merkur-retrograd-csillagenergiak A Merkúr bolygó és a nap fénye

Így hat ránk az idei év legintenzívebb Merkúr retrográdja  

Azok, akik rendszeresen figyelik a csillagok állását, és összefüggést is keresnek életük fontos eseményei és a bolygómozgások között, hajlamosak a kisebb-nagyobb pechekért, bosszúságokért, de még a nagyobb csapások kapcsán is a Merkúr retrográdot hibáztatni. Most épp ez várható, de tényleg csak rosszat hozhat?

Az orrunk elől viszik el az utolsó akciós botmixert? Naná, hogy a Merkúr retrográd az oka! Főzés közben jövünk rá, hogy nincs otthon só? Merkúr retrográd! Kirúgtak a munkahelyünkről? Merkúr retrográd, mi más? Pedig nem minden retrográd időszakra jellemző a megtorpanás vagy a visszafelé totyogás!

Április 21-től május 14-ig az év második Merkúr retrográdja például a makacs Bika jegyében esik meg, és ez érdekes energiákat hoz ebbe az időszakba.

A retrográd kifejezés hátrálást, hátrafelé irányuló mozgást jelent, az asztrológiában pedig akkor beszélünk retrográd mozgásról, amikor egy bolygó mozgása fordított irányúnak tűnik egy másikhoz képest. Valójában persze nem erről van szó: bolygók egymáshoz viszonyított sebessége csap be bennünket. Bár a Merkúr általában gyorsabban kering a Nap körül, mint a Föld, a mostanihoz hasonló időszakokban lelassul, és ahogy a mi bolygónk megelőzi, ekkor úgy tűnik, mintha az hátrafelé mozogna. A négy idei ilyen bolygóesemény másodikában járunk, annak kellős közepén, Narayana Montúfar, az Astrology.com vezető asztrológusa pedig részletesen is kielemezte az erre az időszakra jellemző energiákat.

„Voltak és lesznek olyan pillanatok ebben az időszakban, amelyek olyan lassúnak és nehézkesnek fognak tűnni, mintha térdig érő sárban futnánk, máskor viszont hihetetlenül kiszámíthatatlannak érezzük majd a felénk áramló energiákat. Az energiáknak ez a kettőssége olyan érzés lesz, mintha az egyik pillanatban behúzott fékkel, a másikban pedig szupergyorsan vezetnénk” – mondta.

Ez zavarba ejtő érzés lehet, de ha

a megfelelő stratégiákat alkalmazzuk, néhány igen érdekes megfigyelésre tehetünk szert,

amit aztán az év többi szakaszában növekedésünkre és előrehaladásunkra tudunk felhasználni. Először is: tervezzük és fogadjuk el a lassítást. Két jelentős bolygómozgásnak köszönhetően (a Szaturnusz a Halakba, a Plútó pedig a Vízöntőbe lépett) márciusban megváltozott a perspektívánk és az energiaszintünk, és a melegebb időjárás beköszöntével mindannyian hatalmas energiával vetettük bele magunkat a napi feladatokba. Most viszont lehet, hogy szükségünk van egy kis pihenésre. „Mostanra sokan kifejezetten fáradtnak fogjuk érezni magunkat, és érdemes számolnunk vele, hogy ebben az időszakban valamivel kevésbé leszünk produktívak – emeli ki a szakértő. Hogy elkerüljük a kimerültséget, a szokásosnál többet kell majd pihennünk, és vigyáznunk kell a testünkre.”

A szakértő néhány konkrét javaslattal is él: azt mondja, figyeljünk kicsit jobban a képernyő előtt töltött időre (többek közt azért, mert ebben az időszakban sokkoló hírek jöhetnek, és már csak ezért is nagyon jól fog esni egy kis média-, illetve digitális detox), emellett pedig, mivel a Bika jegy a test érzékszerveit testesíti meg, most van itt az ideje foglalkoznunk érzékeink és testünk kényeztetésével is. A zenehallgatás, az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a feltöltődéshez ebben az időszakban a szakértő szerint.

A Merkúr retrográd az időszak elején az Uránusszal konjugált. „Mivel az Uránusz a technológia bolygója, sokan tapasztalhatták, hogy a számítógépeik szinte megbolondulnak, üzeneteink elvesznek. Az ilyen és ehhez hasonló technikai malőrök gyakran járnak kéz a kézben a Merkúr retrográdjával, de ezúttal a szokásosnál is súlyosabbak lehettek. Most viszont változás jön” – figyelmeztet. 

Ez a retrográd időszak intenzívebb, mint egy tipikus Merkúr-hátramenet, egyrészt azért, mert az Uránusszal áll kapcsolatban, másrészt azért, mert átfedésben van a 2023-as év első napfogyatkozási szezonjával – olyan asztrológiai eseményekkel, amelyek szinte mindig nagy változásokat indítanak el. „Az, hogy a Merkúr retrográd mozgása és a napfogyatkozási szezon egy időben történik, erős formáló hatással van mindannyiunk számára, függetlenül a csillagjegyünktől” –  mondja Montúfar.

Érdemes most időt szánni arra is, hogy alaposan szemügyre veszük a költségvetésünket. Nemcsak, mert itthon is közelgő adóbevallási szezon is számvetésre késztet, de Montúfar szerint a Bika jegyében álló Merkúr retrográd mozgása is arra ösztönöz majd, hogy okos költségvetési lépéseket tegyünk. Mivel a Bika olyan csillagjegy, amely erősen kötődik a pénzhez, a szakértő szerint most sokan azon kaphatjuk magunkat, hogy túlléptük a személyes vagy a céges költségvetésünket. Bár

lehet, hogy most megszorításokra kényszerülünk, ha tisztában vagyunk pénzügyi  korlátainkkal, azzal megalapozhatjuk későbbi pénzügyi biztonságunkat.

Montúfar arra is felhívja a figyelmet, hogy a különböző jegyekre más-más módon lehet hatással a Merkúr retrográd mozgása. Az olyan stabil jegyeket, mint a Bika, Oroszlán, Skorpió és Vízöntő valószínűleg erősebben fogja érinteni, mivel „a Merkúr most arra sarkallja őket, hogy változtassák meg a véleményüket, és vizsgálják meg a dolgokat egy friss perspektívából – mondja. – Eközben a Halak, a Rák, a Szűz és a Bak pozitív hatást tapasztal majd, mert a Merkúr és az Uránusz egyaránt segít nekik abban, hogy problémáikra nem szokványos megoldásokat találjanak.”

A Merkúr retrográd mozgása május 14-én ér véget, bár a bolygó egészen június 11-ig a Bikában marad, amikor is az Ikrekbe lép. Montúfar azt javasolja, hogy készüljünk fel a retrográd végére is. „Ahogy egyenesbe fordul, a Merkúr együttállásban lesz a Hold Északi Sorscsomópontjával. Ez nagy hír azok számára, akik úgy érzik, hogy letértek az igazi útjukról. Az üzenetek, amelyeket ez idő tájt kapunk, és az emberek, akikkel most összefutunk, hatalmas és pozitív hatással lehetnek ránk” – mondja.

Más szóval: úgy jöhetünk ki ebből a retrográd időszakból, hogy úgy érezhetjük, az életünk gyökeresen meg fog változni. Készen állunk rá?

Kiemelt kép: Getty Images