Harry Potter könyvborító

Magyar fiú képeiért őrül meg az internet – cuki babaként ábrázolja Harry Pottert

Így még biztosan nem láttad Harry Pottert és Hermionét!

Ha rossz napunk lenne, akkor elég csak egy pillantást vetni a magyar zenész és grafikus Instagramjára, és garantáltan elmosolyodunk. Nem is csoda: a Ben Mornin néven alkotó művész mesterséges intelligencia segítségével változtatja totyogós babákká kedvenc hőseinket. Harry Potter, Hermione, Ginny és Draco Melfoy is cuki bébikként mosolyognak ránk a képekről, amit utóbbi megtestesítője, Tom Felton is megosztott a saját közösségi oldalán.

A fotókból válogatást közölt a BuzzFeed is, a lapnak pedig a magyar művész néhány kulisszatitkot is elárult az alkotásaival kapcsolatban. „Mindig keresem a vicces ötleteket, és szinte minden nap kísérletezem a mesterséges intelligenciával. Aztán létrehozok egy gyűjteményt belőlük, amikor találok valamit, ami jól működik, vagy nagyon jól néz ki”. Nem csak a Harry Potter-karakterek ihlették meg; hasonló módon változtatta babákká a Brooklyn Nine-Nine és a Mátrix szereplőgárdáját is, de Bud Spencer és Terrence Hill sem úszták meg a rendhagyó make-overt.

Az oldalán többen is érdeklődtek az iránt, hogy fog-e hagyományos grafikákat is készíteni, mire azt felelte, hogy nem, mivel a mesterséges intelligencia használata sokkal érdekesebb és szórakoztatóbb számára. Voltak, akik szerették volna, hogy az ő képükből is babafotót „varázsoljon”, de Ben elárulta, hogy ez nem lehetséges, mert jelenleg a technológia nem alkalmas arra, hogy kvázi ismeretlen emberekről készítsen megfelelő képeket. „A mesterséges intelligencia számára kihívást jelent újraalkotni az emberek képmásait, így azok gyakran felismerhetetlenek lesznek. Jelenleg csak ismert embereket, sztárokat képes csinálni, mivel őket »ismeri«, tudja róluk, hogyan néznek ki” – magyarázta a művész. Mornin munkái több mint 116 000 követőt hoztak neki eddig az Instagramon – a Harry Potter-képei pedig messze a legnépszerűbbek közé tartozik. Nem is nehéz megérteni, hogy miért. 

Valamennyire megnyugtató a tudat, hogy a rohamosan fejlődő technológiát ilyen ártatlan és szórakoztató módon is fel lehet használni, sokszor ugyanis nem ez a helyzet. Mi is megírtuk, hogy létezik egy olyan honlap, amin az összes rólunk készült kép megtalálható, csak magunkra kell keresni, de az is nem kevés riadalommal tölti el mostanában az internet népét, hogy már a metaverzumokban is tartani kell a karakterünk megerőszakolásától.

Kiemelt kép: Getty Images