A Z generáció legújabb bulizós trendje korántsem veszélytelen

De mi ez az ütős mix, ami egy egész estére elegendő lehet, közben elvileg biztosítja a hidratáltságot? Mit árul el a mai huszonévesekről?

A BORG a legújabb ivós trend az egyetemi kampuszokon és a TikTok-csatornákon. A rövidítés azt jelenti, hogy black out rage gallon, amit valahogy úgy lehetne lefordítani, mint a gallon ital, ami tutira kiüt. Arról van szó, hogy a bulizáshoz egy három összetevőből álló italmixet kevernek össze egy gallonos (3,8 literes) kancsóban. A keverék közel két liter vízből, egy üveg választott alkoholból és valamilyen elektrolit adalékból áll, mint például a hidratációt elősegítő Liquid IV vagy a Pedialyte, és a holnapi másnaposságot hivatott megelőzni. Néhányan egy adag koffeint is tesznek hozzá.

A BORG vitatható zsenialitása abban rejlik, hogy elég nagy ahhoz, hogy egy egész napra elegendő legyen. A víz és az elektrolitok miatt pedig képes biztosítani a hidratáltságot ivás közben, ezáltal száműzi a másnaposságot. Legalábbis így érvelnek a BORG-jukat lelkesen kevergető TikTokerek.

Lehet, hogy nem a Z generáció találta fel a bulizást, de az biztos, hogy megváltoztatja a műfajt. Az utóbbi évek tanúsága szerint az alkoholfogyasztás különösen a Z generáció esetében csökkent Amerikában. Egy nemrég készült tanulmány például azt hozta eredményül, hogy ebben a korosztályban sokkal többen érdeklődnek az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes életmód iránt, és az élettani hatásokat is előtérbe helyezik. Azonban ez biztosan nem az alkoholpolitika miatt következett be, mert az alkoholfogyasztás csökkenése mellett köreikben minden kockázatos tevékenység visszaesett, beleértve a drogfogyasztást, a védekezés nélküli szexet és a dohányzást is;

a fiatalok általában véve kockázatkerülőbbek lettek

– hangsúlyozta Amy Pennay, a melbourne-i La Trobe Egyetem Alkoholpolitikai Kutatóközpontjának vezető kutatója a BBC-nek. Ebben az elmozdulásban szerepet játszik az is, hogy a fiatalok ma már sokkal többet tudnak az ilyen magatartásformákkal járó egészségügyi kockázatokról.

@vxcari Memories were deleted faster than we made em😂 #fy #fyp #borg #springbreak #fortlauderdale #ferda ♬ Every Summertime - NIKI

Vannak, akik kifejezetten örülnek a fiatalok BORG-kultúrájának. A Bon Appétit BORG-ról szóló cikkében olvashatjuk Erin Monroe véleményét, aki a TikTok egyik tartalomgyártója és kábítószerrel való visszaélés megelőzésével foglalkozó szakember is. Szerinte amellett, hogy útközben is hidratálhatunk, nyomon követhetjük, hogy mennyit ittunk, és mivel kupakkal a tetején hordjuk magunkkal a flakont, meggyőződhetünk róla, hogy senki nem tesz bele semmit az italunkba. Ez biztonságosabb, mint egy ismeretlen összetételű pohárkából kortyolgatni, ahogy azt az ezredfordulósok tették fénykorukban. A BORG-kultúrának ráadásul az is része, hogy különböző neveket adunk a saját „borgunknak”, mint például Borgen Freeman, Justin Borgber vagy Soulja Borg – ahogy az alábbi TikTok-videó bulizó fiataljai tették.

@chickenudelsoup bad day to be a borg at umass #umass #blarney ♬ original sound - kelley

Nem éppen ártalmatlan a BORG

Több liternyi édesített alkoholt tudatos alkoholfogyasztásnak hívni viszont talán egy kicsit sok lenne. Egy csomó alkoholt a szervezetünkbe juttatni sosem lesz egészséges választás. A szakértők is szkeptikusak a BORG ártalomcsökkentő tulajdonságait illetően. David Jernigan, a Bostoni Egyetem egészségügyi jog, politika és menedzsment tanszék professzora szerint, ahogy azt a Boston 25 Newsnak elmondta, a BORG hidratációs trükközése nem fogja érdemben csökkenteni az ivás kockázatait.

Nincs egészséges módja ugyanis egy olyan tevékenységnek, amely krónikus betegségek egész sorához vezethet.

Az Z generáció újfajta gondolkodását tarthatjuk tudatosnak vagy inkább önámításnak, de annyi biztos, hogy messze áll azoktól a tivornyázásoktól, amiknek célja, hogy a következményekre való tekintet nélkül a lehető leggyorsabban eljuttassanak a részegségig. Az pedig garantált, hogy valamennyiszer találkozunk majd a #borg címkével,  érezni fogjuk az egészségtudatosság és a vakmerő italozás eredendő kettősségét.

Kiemelt kép: Getty Images