Kultúrcsemege a MÜPA-ban: kortárs irodalom és jazz találkozik a Nők Lapja estjén

Az est keretében három író: Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál olvassa majd fel egy-egy szabadon választott írását, két jazzmuzsikus – Dés László és Dés András – zenével egészíti ki a felolvasásokat.

A művészet különféle ágainak találkozása mindig nagyon izgalmas, az pedig, ha a találkozó teret enged az interakciónak és az improvizációnak, mindig különleges élménnyel kecsegtet. 

Ilyen egyedi és megismételhetetlen élményben lehet részük azoknak, akik március 27-én este a Művészetek Palotájába látogatnak. A Nők Lapja Élmények Összhang című estjén ugyanis izgalmas írásokra érkeznek majd izgalmas zenei reakciók:

Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál szövegeit Dés László és Dés András egészíti majd ki a zene eszközeivel. 

Az írók felé nincs megkötés: választott művük éppúgy lehet regényrészlet, novella vagy akár vers is, a felolvasások közben megfelelő dramaturgiai pontokon megszólal majd a zene, hangsúlyozva, aláhúzva vagy akár ellenpontozva az egyes szövegrészeket, így az estnek kialakul egy íve, dramaturgiája, zenedramaturgiája. A műsor végén, mintegy fináléként, a három író egy meglepetés témát dolgoz fel, improvizációból így sem zeneileg, sem irodalmilag nem lesz hiány. 

Izgalmas írásokra izgalmas zenei reakciók

Dés László Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, előadóművész és zeneszerző a következőképpen nyilatkozott az egyszeri alkalommal meghirdetett előadásról:

„Azt gondolom, ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, a hagyományos irodalmi estekkel ellentétben itt az írók olyan írásaikat olvassák fel, amelyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amelyben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér. A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt.”

Az eseményt itt találhatod a Facebookon.

Március 27-én tehát felejthetetlen élményért irány a MÜPA: az izgalmas előadásra ezen a linken lehet jegyet váltani. 

Kiemelt kép: A Művészetek Palotájának belső tere. Andrea Pistolesi/Getty Images