Magyar diákért versengenek a legnevesebb amerikai egyetemek

Szepesi Mórt a Yale, a Princeton, a Columbia, a Wharton, a Brown és a Duke is szívesen látná.

A felsorolt intézmények mindegyike rendszeresen feltűnik a világ legjobb egyetemeit listázó rangsorok élmezőnyében, az pedig, hogy a magyar diák egyszerre több Borostyán-ligás (Ivy League) egyetemre is felvételt nyert nem csak Magyarországon, de világszinten is rendkívül ritka – írja az Eduline.

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB) végzős tanulója, Szepesi Mór tavaly nyáron több nemzetközileg elismert, toplistás egyetemre is beadta jelentkezését, múlt hét csütörtökön pedig számos európai intézmény, például a londoni King’s College és a skóciai University of Edinburgh mellett az amerikaiaktól is jó híreket kapott, ugyanis a legtöbb egyetem tárt karokkal várja a magyar diákot. A felvételi során a bizottságok nem csak a tanulmányi eredményt veszik figyelembe, hanem a jelentkező által megírt bemutatkozó esszéket is értékelik, amelyben a jelentkező a versenyeredményeit, a hobbijait és iskolán kívüli tevékenységeit is bemutatja. Szepesi Mór esetében az utóbbiakban sem volt hiány, hiszen amellett, hogy nemzetközi vitaversenyeken is eredményesen szerepelt már, szervezett hazai vitaversenyt, diáktanács-elnöki feladatokat is ellátott, az ENSZ-klubot vezetett, februárban pedig Szenegálban is járt, ahol Down-szindrómás és siketnéma tanulókkal vett részt egy egyhetes foglalkozáson.

„Én egyszerűen csak mindig is szerettem vezetni, klubokban részt venni és más diákoknak lehetőséget adni. A jelentkezés miatt csak annyit csináltam, hogy ebből egy portfóliót építettem, az esszéfogalmazásaimban pedig leírtam a tapasztalataimat.

Csak éltem az életemet az elmúlt négy évben és próbáltam a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből”

– mondta az Eduline-nak, többször kiemelve, hogy ezeket a lehetőségeket az iskolájától kapta, amiért rendkívül hálás az intézménynek.

A sikeres felvételik után mostanra csupán egy feladata van hátra: három hét alatt eldönteni, mégis melyik világhírű egyetem hallgatójaként szeretné kezdeni a következő tanévet. Ezzel kapcsolatban pedig azt is elárulta, hogy jelenleg három intézmény, a Princeton, a Yale és a Columbia között vacillál, mivel ezek az iskolák személyesen is megkeresték őt. A fiatal diák azt is elmesélte, hogy bár nagy örömmel tölti el, hogy Amerikában lehet egyetemista, egyelőre azt tervezi, hogy a diploma megszerzése után tudását Magyarországon vagy máshol Európában kamatoztatja majd. „Nem zárom ki, hogy ott fogok maradni pár évre, de ugyanakkor az a terv, hogy Magyarországon tudjak majd valamit kezdeni az oktatásommal, itt legyek sikeres” – foglalta össze.

Magyar sikerek Amerikában

Tavaly egy másik hasonló sikernek is örülhettünk: a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium ugyanis októberben a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint végzős diákjuk, Kovács Ferenc a világ egyik legjobb egyetemére, a Harvardra nyert felvételt. Az 1636-ban alapított Harvard az Amerikai Egyesült Államok legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye, de nemcsak életkori rekordot tart az igen jó hírű intézmény, hanem jelenleg ez a világ leggazdagabbja is, ami ráadásul rendre az élmezőnyben végez, amikor a világ legjobb egyetemeiről készül rangsor.

Kiemelt kép: A Yale Egyetem kampusza – Fotó: Bobby Bank/WireImage via Getty Images