Új eljárások a térd- és csípőízületi kopás gyógyításában (x)

A csípő- és térdízületi porckopás világszerte milliókat érintő probléma, melynek leggyakoribb tünete a fájdalom és a mozgásban való korlátozottság. Ezek kezdetben hatékonyan kezelhetők konzervatív módszerekkel, de egy ponton túl már csak a műtéti kezelés eredményes. Az utóbbi években tapasztalható technológiai fejlődés olyan új eljárások megjelenését eredményezte, amelyek áttörést jelentenek a porckopás műtéti kezelésében.

„A futurisztikusan hangzó robot-asszisztencia, a sebészi navigáció, a mozgásunkat is figyelembe vevő műtéti tervezés és a személyre szabott műtéti implantátumok már a mindennapok része hazánkban is” – magyarázza Dr. Domán István PhD. főorvos, aki ezen új technológiák magyarországi meghonosítója.

Igény van a legfejlettebb műtéti megoldásokra

„Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerültek a gyorsabb felépüléssel és kevesebb szöveti sérüléssel járó, ún. minimálisan invazív műtéti technikák, és a protézisek anyaghasználatában is jelentős fejlődés történt. Ezáltal a tartósság jelentősen nőtt, mégis gyakran éreztük, hogy tovább lehetne javítani a műtétek eredményességét” – mondja a csípő- és térdprotézis specialista, aki szerint már az új technológiák alkalmazásával elérhető, hogy a beültetett protézist a beteg sokkal természetesebbnek, kvázi sajátjának érezze és akár élethosszig is kitartson.   

 

Robot-asszisztencia a tökéletes térdprotézisért

Statisztikák alapján a hagyományos térdprotézis beültetéssel átlagosan 80-82%-os betegelégedettség érhető el, vagyis minden 5. beteg nem maradéktalanul elégedett a műtét eredményével. Az OMNIBotics robot-asszisztált műtéti eljárással az elégedettség jelentősen növelhető, közlemények alapján a 96-97%-ot is eléri, ami egyedülállóan magas. Ennek kulcsa a nagyobb precizitás és a térdszalagok balanszának tökéletes helyreállítása a térd teljes mozgástartományában, melyre más eljárás nem képes. Ráadásul a robot-asszisztált műtéttel a szövetek is jobban megkímélhetők.

„Eddig több, mint 300 robottal végzett műtéten vagyunk túl, ami alapján elmondhatjuk, hogy a magasabb betegelégedettség mellett a félépülés is gyorsabb”

– magyarázza Domán doktor.  

Csúcstechnológia a személyre szabott csípőprotézisért

A csípőprotézis műtétek területén az egyik legnagyobb előrelépés a beteg gerincmozgásainak figyelembevétele a protézis beültetése során. Az OPS (Optimized Positioning System) eljárás által olyan személyre szabott műtéti terv állítható fel, amellyel a protézis élettartamát negatívan befolyásoló problémák elkerülhetők. Az egyedi műtéti terv megvalósítását egy szintén számítógép-vezérelt eljárás, az ún. sebészi navigáció segíti. A Naviswiss navigáció a protézis precíz pozícionálása mellett lehetővé teszi a végtaghossz pontos beállítását is, ami a betegelégedettség egyik fontos eleme.

“Ezek a legkorszerűbb technológiák kiválóan alkalmazhatók a csípő körüli izmok sértésével nem járó, ún. elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetéssel.

Így a páciensek számára a felépülés sokkal gyorsabb, kevesebb fájdalommal és korlátozással jár, ill. a műtéti kockázatok is jelentősen csökkennek”

 – mondja Dr. Domán, aki az izomátvágás nélküli műtét hazai meghonosításának egyik úttörője.

Távsegítség a felépülésben

A digitális technológia a betegek műtét utáni felépülése során is jelen van. Az RPM (Remote Patient Monitoring) egy olyan mobilapplikáció, ami videóüzenetek, tudományos cikkek, interaktív edzésvideók és ellenőrzőlisták által segíti és motiválja a pácienseket, ill. adatokat továbbit az orvosnak, nem csak a műtététet követően, hanem már a felkészülés során is.

Az új technológiák által biztosított személyre szabottság, precizitás és a kíméletes műtéti technika eredményeként a beültetett protézisek várható élettartama akár a 30 évet is elérheti, természetes érzetet, fájdalommentes mozgást és tökéletes ízületi funkciót biztosítva. A technológia fejlődésével ez már nem a jövő ígérete többé – hanem a jelen valósága!

Galéria | 6 kép

További részletek a www.drdoman.hu weboldalon.