Aki kis lakásban él, örök problémával találja szembe magát: soha nincs elég helye. A szabad tér pedig mindenképpen szükséges, hiszen mindig kerülnek újabb bútorok és berendezési tárgyak a lakásba, amik ismét csak foglalják a helyet. De akkor hogyan nyerhetünk lakásunkban némileg több helyet, vagy legalább tehetjük belső terünket optikailag nagyobbá?

Azért a kis lakásoknak is vannak előnyei, mert minél kevesebb hely áll rendelkezésünkre, vélhetőleg annál kevesebb felesleges holmit vásárolunk, ezáltal könnyen elkerülhetjük a különböző dolgok halmozását vagy gyűjtögetését. Praktikus gondolkozással és okos előre tervezéssel barátságos és otthonos helyet lehet kialakítani egy kicsi lakótérből is.

Nem utolsó szempont egy kis lakás választása esetén, hogy sokkal egyszerűbb azt tisztán tartani, kevesebbet kell takarítani, mint egy nagyobb típusút, és okosan berendezett gépekkel még rezsiköltségünket is minimalizálhatjuk benne.

Mivel jóval kisebb téren összpontosulnak berendezési tárgyaink, sokkal egyszerűbb esztétikusan, dekorációkkal felszerelni kuckónkat, hiszen jobban átlátjuk a teret. Kisebb díszítőelemekkel (például gyertyák, képek, párnák, apróbb virágok) sokkal jobban növelhetjük komfortérzetünket egy kicsi lakásban, mint egy hatalmas, ormótlan térben, ahol muszáj mindenhova tenni valamit, hogy ne tátongjon az ürességtől. Itt a muszáj nem opció, hiszen nyugodtan hagyhatunk egy-egy pici sarkot vagy polcot szellősebben; még esztétikusabban is fog kinézni. (Hogy mely lakberendezési trendeket érdemes hanyagolni, arról ebben a cikkben írtunk.)

Fotó: Getty Images

Íme 8 tipp, hogy lakásod nagyobbnak tűnjön

1. Válassz falaidnak világos és natúrabb színeket: ezek optikailag növelik a teret, és általuk vidám hangulatot varázsolhatsz lakásodba. Ettől függetlenül választhatsz minden helyiségbe másik színt és tapétát, de arra nagyon figyelj, hogy ne mindenhova ugyanaz a minta kerüljön, mert az összenyomja a teret. A választott falitapéta motívuma nagy legyen, ezzel térbeli nyújtást érhetsz el.

2. Állíts tükröket a nappalidba, konyhába, vagy válassz tükrös szekrényt a hálószobádba: ezekkel is megnyújthatod a teret. A tükrök azért is jó megoldások ezen kívül, mert visszaverik a természetes fényt, mely által többnek érzed a belső tér világosságát.

A kis tér nagy tükröt kíván (Fotó: Getty Images)

3. Ne állj a fény útjába: próbálj olyan függönyöket választani, melyek sokkal jobban átengedik a fényt, és szakíts az ormótlan, nehéz sötétítőkkel, amik nemcsak a bejövő fényt vetik vissza, hanem a térből is nagyon sokat elvesznek.

4. Érdemes beépített bútorokat választanod: azokat pedig teljesen, a mennyezetig beépítened, mert ezáltal több helyhez juthatsz, mégis kevesebb bútort használsz fel.

5. Állíts a fal mellé bútorokat: próbáld meg szemmagasságba vagy az alá elhelyezni őket, ugyanis azok vizuálisan nyújtják a teret.

6. Válassz tolóajtókat a hagyományos helyett: ezáltal értelemszerűen több helyet spórolsz, de amennyiben mégis a klasszikus típust választod, úgy rakasd be, hogy ne befele nyíljon, mert azáltal kevesebb bútort tudsz elhelyezni az egyes helyiségekbe, és minden zsúfoltnak fog tűnni.

7. Ha a képek szerelmese vagy: vegyél csak egy képet a falra, és ügyelj arra is, hogy az nagy legyen, ne pedig több kicsi összerakva.

8. Tegyél be minél több függőleges vonalat és motívumot: ezek fel-le vezetik a szemet, ezáltal a szoba magasabbnak tűnik, mint amilyen egyébként.

Kiemelt kép: Getty Images