ragyogóvá, hidratálttá a tincseket. 

Elhagyjuk a hővédelmet

A connecticuti Platinum Salon társtulajdonosának elsőszámú szabálya a hővédelem, anélkül sohasem formázza kliensei haját, hogy valamilyen hővédő terméket ne alkalmazna, az így okozott kár ugyanis visszafordíthatatlan. A közösségi médiában is gyakran láthatunk olyan videókat, melyek hajsütővassal elkövetett extrém esetekről számolnak be, s bár a végzetes eredményen már nem segít egy speciális spray, a megelőzés épp emiatt csak még fontosabb. A forró hajformázók ma már bárki számára hozzáférhetőek, időt és pénzt takarítanak meg, de amennyiben ilyen készüléket vásárolunk, egy hővédő spray is landoljon a kosarunkban, mielőtt túl nagy kárt okoznánk. Fontos az is, hogy figyeljünk a lejárati dátumra, ne hagyjuk túl sokáig a szekrényben állni, mert időközben veszít hatékonyságából és a hajunk ugyanúgy megsérülhet. 

Fotó: Canva

Így kellene használni a hajszárítót

Ha hajszárítóval szárítjuk a hajunkat, mindig a tövektől a hajvégekig vigyük a mozdulatot, ugyanis a gyökerekből származó víz a hajvégek felé távozik, és azok így néhány pillanat alatt újra átnedvesednek. Ez nem csak tönkreteszi a frizuránkat, de arra késztet, hogy újra átfújjuk forró levegővel a hajvégeket, ami sérülést okozhat. Bár magától értetődik, ugyanígy a hőmérséklettel is bajt okozhatunk, amikor átnedvesedett hajunkra rögtön a legmagasabb fokozattal „támadunk”, ami a hajsütővasra hatványozottan igaz. A szakértő javasolja, mindig tartsuk 180 fok alatt a hőmérsékletet, és a már említett tanácsot megfogadva mindeközben a védelemre is fordítsunk kellő figyelmet. 

A karbantartásra is figyeljünk

A rendszeres tisztán tartás mellett szánjunk időt a hétköznapi regenerálásra is, iktassunk be hajpakolásokat, természetes kezeléseket, vágassunk a hajvégekből, hogy megőrizhessük hajunk természetes egészségét. A legtöbb fodrász egyetért az állítással, miszerint a termékek ára általában jól tükrözi a minőséget, így amennyiben tehetjük, ne az otthoni hajápoláson spóroljunk, inkább keressünk még megfizethető, de hatékony termékeket, akár samponról, akár hajvasalóról van szó.

Emellett tartózkodjunk a feszes hajformázásoktól, a túl szoros, hajszálakat és hajhagymákat megterhelő fonásoktól, mert idővel hajhullást, elvékonyodó szálakat eredményezhetnek. A testünk többi részéhez hasonlóan a hajunk is folyamatosan öregszik, veszít erősségéből és sűrűségéből, ezért figyeljünk hajunk megváltozott szükségleteire, és a fodrásztól kilépve az otthoni ápolási rutin során se feledkezzünk meg a kímélő gondoskodásról. 

Kiemelt kép: Getty Images