Hamarosan 31 éves a világ legidősebb kutyája – de mi Bobi titka?

Gazdája a hosszú élet titkát is megosztotta a publikummal.

Május 11-én lesz 31 éves az a Bobi nevű kutya, akit a Guinness Rekordok Könyve nemcsak a jelenleg a világon élő legidősebb ebként ismer el, hanem a valaha élt legidősebb ebként is (a világ legidősebb macskájáról itt írtunk bővebben). A portugáliai Leiriában, a Conqueiros nevű aprócska faluban élő kutyus egy majdnem százéves rekordot döntött meg; az eddigi ismert legidősebb kutya, Bluey egy ausztrál pásztorkutya volt, aki 29 év 5 hónapig élt száz évvel ezelőtt, 1910-től 1939-ig. Bobi tulajdonosa, Leonel Costa szerint kutyusa egy fajtatiszta alentejo masztiff – az ilyen fajtájú ebek egyébként átlagosan 12-14 évet élnek.

Bobi története egyáltalán nem mindennapi, ugyanis születésekor halálra ítélték őt. Négy kan kölyökkutya egyikeként született a Costa család fatárolásra használt melléképületben. „Nyolcéves voltam – emlékezett vissza a ma 38 éves Leonel Costa. – Apám vadász volt, ezért mindig sok kutyánk volt. Sajnos abban az időben azok az idősebb emberek, akik nem tudtak volna már több állatot eltartani, normálisnak vették, hogy az újszülött állatokat egy ásott gödörbe temessék el”. A már meglévő állataik nagy száma miatt Leonel apja is úgy döntött ekkor, hogy sajnos nem tarthatják meg az újszülött kölyköket, ezért a kiskutyák születését követő napon a szülők elcsenték a kicsiket, míg az anyakutya, Gira távol volt.

Leonel elmesélte a Guinness Rekordok Könyvének, hogy az ezt követő napokban testvéreivel vigasztalhatatlanok voltak, mígnem észrevették, hogy Gira továbbra is rendszeresen látogatja a melléképületet. „Ezt igen furcsának találtuk, nem értettük, hogy ha a kicsik már nincsenek ott, akkor mégis miért jár vissza oda?!” – idézte fel a férfi. Testvéreivel ekkor úgy döntöttek, hogy kifigyelik Girát – így tudták meg, hogy Bobi még mindig életben van. Bobi szerencsére elkerülte testvérei sorsát, mivel a szülők elől nagy sietségükben nem vették észre, hogy egy kölyköt a farakások között hátrahagytak.

Leonel és testvérei a kiskutyusra bukkanva elhatározták, hogy titokban tartják Bobi létezését. „Tudtuk, hogy amikor már nyitva lesz a szeme, a szüleim nem fogják eltemetni. Akkoriban az volt az általános vélekedés, hogy ilyet nem lehet és nem is szabad tenni” – mondta Leonel. És a várakozásnak megfelelően, amire a szülők felfedezték Bobit, már késő volt: a kölyökkutya angyali tekintettel bámult vissza rájuk. „Mikor rájöttek, hogy tudtunk róla, teljesen kikeltek magukból és meg is büntettek minket, de teljesen megérte!” – emlékezett vissza a kutya gazdája.

Bobit ezután 1992-ben regisztrálták a leiriai önkormányzat állatorvosi szolgálatánál, akik megerősítették Bobi születési dátumát (nemrég pedig a kutya életkorát a portugál Állatorvosok Országos Szövetsége is ellenőrizte). Bobi az évek során családtaggá vált, és egész eddigi életét Costáékkal töltötte.

És hogy mi lehet a matuzsálemi korú kutya titka?

„Ezt csak Bobi tudná megmondani, ha tudna beszélni” – vallja be Leonel, hozzátéve, hogy ő gazdiként úgy véli, hogy az egyik legjelentősebb tényező ebben az a nyugodt, békés, vidéki környezet lehet, amiben Bobi egész életét töltötte. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy Bobi, gazdája bevallása szerint soha nem volt sem láncra verve, sem pórázra kötve, és mindig szabadon bóklászott és mókázott a családi házat körülvevő erdőben és szántóföldeken. Leonel szerint Bobi ezen kívül nagyon társaságkedvelő is, mivel sok más állattal együtt nőtt fel. Ami pedig az étrendjét illeti, a kutyát mindig emberi táplálékkal etették: „Amit mi ettünk, azt ették az állatok is. Egy konzerv állati eledel és egy darab hús között Bobi nem tétovázik, azonnal a nekünk való fogást választja” – mondta ezzel kapcsolatban Leonel. A férfi hozzátette: mindig vízbe áztatja az ételt, mielőtt felszolgálná kedvencének, hogy a legtöbb fűszert eltávolítsa róla. „Bobi ezen kívül rengeteg vizet is iszik, körülbelül egy litert naponta, ami miatt gyakran vizel…”

Egészségügyi szempontból Bobi, aki vérvonalának utolsó képviselője, viszonylag problémamentes életet él, bár 2018-ban nagy ijedtséget okozott Leonelnek, mikor légzési nehézség miatt hirtelen összeesett, majd kórházba is kellett szállítani. „Rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, és a vizsgálatok mindig azt mutatták, hogy előrehaladott korához képest jól van” – nyugtat meg mindenkit a gazdi. Bobi idős korában már viszonylag kevésbé kalandvágyó, a sétálás például néha igencsak nehezére esik, ezért ideje nagyobb részét az udvaron tölti négy macskabarátja társaságában. Az évek előrehaladtával a kutya látása is romlani kezdett: Leonel gyakran észreveszi, hogy séta közben akadályokba ütközik szegény. Mint egy igazi, sokat megélt és látott öregúr, Bobi mostanában már többet pihen, és az étkezések után szívesen szundikál az ágyikójában, hidegebb napokon pedig a tűz mellett pihen.

Leonel eszében egészen a közelmúltig meg sem fordul a gondolat, hogy Bobi esetleg a világ legidősebb kutyája lehet, amikor pedig elküldte Bobi jelentkezését a legidősebb élő kutya címre, igencsak meglepte, hogy Bobi egyben a valaha élt legidősebb kutya címét is elnyerheti. „Soha nem gondoltam arra, hogy Bobit azért regisztráltatom, hogy megdöntse a rekordot, hiszen szerencsére a mi állataink mindig is sokáig éltek” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy Bobi anyja, Gira 18 éves koráig élt, egy másik kutyájuk, Chicote pedig 22 éves korában aludt el örökre. „Bobi azért különleges, mert ha ránézek, mindig azokra az emberekre emlékeztet, akik a családunk részei voltak, de sajnos már nincsenek velünk, mint például az apám, a bátyám vagy a nagyszüleim. Bobi ezeket a generációkat is képviseli” – foglalta össze a büszke gazdi.

Bobi tehát májusban ünnepli 31. születésnapját. További jó egészséget és boldogságot kívánunk neki és családjának!

Kiemelt kép: Guinnesworldrecords.com/ Youtube-screenshot