——–SZPONZORÁLT TARTALOM———
Furcsán hangzik, de ilyen az élet: kinek van arra ideje, hogy mindig egészségesen táplálkozzon? Ahhoz, hogy egy egész család étkezése – de legalábbis három teljes étkezés – kiegyensúlyozott és egészséges legyen, szinte minden nap órákat kellene a konyhában tölteni. Így aztán legtöbbünk számára nem tűnik megvalósíthatónak, hogy valóban otthon elkészített ételekkel táplálkozzunk. Hiszen a bevásárlás és főzés csak egyetlen a napi tengernyi tennivaló közül, ami a ma emberére vár. Ráadásul ne feledjük, hogy nem árt, ha a tízórai, az uzsonna és a rágcsálnivalók is egészségesek, mert ezekkel nemcsak fizikailag, de mentálisan is felturbózhatjuk magunkat.
De valóban lehetetlen, hogy egészségesen étkezzen az egész család, akkor is, ha ételérzékenységgel küzd? Szerencsére nem! Arról nem is beszélve, ha a családban a ma már szinte teljesen mindennaposnak számító ételintoleranciák vagy allergiák is megjelenek. Elvégre ha csak egyvalaki glutén- vagy laktózérzékeny, rögtön nehezített pályán mozgunk, és ha még ehhez betársul egy fogyókúrázni szándékozó családtag, máris lehetetlennek tűnik a küldetés. Persze alapjáraton nem szükséges hatalmas varázslat a mentes ételek elkészítéséhez, hiszen számos élelmiszer eredendően nem tartalmaz glutént (ilyen például a burgonya, a kukorica, a rizs, a leveles zöldségek, a karfiol, a brokkoli, a húsok és halak, és még sorolhatnánk), a tejtermékeket pedig még egyszerűbb kikerülni, amennyiben otthon főzünk.
Porciózásra fel!
Ha magunk látunk neki a feladatnak (ehhez természetesen nem árt, ha kedves családtagjaink segítségét is igénybe vesszük), nagy segítségünkre lehet, ha magunkévá tesszük a porciózás elvét. Ez ugyan elsőre kissé macerásnak tűnhet, de legalábbis időigényesnek, viszont éppen azzal spórolunk időt magunknak, ha rászánjuk az időt a tervezésre és az előkészületekre. A porciózás ugyanis pont az, amit a neve is sugall: egyszerre készítünk elő egy nagy adag ételt, majd szépen szétosztjuk, vagyis porciózzuk azt. Persze, több ideig tart többszörös adagot készíteni valamiből, de ha hétvégén alapjáraton szeretünk a konyhában tevékenykedni, az már fél siker. Miután megvagyunk az előkészítéssel, az ételeket azután már „csak” ki kell adagolni, lefagyasztani, hogy amikor szükségünk lesz rájuk, már csak a befejezéssel kelljen időt tölteni.
Hogy mely fogások porciózhatók legkönnyebben? A levesek, főzelékek, raguk és egytálételek tökéletesen passzolnak ehhez a szemlélethez. Persze a friss zöldségeket és társaikat nem tudjuk porciózni, a köreteket sem a legjobb így elkészíteni, ezért ezek elkészítése akkor is extra időbe telik, ha egy sor dolgot már előre elkészítettünk.
Az ötletelés azonban és ez a fajta porciózás, rengeteg időt és energiát emészt fel. Nem volna jobb, ha ezt az időt a szeretteinkkel tölthetnénk inkább, és közben nyugodtan várhatnánk, amíg csenget a futár a tökéletesen kiegyensúlyozott fogásainkkal?

Fotó: Porciofood
Rendelj a Porciofoodról!
Ha tényleg nincs időnk erre, egy új szolgáltatás lehet a megmentőnk. Ez a Porciofood, aminek segítségével mostantól olyan egészséges és finom ételeket ehetünk minden nap, amelyeket garantáltan nem volna idő elkészíteni – ha csak nem minden nap órákat töltenénk a konyhában. Sokszor merül fel a házhoz rendelt ételekkel kapcsolatban, főleg, ha nem étteremből hozatjuk (dehát ki rendel minden napra étteremből egy egész család számára?), hogy azok esetleg nem tartalmaznak annyi vitamint, mint amit akkor tartalmaznának, ha otthon, odafigyelve készítenénk el őket. A Porciofood modern konyhatechnológiájának köszönhetően azonban nem lehetnek ilyen aggodalmaink, mert számos olyan eljárást alkalmaznak, amellyel az ételek maximális mértékben megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat. A káros, forró olajban való sütést száműzték, helyette korszerűbb és az egészséget teljes mértékben támogató eszközöket és módszereket használnak az egészségünk érdekében. Ami pedig tényleg hab a tortán, hogy gluténmentes összetevőkkel, laktóztól-, hozzáadott cukortól- és ízfokozóktól mentesen készült ételeket készítenek, olyanokat, amelyek után a legfinnyásabb családtagok is megnyalják mind a tíz ujjukat.

Fotó: Porciofood
Ha mentes, attól még lehet finom!
A mentes ételek sok esetben jóval gyengébb ízűek és kevesebb rostot is tartalmaznak, mint „hagyományos” társaik, aki már főzött ilyesmit, az bizonyára találkozott a jelenséggel. A Porciofood séfje által speciálisan elkészített ételek azonban igencsak ízletesek, amelyek ráadásul a súlytartáshoz is hozzásegítenek. (Vagy ha a súlyvesztés a célunk, helyesen alkalmazva azokat az is lehetséges.) Hogy választásunkat megkönnyítsék, minden ételről van fotó is, és rendelhetünk az aktuális hétre vagy a jövő hétre, akár egy-két napra is tőlük. Attól sem kell tartanunk, hogy a párolt ételek szottyosak lesznek, mert a Porciofood konyhatechnológiai eljárásával ez lehetetlen.
A porció a lényeg!
Az otthon való főzésnek megvan az a „veszélye” is, hogy valójában sokkal többet eszünk, mint kellene. Elvégre ha valami igen jól sikerül, nehéz megállni, hogy ne repetázzunk belőle – így viszont nemcsak a szükségesnél jóval több kalóriát viszünk be, de másnapra sem marad az ételből, így nem sokkal vagyunk beljebb az órákig tartó főzőcskézéssel. Manapság egyébként is jellemző, hogy nagyobb adagokat fogyasztanak az emberek, mint amire valójában szükségük lenne.

Fotó: Porciofood
Gondoljunk csak a gyorséttermekben található supersize-menükre, a cukorral teli nagy üdítőkre – ennek köszönhetően pedig sokszor nagyobb ruhaméretért is kell nyúlni, hiszen a túlzott mértékű kalóriabevitel elhízáshoz és számos civilizációs betegség kialakulásához vezet. A Porciofoodnál nincs ilyen opció, hiszen minden egyes étel annyi tápanyagot tartalmaz, amire szükségünk van. Így sokkal könnyebb nemcsak saját, de családtagjaink egészségére (és alakjára – a kettő azért összefügg) vigyázni.
Mit rendelhetünk?
Gyakorlatilag bármit: leveseket, tésztákat, rántott ételeket, főzelékeket és desszerteket is. Sőt, ha van a családban vegán, annak sem kell nélkülöznie a Porciofoodot, hiszen vegán étlap is elérhető az oldalon. Ráadásul az egyedileg kidolgozott kíméletes hőkezelési eljárásnak köszönhetően a vegán termékek hűtve akár 30 napig eltarthatók. Ezek a vegán termékek 100%-ban növényi eredetű fehérjét tartalmaznak, tartósítószer- és adalékanyag-mentesek, ellenben glutént és hozzáadott cukrot tartalmazhatnak – a részleteket természetesen megtalálhatjuk a Porfiofood honlapján. Majdnem minden fogás kis adagban is elérhető a kisebbek vagy kisebb étvágyúak számára.

Fotó: Porciofood
Tipp a cukorbevitel csökkentésére
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az az optimális, ha a teljes kalóriabevitelünk csak tizedrészét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek a mennyiségnek is inkább csak a felét. Egy felnőtt számára ez napi szinten körülbelül 25 grammot jelent – soknak tűnik? Nagyon nem az: nagyjából 6 teáskanál cukornak felel meg. Az ennél jóval nagyobb mennyiség fogyasztása hosszú távon már komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Növeli a cukorbetegség, szívinfarktus, a vérrögképződés (vagyis a trombózis) és az elhízás kialakulásának veszélyét, de itt nem áll meg a történet. A túlzott cukorfogyasztás károsíthatja az idegsejteket, következtében nyomelem- és vitaminhiány jöhet létre, és bezavarhat a belső elválasztású mirigyrendzser működésébe is. Mégis szeretjük – főleg a gyerekek – az édes ízeket. A kísértésnek úgy a legegyszerűbb ellenállni, ha szimplán elkerüljük azt.
Ha az édesszájúság családi vonás, maradjunk a gyümölcsöknél, az étcsokoládénál vagy a Porciofood desszertjeinél, amelyek adagja csupán nagyjából 10 g cukrot tartalmaz.
Hova rendelhetünk?
Ami pedig extra bónusz, hogy ingyenes házhoszállítás van, mégpedig az ország egész területére, így attól sem kell tartani, hogy pont hozzánk majd biztos nem szállítanak. Nem marad hát más, mint megspórolni a bevásárlással és főzéssel töltött időt, és minőségi időt tölteni azokkal, akiket a legjobban szeretünk – és akiknek egészsége mindennél fontosabb számunkra.
——–SZPONZORÁLT TARTALOM———