Csapvizes öblögetéstől kapott halálos fertőzést egy férfi

Egy floridai férfi a múlt hónap végén meghalt, miután vélhetően agyevő amőbával fertőződött meg. Szakértők gyanúja szerint fertőzött, vezetékes csapvíz okozhatta a bajt.

Szerencsére nagyon ritkán, évente 1-2 alkalommal hallunk halálos agyevő amőba-fertőzésről, ezért rendre felkapjuk a fejünket a hír hallatán. Pláne akkor, amikor a fertőzés nem langyos, édesvízű tóban, vagy rosszul fertőtlenített medencében történik, hanem otthoni környezetben. 

A köznyelvben agyevő amőba fertőzésként hivatkozott megbetegedés szerencsére extrém ritka, Magyarországon például az elmúlt 20 évben nem is találkoztak vele. Igaz, azonosítása nehéz, mivel valójában egy súlyos és hihetetlenül gyors lefolyású agyhártyagyulladást okoz, egy ilyen megbetegedés hátterében pedig akár baktérium is állhat.

A híradásokba kerülő tragikus halálozások oka mégis legtöbbször a Naegleria fowleri nevű amőba,

mely vizes közegben él, hosszabban megmaradni viszont csak ott tud, ahol kellően meleg van, és a víz nem túlságosan sós: egyes melegvizű tavak például ideális körülményeket jelentenek neki, de extrém ritkán előfordulhat akár öntözőrendszerekben is.

Egy floridai, Charlotte megyéből származó, férfi még február 20-án hunyt el a halálos Naegleria fowleri fertőzés miatt, és a helyi hatóságok gyanúja szerint akkor fertőződhetett meg, amikor forralatlan csapvízzel öblögette át az arcüregét. Az érintett férfi rendszeresen mosta át csapvízzel az orrjáratait (az ötlet egyáltalán nem ördögtől való egyébként, megfázás esetén vagy vírusos időszakban sokan végeznek sós vizes öblögetést) és vélhetően ez volt fertőzés forrása. Sajnos (bár az utóbbi időben történtek reményt keltő felfedezések) a fertőzés kezelésére jelenleg nincs hatékony gyógymód, és a betegség gyors lefolyása miatt többnyire végzetes, a fertőzöttek 97 százaléka meghal. A betegségben szenvedők erős fejfájást, hányást és hányingert tapasztalhatnak a fertőzés korai szakaszában, később állapotuk súlyosbodhat, tüneteik pedig rendkívül riasztóvá válnak: kognitív problémák lépnek fel náluk, izomgörcseik lehetnek és ízületeik is merevvé válhatnak.

Agyevő amőba a csapvízben? 

Az Egyesült Államokban is hihetetlenül ritka a Naegleria fowleri okozta megbetegedés, évente csak néhány haláleset fordul elő, és az is többnyire a meleg tavakban és folyókban fürdőzők miatt. A helyi hatóságoknak ezért most alaposan ki kell vizsgálniuk az ügyet, ami az idei év első ilyen jellegű fertőzése az egész Egyesült Államokban, és az első, amely a téli hónapokban ütötte fel a fejét. Floridában, talán annak éghajlata miatt egyébként az ország többi államához viszonyítva gyakoribbak a megbetegedések: az ezzel kapcsolatos feljegyzések 1962-es kezdete óta itt volt a legtöbb halálos áldozat, összesen 37-en haltak meg az alattomos fertőzés miatt. 

A helyi egészségügyi szervezet ezzel együtt megnyugtatta a floridaiakat, hogy a csapvíz általi fertőzés továbbra is nagyon ritka, és meghatározta azokat a lépéseket is, amelyeket a biztonságuk érdekében meg kell tenniük. Az egészségügyi szerv közleménye szerint nagyon ritka esetekben Naegleria fowleri fertőzés akkor is előfordulhat, ha más forrásból származó szennyezett víz (például nem megfelelően klórozott uszodavíz vagy szennyezett csapvíz) kerül az orrba, ezért azoknak, akik rendszeresen öblítik vagy átöblítik az orrmelléküregüket, desztillált vizet vagy forralt és lehűtött csapvizet javasolnak erre a célra.

A helyi egészségügyi hatóság a közlemény kiadásával párhuzamosan megkezdte az egyeztetést a helyi közműszolgáltatóval is annak tisztázására, jelent-e másokra is veszélyt a környék csapvize, és addig, ameddig nem derül ki, hogy biztonságos a víz, ne engedjék, hogy víz jusson az orrukba.

Kiemelt kép: Getty Images