utazás külföldre

A természeti katasztrófák ellenére Törökország a magyarok kedvenc úti célja

Már 2022 végén érzékelhető volt a növekedés a turisztikai ágazatban, mely lendület 2023 első hónapjaiban sem állt meg, és hol van még a nyári főszezon! A turizmus.com adatai szerint csak januárban 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon az utazók, ami 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, tehát az utazási kedv felélénkülni látszik, különösen a külföldi desztinációk iránt. Arról, hogy hogyan utazunk idén, nyaralásainkat mennyire érintették a természeti katasztrófák, az infláció, vagy hogy melyek a legkedveltebb, leginkább pénztárcabarát úti célok, egy utazási iroda vezetőjével beszélgettünk.

Bár még csak március van, már most várakozáson felüliek az utazási adatok, melyek alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is rekordévet jósol, különösen mivel a bizonytalan körülmények mellett is igen magas az érdeklődés és a foglalásszám a közelgő nyári időszakra. Az idei év egyik kiemelkedő térsége és egyben Európa Kulturális Fővárosa Veszprém és a Bakony-Balaton régió, de az augusztusi atlétikai világbajnokság – a televíziós közvetítések reklámmegjelenései mellett – Magyarországra vonzza az érdeklődő vendégeket. Ami az idegenforgalmi trendeket illeti, az európai turizmus már kilábalt a pandémiából, sőt, az azelőtti számokat is meghaladni látszik, melyet Hering Barbara, a Marbella Travel Utazási Iroda vezetője egyaránt alátámaszt. 

„A tavalyi évhez képest a növelt kapacitás a változás és az, hogy új úti célok is rendelkezésre állnak az utazók számára” – avat be Barbara, aki szerint bár különösebb szervezést nem igényel, Magyarország egy külföldi nyaralással szemben arányaiban drágának minősül. Ettől függetlenül sokan vannak, akik nem preferálják a repülést, nem vágynak külföldre, és biztonságot jelent számukra, hogy magyar hangot hallhatnak maguk körül, nekik kifejezetten komfortos megoldást jelent a hazai üdülés. Saját utaskörének tapasztalataiból merítve azonban úgy látja, az emberek 90%-a repülős kikapcsolódásra vágyik. Az utazásra már korábban is igent mondókat úgy tűnik, nem tántorítják el a gazdasági körülmények, a nyaralás időtartamán vagy a választott szolgáltatások számában mutatkozhat meg ebből kifolyólag némi változás. 

„Az infláció miatt nem tapasztaltam az utazási kedv csökkenését. Általánosan az egyhetes vagy kicsit hosszabb nyaralásokat keresik nálam az utasok repülővel, ezek közül pénztárcabarát úti cél például Tunézia lehet.

Persze sok iroda kínálja, és még mindig elérhetők az autós nyaralások és a buszos utazások is. Kevesen keresik az apartmanos megoldásokat, bár minden hétvégén telt ház lesz végül az ilyen típusú szálláshelyeken is, nálam az 5 és 4 csillagos szállodák a jellemzők. Az all inclusive ellátás kedvelt, mert kényelmes, sokan még akkor is ezt választják, ha az egyhetes nyaralás felét kirándulásokkal töltik el, mert a szállodában töltött maradék idő maximális kényelemben telik.”

Szintén a kényelmet hivatottak fókuszba helyezni az egyre nagyobb keresletet támasztó tengeri hajóutak, melyek a covid után ismét korlátozásmentesen látogathatóak. A résztvevők egy úszó, ellátást és szolgáltatásokat nyújtó luxus hotelben járják végig a desztinációkat, minden reggel máshol ébrednek, és a nap hátralévő részében fedezik fel az adott hely természeti és kulturális kincseit. „Folyamatosan indítunk csoportos hajóutakat a világ minden tájára, nyilván a nyári időszakban a mediterrán térség lesz az úti cél. A lényege, hogy egy kisebb csoport együtt utazik Magyarországról magyar idegenvezetővel, a kikötési pontokon a kirándulások magyar nyelven történnek, kis csoporttal. Ezekre is érdemes időben jelentkezni, mert az ilyen csoportok szinte mindig betelnek, és korlátozott a férőhelyek száma.”

A Török Riviéra a magyarok kedvence

A repülőjegyárak emelkedése sem tudta letaszítani a természetközeli, egzotikus desztinációkat a dobogó legfelső fokáról, sőt, amíg a háború sújtotta területek, Ukrajna és Oroszország sokak számára értelemszerűen tiltólistára kerültek, addig Törökország – melynek délkeleti részét február 6-án több nagy erejű földrengés rázta meg – továbbra is a leglátogatottabb helyek között van. A magyarok kedvenc török úti céljai Antalya, Izmir – utóbbi idén újdonság Törökországban, ráadásul innen közelíthető meg legjobban Epheszosz vagy Pamukkale, a világ egyik ritka csodája, ugyanis távol esnek a természeti katasztrófa érintette területektől, emiatt a hazai utazási irodák szerint nem érzékelhető visszaesés a kedvelt országrészek népszerűségében.

Törökország Antalya kikötő

Antalya kikötő, Törökország (Fotó: Getty Images)

„Ami a nyár örök slágere, az a Török Riviéra. Aki ide egyszer ellátogat és minőségi szolgáltatást kap, visszavágyik és vissza is megy. Szuper, tiszta szállodák, a magyar ízlésnek kedvező ízek, minőségi szolgáltatások várják az utasokat a 4 csillagos hoteltől egészen a legelképesztőbb 5 csillagos luxusig. Itt 5 és 5 csillag között is nagyon nagy különbségek vannak, például Belek régiójának luxus resortjai már a legigényesebb utasok elképzeléseit is képesek felülmúlni. Ha valaki csak rákeres az ottani hotelekre láthatja, a mediterrán régióban máshol ilyet nem tapasztal, és mindez kicsit több, mint kétórányi repülőútra Budapesttől.”

Saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy nyáron az európai tengerpartok és a közelebbi országok felé vesszük szívesebben az irányt, így Törökország mellett Horvátország, Szlovénia, Spanyolország, Olaszország vagy a júniustól szeptember végéig elérhető Görögország is az élmezőnyben van a választott desztinációk közül. „Itt az apartmanos elhelyezéstől az 5 csillagos hotelekig minden megtalálható, de lehet nincs akkora pompa, mint a fentebb említett Török Riviérán. A búvárok örök kedvence Egyiptom, a Vörös-tenger csodás és gazdag tengeri élővilággal rendelkezik. Több desztinációja nyitott meg, Hurghada, Sharm el Sheikh, Taba és Marsa Alam is utazható. A kulturális programokat én kötelezővé tenném minden odautazónak, Luxort és a Gízai Piramisokat nem szabadna kihagyni. Egyetlen hátránya tud lenni nyáron, hogy sokan nem bírják az ottani hőséget.”

Mallorca és Madeira szigete is újdonság

Hering Barbara kiemelte, az újonnan nyílt desztinációkat illetően nagy öröm számára, hogy idén Budapestről charter repülőjárattal visszatért Mallorca a palettára, de a Kanári-szigetek modern, kényelmes aparthoteleivel, medencéivel, ugyancsak felejthetetlen nyugat-európai élményt nyújt az odalátogatóknak. „Aki nem szereti a kelet-európai autentikusabb hangulatot, azokat mindenképp ebbe az irányba és Mallorcára érdemes irányítani. Ár-érték arányban magasabb kategória, de azért megfizethető. Gyönyörű sziget, gyönyörű strandokkal, sok hotelt felújítottak, így a régi retro hangulatú szállodák kezdenek eltűnni. Ami szintén újdonság, és várja a magyar utazókat, az Madeira szigete közvetlen járattal. Örök tavasz, kellemes klímával, szép hotelekkel és rengeteg látnivalóval.”

A magyarok másik gyakorta látogatott üdülőhelye a Földközi-tenger gyöngyszeme, Málta. „Nagyon érdekes, látnivalókban gazdag kicsi sziget. Az utazók itt jobbára a reggelivel vagy félpanziós ellátással keresik a hoteleket, mert nagyon sokszor nem a hotelben vagy a környékén töltik a napot. A sziget főbb látnivalóit akár hop on hop off  buszokkal is bejárhatjuk, és szuper a térség gasztronómiája.”

Tunézia a legjobb ár-érték arányú üdülőhelyek között 

Akkor sem kell lemondanunk a külföldi nyaralásról, ha az egzotikus úti célok helyett árban barátságosabb európai városokat jelölnénk be bakancslistánk térképén. Ebben az esetben a brit Post Office Travel Money valutaváltó cég tanulmánya lehet a segítségünkre, mely a legjobb ár-érték arányú úti célokat rendezte listába. Az olykor meglepő eredmények szerint Athén, Lisszabon, Krakkó, Prága, de Róma és Madrid szintén fellelhető a top 10-ben, tengerpartos desztináció esetén pedig az említett

Tunézia mellett szintén kisebb költségvetésből mártózhatunk meg Bulgária, Montenegró vagy Ciprus festői partjainál.

Utóbbi egyébként is híres szép strandjairól, köztük Nissi beach csodás, ötszáz méteren húzódó fehérhomokos tengerpartja felejthetetlen élmény, ráadásul a szezon, mint megtudtuk itt is igen hosszú, október végéig szinte biztosan számíthatunk a nyári melegre. 

„Kedvező árai miatt megemlíteném az ugyancsak charter járattal elérhető Albániát, ami egy feltörekvő régió, közelsége és szép tengerpartja, valamint barátságos árai miatt érdekes lehet a magyar utazók számára. Török részen Észak-Ciprus lesz újra elérhető. Sokan várták már, hiszen különlegessége a jó minőségű, magasabb kategóriás hotelek mellett a szép nagy casinók, itt a kettő kéz a kézben jár. Törökországban bár nem lehet casinózni, de Észak-Cipruson igen, valamint a tengerpart is más ebben a régióban, mint a Török Riviérán” – részletezte Barbara, aki hozzátette, már őszre és télre is megkezdődött az egzotikus utazások feltérképezése.

Bár a lehetőségek még korlátozottak, vannak érdeklődők az őszi és a karácsonyi szünet időszakára, és már arra sem kell sokat várni, hogy az irodák teljes választékkal tájékoztassák az utazni vágyókat az év hátralévő részét illetően.

Kiemelt kép: Getty Images