Ezekkel az élelmiszerekkel nem csoda, ha hízunk! (x)

Ki ne próbált volna már legalább 10 féle fogyókúrás módszert életében? Aztán persze a végén kamatostul visszajöttek a kilók. Ahogy pedig az évek mennek, a sejtjeink energiatermelő “erőművei” is egyre gyengébben funkcionálnak, így nem mindegy, hogyan segítjük életmódunkkal és étrendünkkel azokat a mindennapokban. 

Az emberi szervezet elsődleges üzemanyaga a glükóz, amit minden egyes sejtünk képes hasznosítani. Amikor rövid időn belül túl nagy mennyiségű cukor kerül a szervezetünkbe, a vércukorszint hirtelen megemelkedik, amire a hasnyálmirigy válaszként erőteljes inzulintermelésbe kezd, hiszen az inzulin az a hormon, amely képes a vérből a glükózt a sejtek belsejében juttatni. Olyan ez, mintha felülnél a hullámvasútra, és ha szereted, ha nem, el kellene viselned a meredek emelkedőket a hirtelen mélybe zuhanással együtt.

Az éhgyomri vércukorszintünk 3,8-5,6 mmol/dl közötti érték átlagosan. Ez körülbelül egy kockacukornyi mennyiségnek felel meg. Amennyiben a reggeli órákban, étkezés előtt ennél magasabb értéket mérsz, az már cukorbetegségre utalhat. A 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot az inzulinrezisztencia és a prediabétesz,

bárhol is tartasz, tudnod kell, étrendi-és életmódbeli terápiával a folyamat visszafordítható, a betegség gyógyítható.

Az egyes élelmiszerek cukortartalma megdöbbentő lehet, sokan közülük még csak nem is édesek, mégis magas cukortartalommal rendelkeznek. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a rostok, a zsírok és a fehérjék csökkentik a glükóz vérpályába jutásának sebességét, így például egy gyümölcs egészben (akár a héjával együtt) fogyasztva kevésbé mutatkozik az étkezés utáni vércukor-és inzulinértékeken, mint egy kicentrifugált gyümölcslé. (aminek eltávolítottuk a rostjait)

Ha 1 kockacukor körülbelül 3 gramm cukornak felel meg, akkor: 

  • egy érett banán akár 6 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot is tartalmazhat.
  • egy pohár (2,5dl) -egészségesnek kikiáltott- narancslé 22 g cukrot rejt magában. (De vajon van olyan, aki csak egy pohárral iszik belőle?)
  • egy adag fehér rizs cukortartalma ugyan elenyésző, ám a szénhidráttartalma magas, így a szervezetünk hamar glükózzá bontja azt. (Hacsak nem hűtjük le és melegítjük újra, aminek köszönhetően egy része rezisztens keményítő lesz, így kevésbé emeli a vércukorszintet)
  • egy zsemle cukortartalma ugyancsak elenyésző, ám a 10 gramm szénhidrátot gyorsan cukorrá alakítja a testünk, megfelelő rost, fehérje és zsír hiányában pedig (ezért nem mindegy mit mivel eszünk) a vércukorszintet hirtelen emeli meg.
  • az ugyancsak (tévesen!) egészségesnek tartott műzli és fehérjeszeletek típustól függően akár 8, 10, 25 gramm cukrot is rejthetnek.
  • a gyerekeknek előszeretettel kínált reggelizőpelyhek dobozai amellett, hogy mostanában különféle játékokat is (remek marketing), elsősorban nagy mennyiségű cukrot rejtenek. Nem ez az, amire a gyerkőceinknek szüksége van. 25 gramm a cukortartalma egy ilyen színes-édes kukoricapehelynek 100 grammra kivetítve, ami bizony nem kevés. A reggelizőpelyhek fogyasztása után nem is csoda, ha a gyerekeink hirtelen nagyon energikusak, majd ugyanilyen gyorsan enerváltak, fáradtak és éhesek lesznek. (hullámvasút effektus)
  • egy igen közkedvelt BBQ szósz adagja 26 gramm cukrot jelent, ami ráadásul hozzáadott cukor! (glükóz és fruktózszirup!!!)

Különbséget kell tenni a természetben előforduló cukor a hozzáadott (finomított) cukor között! A természetes környezetükben előforduló cukrok általában rostos környezetbe ágyazva vannak jelen, ami lassítja a glükóz felszívódását a szervezetben, így hatásuk kedvezőbb.

Hozzáadott cukornak nevezzük a glükóz-fruktóz szirupokat és azok különböző változatait.

Az jelenleg érvényben lévő ajánlás szerint nőknek napi 6, férfiaknak napi 8 teáskanálnyi mennyiségű cukor a megengedett.

Fogyás és az Inzulinrezisztencia című frissen megjelent könyvemben ezzel a sokakat érdeklő és örökzöld témával foglalkozom. Számos apró trükk alkalmazásával elkerülhető a nagymértékű vércukorszint-ingadozás és ezzel együtt az evés utáni “kajakóma”, a pattanásos arcbőr, a gyakori fejfájás, az emésztőrendszeri tünetek, a felgyorsult öregedési folyamatok, a szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a rák. 

Kíváncsi vagy, hogyan tudod ugyanazt a tányér ételt úgy megenni, hogy az kevésbé legyen rossz hatással a vércukorszintedre? A Fogyás és az Inzulinrezisztencia című könyv pontosan ezzel foglalkozik. 

„Szemléletes kísérletekkel és mérésekkel mutatom be, hogyan manipulálható az emberi szervezet és őrizhető meg az egészség egy életen át.”