Hívhatjuk tavaszi nagytakarításnak vagy húsvéti előkészületnek is, a lényeg, hogy a héten valószínűleg sokan duráljuk neki magunkat, hogy felfrissítsük a lakást. A legtöbben persze nem szeretnénk órákat tölteni egy-egy helyiségben.

Egy tiszta és rendezett nappali a lakás leghívogatóbb része lehet, ahol örömmel gyűlik össze esténként a család, és ahol még a váratlanul beállító vendégeket is őszinte mosollyal tudja fogni az ember. De kinek van arra ideje, energiája, hogy hétvégén vagy az ünnepek előtt órákig szöszmötöljön, csak hogy minden tiptop legyen?

Háromrészes sorozatunkban a villámgyors, mégis alapos takarításhoz adunk ötleteket. Jöjjön a nappali!

1. Takarítóeszközök összeszedése

Nem is gondolnád, mennyi időt megtakarítasz, ha a munka közben nem kell fel és alá rohangálnod a különféle tisztítószereket keresve. A profik minden szükséges eszközt előkészítenek, és szerintük ezek a legfontosabbak a minőségi munkához:

  • Két vagy három tiszta mikroszálas kendő
  • Bútorápoló krém/spray vagy viasz
  • Ablaktisztító vagy ecetes-vizes oldat és újságpapír vagy papírtörlő
  • Tollporoló
  • Porszívó, valamint annak tartozékai, ha van, kárpittisztító készülék
  • Felmosórongy és vödör a kemény padlókhoz, felmosófolyadék

Egy kis létra vagy egy erős szék is hasznos lehet a könyvespolcok, a díszlécek és a képkeretek tetejének eléréséhez. Ha készen állsz a munkára, nyisd ki az ablakokat, hogy felfrissítsd a szobát, és hogy kevesebb port kelljen belélegezned. 

2. Rendrakás

Talán kézenfekvőnek hangzik, de a nappalit sokkal könnyebb lesz kitakarítani, ha a kanapékat és a felületeket már rendbe tetted. Tegyél vissza a helyére minden kóbor tárgyat, igazítsd a helyükre a bútorokat, dobd ki a szobában lévő szemetet vagy felesleges holmit, a könyveket rendezd el a könyvespolcon. Gyűjtsd és hajtsd össze a takarókat, ha szükséges, mehetnek is a mosásba, ha nem, szépen összehajtva kerüljenek a helyükre. Igazítsd meg és ellenőrizd a díszpárnákat is, nézd meg, nem kell-e kimosni a huzataikat. 

3. Portalanítás

A nappali takarításakor a száraz portalanítás puha ronggyal vagy tollporolóval történhet az olyan nehezen elérhető helyeken, mint a párkányok, képkeretek, karnisok és magas polcok. A radiátorok mögé speciális eszközökkel lehet beérni, ha nincs ilyened, egy nagyobb ronggyal tudod megtoldani a kezed. A nappalit is mindig felülről lefelé porold, hogy elkerüld a már megtisztított felületek bepiszkolódását. Ezután válts nedves mikroszálas kendőre, amely még több port távolít el, és jobb eredményt ad az olyan kemény felületeken, mint képkeretek, ajtókeretek és a bútorok, dohányzóasztalok felületei, dohányzóasztalok. Portalanítás közben emeld fel és porold le a dísztárgyakat is, illetve az alattuk lévő felületeket is. 

Legyél különösen óvatos a televízió képernyőjének tisztításakor. Használj friss mikroszálas kendőt, és óvatosan töröld át a képernyőt felfelé és lefelé irányuló, nem körkörös mozdulatokkal. Ha makacs foltok vannak rajta, nagyon enyhén nedvesítsd meg a ruhát, és menj át rajta újra.

Soha ne fújj vizet vagy tisztítószert közvetlenül a tévé képernyőjére!

Egyes fából készült bútorok, különösen az antik holmik esetében fontos a bútorpolírozás vagy a viaszolás, amely a faanyag táplálására és a nedvesség elleni védelemre szolgál. Olvasd el figyelmesen a dobozon/tégelyen található utasításokat, és ha először használsz egy új terméket, mindig próbáld ki egy kevésbé feltűnő helyen, nem okoz-e valamilyen sérülést azt adott bútoron. 

4. Ablak és tükrök

Az ablakok és tükrök fényesre takarítása a nappali tisztításának fontos része. Használhatsz általános üvegtisztító spray-t, de az ecet ugyanolyan hatékony, ráadásul környezetbarát és olcsó is. Az ablakok csíkmentes tisztításához vagy a tükör pucolásához egyszerűen keverjen össze egyenlő arányban fehér ecetet és forró vizet, és adj hozzá egy kis folyékony szappant, hogy az segítsen eltávolítani a csíkokat. Tedd a keveréket egy üres, finom szórású szórófejes flakonba, és enyhén permetezd be az üveget mindenhol, ügyelve arra, hogy ne fújj túlságosan sokat. Ezután fogj egy-két lap régi újságpapírt, vagy papírtörlőt, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld az üveget, amíg tiszta és csíkmentes nem lesz.

Ne feledkezzen meg a képek üveg üvegeiről, az üveg lámpaernyőkről és az üvegből készült vázákról vagy poháralátétekről sem.

5. Függönyök és redőnyök

A függönyök és a redőnyök is nagyon könnyen szennyeződnek, főleg olyan lakásokban, amelyeknek az ablaka forgalmas útra néz, ezekben az ablakokban a párkányon és az üvegek közt is megülhet a por. Az pedig, hogy a függöny vagy a redőny sem makulátlan, csak közelről látszik jól. Ha szükséges, mosd ki a függönyöket, a redőnyöket pedig tollseprűvel portalanítsd lemezről lemezre. Ha inkább poros, mint foltos a függönyöd, megpróbálkozhatsz azzal is, hogy kézi porszívóval pucolod ki egy kicsit. Ha mégis mosol, mindenképpen figyelj a textilhez kapcsolódó leírásra. Lehet, hogy csak a tisztítóban bírnak el vele!

6. Kanapé, fotel és a többiek

Ezután tisztítsd meg a kanapékat és foteleket úgy, hogy leveszed róluk a párnákat, és igyekszel a kisebb szivacsok közötti részekből kiporszívóni a megült port vagy oda beesettet dolgokat. Ha a huzatok levehetőek és piszkosnak tűnnek, akkor itt az ideje, hogy kimosd őket, megint csak kínosan ügyelve a textilhez kapcsolódó leíráséra. Tedd vissza az ülőpárnákat a kanapéra, és porszívózd ki azokat is. Az enyhe foltok és szennyeződések gyakran nedves ruhával letörölhetők, de vigyázz, hogy ne súrolj túl erősen, mert az érzékenyebb anyagok foltosodhatnak a túl erős dörzsölés hatására. A kárpitozott bútorok gyakran tisztíthatók szőnyegsamponnal és nedves porszívóvá, de fontos, hogy ezekhez alacsony fokozaton használjuk ezeket, vagy válasszunk kézi típust. 

7. Tisztítsd meg a padlót!

Már a célegyenesben vagy. A padló feltakarítása mindig az utolsó munka legyen a listádon, különösen, ha szőnyegek és/vagy szőnyegek samponozását is tervezed. Mozdíts el minden bútort, amit csak tudsz, vagy használd a porszívód eddig mostohagyerekként kezelt tartozékait, hogy minél messzebbre elérj. Ha háziállatod van, fontold meg, hogy olyan porszívóva ruházz be, ami biztosan összegyűjti a szőrüket. 

Ha teheted, vidd ki a szőnyeget a szabadba, és ott verd ki belőle a port, alatta pedig porsyívóval takaríts fel, majd ha visszahoztad, menj át a szőnyegen is. Ha érzékeny a szőnyeged, inkább profival tisztíttass. 

A keményfa, laminált vagy épp kőpadlót porszívózással tisztítsd meg, mielőtt egy alaposan kicsavart felmosóval áttörölnéd. Mindig hagyd alaposan megszáradni a nappali padlóját, mielőtt visszahelyeznéd a szőnyegeket, vagy visszaengednéd a gyerekeket és a háziállatokat a helyiségbe.

Miért fontos a nappali tisztítása?

A legtöbben egyetértünk abban, hogy a tiszta otthon fontos a mentális egészségük és jólétük szempontjából, és közvetlen környezetünk állapota hat a családdal és a partnerekkel való kapcsolatra, és befolyásolja a munkahelyi termelékenységet. A tiszta nappali ráadásul a fizikai egészségre is jótékony hatással lehet, annak tisztán tartása nemcsak szebbé teszi a helyiséget, de segít eltávolítani a port és a polleneket, amelyek allergiát okozhatnak, és minimalizálja más kártevők, például a ruhamolyok és a szőnyegbogarak jelenlétét is. 

Hogyan tarthatom tisztán a nappalimat?

A kulcs a keveset, de gyakran megközelítés: próbáld meg rászoktatni a háztartás minden tagját, hogy amikor kilépnek a szobából, nézzenek maguk mögé, és ellenőrizzék, hogy maradtak-e olyan tányérok, bögrék, cipők vagy könyvek. Ha mindenki gondoskodik arról, hogy a helyiség mindig legyen, könnyebb lesz a takarítás is, ez pedig elengedhetetlen, ha szeretnénk, hogy a nappali szép legyen.

A kiömlött folyadékok azonnali letörlése, szintén óriási segítséget jelent, különösen a kávé- és borfoltokkal kell sietni, hogy ne legyen belőlük maradandó nyom. Törekedjünk arra, hogy legalább hetente egyszer tisztességesen kitakarítsuk (portalanítsuk és porszívózzuk) a nappalit. Ebben az esetben az most bemutatott alaposabb takarítást elég havonta megcsinálni. 

Kiemelt kép: Getty Images